Реклама / Ads
82| 8833 |05.11.2010 ПОЛИТИКА

Ройтерс: България оправда мафиоти

.
Проваленото дело срещу Пламен Галев и Ангел Христов ще създаде пречка за дясноцентристкия кабинет на Бойко Борисов, се казва в кореспонденцията.
 

Български съд оправда двама бизнесмени по обвинения за създаване и ръководене на престъпна група, спъвайки усилията на правителството да изчисти имиджа на страната като най-корумпираната държава членка на ЕС, се казва в кореспонденция на Ройтерс от София, пише агенция БГНЕС.

Проваленото дело срещу Пламен Галев и Ангел Христов ще създаде пречка за дясноцентристкия кабинет на Бойко Борисов
, който дойде на власт миналата година с обещание да се пребори с организираната престъпност. Галев и Христов се превърнаха в символи на безнаказаността в България след като вратички в закона им позволиха да се кандидатират за парламентарните избори миналата година, докато чакаха да започне дело срещу тях. След като се регистрираха за участие в изборите, двамата бяха освободени под гаранция от ареста, но не бяха избрани за депутати, което щеше да им осигури имунитет от съдебно преследване. Двамата бивши полицаи, чието минало и бизнес са обвити в мистерия, бяха оправдани по обвиненията за рекет. България, която се присъедини към ЕС през 2007 г., е подложена на натиск от Брюксел да се бори с организираната престъпност и корупцията и да осъществи съдебни реформи, за да гарантира, че може да наложи върховенство на закона. Кабинетът обвини бавната, корумпирана съдебна система заради това, че не е успяла вкара в затвора нито един престъпник и че подкопава усилията му да се справи с организираната престъпност.

Съдиите и адвокатите обвиняват прокурорите и полицията за некачествените разследвания и невъзможността да се съберат доказателства, които да издържат в съда. "Намираме се в омагьосан кръг..., но това решение ще има последици за престижа на правителството, защото кабинетът обеща да се справи с този проблем", заяви анализаторът от "Политикъл Кепитъл" Кирил Аврамов. Мотивите на съда за оправдаването ще бъдат публикувани до един месец. Прокуратурата не коментира за момента дали ще обжалва решението на съда. През юли Европейската комисия похвали София за усилията й да реформира съдебната си система, но заяви, че все още трябва да се работи много, за да се сложи край на отлаганията на важни съдебни процеси и на липсата на достатъчно тежки наказания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 10420 |29.10.2010 Първанов тръгна към политиката, България остана без държавен глава . 81| 9647 |06.10.2010 Сидеров: Костов остави България като след ядрена война . 6| 5287 |04.10.2010 България - страна без годен елит . 29| 7942 |21.07.2010 „Колелото” или защо България няма да стане американски щат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads