Реклама / Ads
10| 5589 |02.09.2024 ПОЛИТИКА

Саймън Тисдал, The Guardian: Путин, Тръмп и Нетаняху са жалки пародии на велики мъже

.
Антигероите Путин, Нетаняху и Тръмп...
Митът от 19-ти век, че великите мъже - изключително талантливи, смели, харизматични индивиди - режисират и променят хода на историята с чистата сила на техния гений и личност, е верен. Той се запазва до днес въпреки възхода на еголитарната и марксистка социална теория и появата през 60-те години на теорията на Томпсън за „историята отдолу“.
 

Шотландският философ Томас Карлайл разглежда фигури като Аристотел, Юлий Цезар, Наполеон, Мартин Лутер и пророка Мохамед като забележителни герои на своето време, които фундаментално променят света около тях. Човечеството, вярва той, можеше просто да гледа, да се удивлява, да се възхищава и да следва тези създатели и вдъхновители на „универсалната история“.

 

Идеята да си велик е съблазнителна и упорита. Все още има хора - и това са предимно мъже - които наистина вярват, че са оформени в героичен калъп, че имат специална мисия, призвание или свещен дълг да водят и да действат като спасители на народи и нации. Те мислят, че знаят най-много и имат  уникално прозрение. Те са достатъчно безмилостни и арогантни, за да наложат възгледите си на всички.

 

Освен, че в съвременната епоха такива "велики" мъже обикновено изобщо не са герои, а анти-герои или, по-точно злодеи. Подобно на малцината избрани от Карлайл, те притежават значителна власт. И я използват неразумно, егоистично и разрушително, провокирайки най-лошите инстинкти, предразсъдъци и страхове на хората. Най-големите антигерои злодеи на ХХ век са масовите убийци: Адолф Хитлер, Йосиф Сталин и Мао Цзедун.

Техните месиански възгледи, огромното его, незачитане на истината, грубата и хладнокръвната безчовечност ги отличават като хедлайнери на престъпността от негероична епоха. Владимир Путин, Бенямин Нетаняху и Доналд Тръмп са ездачите на бурята, трите вещици на един размътен, нещастен и враждуващ свят.

 

Какво е общото между това неприятно трио? Путин, президентът на Русия, нахлува в други страни и убива цивилни, както в Чечения, Грузия и Сирия. Неговата война е поредица от военни престъпления в Украйна, където са убити десетки хиляди цивилни граждани. Най-новите ужаси на Москва са „плъзгащи се бомби“ с 590 кг експлозив, които беззвучно се появяват от нищото и унищожават цели жилищни сгради. (Сравнение един артилерийски снаряд съдържа около 5,9 кг експлозив.) В същото време Путин нареди още опустошителни въздушни атаки миналата седмица.

 

След това идва Нетаняху, министър-председател на Израел. Настояването му да задържи окупационните войски в Газа блокира споразумението за прекратяване на огъня. Миналата седмица той започна смъртоносно „пренашествие“ на Западния бряг. Кани се да нахлуе в Ливан. Повече от 40 000 палестинци, предимно цивилни, са загинали в Газа след кланетата на Хамас на 7 октомври. Подобно на Путин, Нетаняху е обвиняван в престъпления срещу човечеството.

 

Тръмп, кандидатът за президент на САЩ, е различен тип чудовище, което се опита да убие американската демокрация. Той предпочита да се измъкне от нахлуване, както в Афганистан, Ирак, Сомалия, Венецуела и Северна Корея. Тръмп обаче не желае да застане до Европа, НАТО, Украйна, Япония или Тайван. Но той е убиец все пак – спомнете си атентата през 2020 г. срещу иранския генерал Касем Сюлеймани. Тръмп беше обвинен преди седми;ца и за опита си за преврат на 6 януари 2021 г.

 

И тримата нямат нищо общо с честността или честта. Те използват предубедени медии, процъфтяват от корупционни практики и използват реторика на тирани от амвона, за да си проправят път. Подобно на повърхностни демагози от миналото, Тръмп може умело да събере около себе си кръг от маргинали. Нетаняху просто крещи и заплашва. Путин е склонен да се усмихва, да ръмжи, да хленчи и да се крие, когато нещата се объркат, както в момента, когато губи Курск.

 

Днешните антигерои, жалки пародии на "велики мъже", подкопават, вместо да подсилват универсалните ценности. И тримата насърчават ултранационалистическите настроения по целия свят. Путин оцелява, като размахва ядрени ракети в лицето на Джо Байдън. Нетаняху въоръжи антисемитизма. Убиецът Тръмп едва оцеля след атентата срещу него.

 

Как могат да бъдат спрени такива хора? Умиротворяването на диктаторите е позицията на Тръмп по подразбиране, но успокояването му е като да покажеш червен плащ на бик. Правенето на отстъпки на Нетаняху, както постоянно правят американците, също е глупаво. Той взима това, което се предлага и продължава както си знае. Нихилистичният Путин се интересува от много малко. Войната му няма да свърши, докато не приключи самият той.

 

Ето го и парадокса. И тримата антигерои проповядват големи национални визии. Путин се опитва да възроди съветската империя. Нетаняху се стреми да разшири Израел, контролиращ цяла Палестина. Също и към победа над Иран. Тръмп иска отново да направи Америка велика, но за сметка на всички останали.

 

Тези опасни илюзии правят диктаторите недиалогични. Няма компромис, вярно е единствено моето мнение. Путин се изкачи на власт върху труповете на жертвите на комунизма в съветско време, сега вече „произвежда“ нови трупове за мегаломански нереални идеи. Нетаняху е порочен продукт, който  хвърля  на изпитание с кръв и сълзи не са своя народ. А възходът на Тръмп също се корени в насилието – от Шарлотсвил през 2017 г. до Капитолия през 2021 г. Само изгнание, затвор или смърт ще възпрат тези мъже. Животът им със сигурност няма да е с щастлив край.

 

Възходът на съвременния антигерой повдига един очевиден въпрос: Кои са днешните истински герои, приети или невъзпяти - наистина великите мъже и жени, които вдъхновяват и могат да са водачи?

 

Покойният Нелсън Мандела и убития Алексей Навални са точно такива. Същото важи за  иранските защитници на правата на жените и носителите на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади и Ширин Ебади. Антониу Гутериш, генералният секретар на ООН, денонощно се стреми към мир. Крал Чарлз? Грета Тунберг? Тейлър Суифт? Учителят по математика?

 

Всеки има предпочитаните от него кандидати в политическата сфера и извън нея. И все пак всички ще се  съгласите: светът трябва да намери начини да оцелее и да надживее епохата на антигероя. С течение на времето, подобно на великите злодеи в историята, тези тримата ще си отидат и това ще направи света по-добър.

 

The Guardian

Саймън Тисдал, наблюдател

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4138 |01.09.2024 Първан Симеонов: Партиите на прехода залязват, може да дойде нещо много страховито . 32| 7413 |30.08.2024 Готви ли се "Да, България" да напусне коалицията ПП-ДБ? . 2| 2395 |30.08.2024 Министърът на иновациите ще координира изборите. Кабинетът избира за ЕК хората, "които отговарят на правилата" . 3| 2646 |29.08.2024 Гергана Паси: Жена ще бъде избрана за български еврокомисар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads