Реклама / Ads
33| 6297 |27.10.2009 ПОЛИТИКА

САЩ: Управляващите в България се месят в религиозни спорове

.
Храм-паметникът Свети Александър Невски Източник: Вяра Йовева
Българската конституция гарантира свободата на вероизповеданието и забранява религиозната дискриминация, въпреки че източното православно християнство е определено като традиционно за страната, критично се отбелязва в частта за България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за спазването на религиозните свободи по света, съобщи Bulgaria NEWS.
 
Според документа кабинетът в общи линии спазва свободата на вероизповедание, но има информации за намеса на управляващите в религиозни спорове и за нетолерантност от страна на властта.

В доклада се припомня, че приетият през 2002 г. Закон за вероизповеданията на практика обяви извън закона т.нар. алтернативен Синод на Българската православна църква. Според неговите разпоредби отцепниците от регистрирана религиозна група нямат право да използват същото име или да предявяват претенции за собственост.
По тази причина законите, свързани със свободата на вероизповеданието, са двусмислени и дават възможност за произволни решения относно възможността нерегистрирани религиозни групи да практикуват публично религията си, отбелязва Държавният департамент.
Според него дискриминацията, преследването и общата нетолерантност в обществото, особено в медиите, по отношение на някои нетрадиционни религиозни групи, остава проблем. Докладът все пак разкрива, че регистрираните случаи на предупреждения от местните власти към действията на религиозни групи като „Свидетелите на Йехова”, мормоните и други, които се описват като „опасни секти”, е една от причината за критичните бележки към България.
Докладът все пак признава, че няма съобщения за осъдени или арестувани по религиозни причини.

Правителството спазва религиозните празници на Българската православна църква и се съобразява с празниците на останалите религиозни групи.

Няма и данни за дискриминация спрямо отделни религиозни групи при реституцията на собственост, национализирана по време на комунистическия режим. Благодарение на тази политика повечето регистрирани у нас конфесии не срещат никакви пречки по отношение на религиозни ритуали, традиции и практики. В страната действат две православни семинарии, еврейско училище, три ислямски училища, ислямски университет, мюсюлмански културен център, протестантска семинария и два теологични факултета във висши учебни заведения.

Черният списък на Държавния департамент се оглавява от Северна Корея и Иран, които са посочени, че в тях най-много се нарушават религиозните свободи.

Комунистическият режим в Пхенян продължава да пречи на всяка неодобрена религиозна дейност, докато радикалните мюсюлмански власти в Техеран са ограничили още повече и без това слабата религиозна толерантност.
За съжаление отново Мианма, Китай, Судан, Еритрея, Саудитска Арабия и Узбекистан са посочени като лош пример, където свободата на вероизповедание е най-застрашена.
„Надяваме се, че този доклад ще насърчи съществуващите движения за религиозни свободи и ще развие диалога между правителствата и в обществата за това как най-добре да се приемат религиозните общности и да се защити правото на всяка отделна личност да вярва или да не вярва по собствен избор", отбеляза при представянето на документа американският държавен секретар Хилари Клинтън.
Годишният доклад на Държавния департамент за спазването на религиозните свободи по света се изготвя от източници като журналисти, академици, неправителствени организации и групи за човешки и религиозни права. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 15552 |27.10.2009 Първанов и Борисов да кажат ясно България държава ли е . 15| 6636 |21.07.2009 България - към Русия вместо към ЕС . 8| 6018 |25.06.2009 България освободи Агим Чеку . 16| 8845 |12.06.2009 Турското клекало, т.е. България, според Д. Черни - пак пред публика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads