Реклама / Ads
9| 6757 |13.08.2015 ПОЛИТИКА

Реформаторите: Законът за НСО връща комунистическото УБО

.
Реформаторски блок
Гражданският съвет на Реформаторския блок изрази недоволство от новоприетия Закон за Националната служба за охрана. В декларация до медиите, съветът заявява, че законът „възкресявал практиките на комунистическото УБО“.В нея те настояват Реформаторите да започнат консултации за отмяната на абсурдните текстове от наскоро приетия нов Закон за НСО. Те призовават ако се налага, да се сезира и Конституционния съд.
 
Публикуваме целия текст на декларацията без редакторска намеса:

Гражданският съвет на Реформаторския блок изразява остър протест срещу приетия от Народното Събрание с гласовете на ГЕРБ и ДПС ретрограден Закон за Националната служба за охрана.

Без реален дебат, без отчитане на предупрежденията и на Реформаторския Блок, и на неправителствения сектор, в този си вид Законът възкресява практиките на комунистическото УБО: огромна и скъпа охрана на политбюро, висшата номенклатура на БКП и на техните семейства от ‘народната любов‘ и широки привилегии за сметка на държавната хазна. Раздутият бюджет на тази служба не може да бъде оправдан на фона на условията, в които живеят българските граждани и проблемите, които изпитват със своята сигурност. Недопустимо е такава охрана на политическия елит да остава безпрецедентен случай в ЕС и ярка демонстрация на недъзите на българската демокрация.

Гражданският Съвет на Реформаторския Блок призовава всички партии, неправителствени организации и граждани, които не искат връщане на мрачното комунистическо минало да се противопоставят категорично на узаконяването на привилегии за сметка на данъкоплатеца на широк кръг лица, включително такива, които не заемат държавна длъжност и не изпълняват легитимни държавни функции.

Възразяваме и срещу противоконституционните текстове, с които на НСО се дава възможност да задържат лица за неопределен срок, без да уведомяват за това органите на съдебната власт, както това изисква Конституцията.

Гражданският Съвет на Реформаторския Блок предупреждава, че противоконституционните текстове вероятно ще доведат до осъдителни присъди срещу България в Европейския съд в Страсбург и настоява народните представители на Реформаторския блок да започнат консултации за отмяната на тези абсурдни текстове, включително ако се налага и сезиране на Конституционния съд."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4892 |20.07.2015 Станишев: Новото споразумение връща на Македония европейската перспектива . 7| 5637 |08.06.2015 Куюмджиев: Оставката на Стойнев - първа стъпка за връщане на доверието към БСП . 7| 5271 |21.05.2015 Красимир Янков: Законът за БДЖ - кръпка , не стратегия . 19| 5113 |16.12.2014 Цветанов: Връщаме балансиращата роля на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads