Реклама / Ads
5| 21709 |22.06.2017 ПОЛИТИКА

Селските номера на Борисов, папа Франциск и корупцията

.
Целува ръка, ама корупцията не я дава... Източник: БГНЕС
Борисов хем иска да изглежда като голям играч, хем се държи като пубер. В последната си тв изява отново ни баламосва с общи приказки за оградата на границата, Ердоган, бъдещи реформи в администрацията и прочие дъвки.
 
Удобни въпроси и втръснали отговори – номeра от селски вечеринки. Нито дума по важните за хората проблеми. Дори намек за неудобен въпрос. Сакън, да не ядосаме Слънцето...  

Стига с тоя Лозан Панов! Стига с тази свобода на словота! Стига с тия реформи и Цацаров!

Не, не стига!

Трябва да отговаряш! Това не ти е поредния уреден турнир по тенис или футбол та всички да се пазят от топката. Дори Цецо вече не вярва на тия чалъми...

Апропо, Бойко още ли вижда Пеевски в огледалото? Щото приликите взеха много да се набиват на очи. Кой да знае, че единодействието и единомислието докарват до единообраз...

 

Бивш гербаджия от Гоце Делчев вика, че Борисов упражнява политиката, както хобитата си: други вършат мръсната работа, а той се снима. Помните ги, нали: кучкар, коцкар, каратист, магнолиявед, футболер, китарист, художник, премиер... Казват, че като малък събирал марки, но по-късно се ориентирал към банкноти. Лилав фон със съвременни архитектурни форми и цифрата 500, Банджамин Франклин на зелен фон – знаете как е... А един в Перник вика, че не Роналдо, а Борисов е най-скъпият футболист в света. Този от Перник може да има вътрешна информация, от банките, де...  

 

Но да се върнем на интервюто по Нова тв. Описано в едно изречение звучи така: бягство и нервничането от неудобни въпроси, страх и неувереност. Гузност не. Тя е налична при действаща съвест, а случаят не е такъв.

 

Интервютата на Борисов са все по-скучни и предсказуеми. Това ги прави излишни.

Отново нямаше истинските въпроси:

 

- Защо досега нито веднъж не се разграничи от мафията и не обяви, че ще води война с нея?

 

- Защо досега няма нито един осъден за корупция по високите етажи?  

 

- Какви са истинските му връзки с Пеевски? В колко фирми и медии двамата притежават акции?

 

- Има ли банкови сметки в чужбина, защо не ги декларира?

 

- Пеевски декларирал 80 млн лева, спечелени само за 2,5 години. Защо НАП и други финансови органи, подчинени на премиера, не проверяват произхода на тези пари?  

 

- Страхува ли се Борисов от нарастващата популярност на върховния съдия Лозан Панов?

 

- Защо премиерът Борисов цяла година крие, че главният прокурор му е изпратил „онзи” SMS от заседанието на ВСС, когато се е обсъждал скандалът със записите на разговорите между Янева, Ченалова и Мондешки?

 

- Защо ДАНС и МВР не разследват контрабандата на цигари от „Булгартабак”, с пари от която се въоръжават терористични групи?

 

Корупията е една от най-омразните теми за Борисов. Стане ли дума за нея, той нервно отсича, че у нас или няма такава, или правителството се е преборило с явлението. При което носът му става по-дълъг от на Пинокио...

Не е лошо някой от ПР-ите на премиера да му разпечата какво е казал папа Франциск по този повод.

Корупцията разкрива едно анти социално поведение, толкова силно, че е в състояние да заличи взаимоотношенията и впоследствие пиластрите (колоните, -б.р.), които поддържат обществото: съжителството между хората и призванието да го развиват. Корупцията разрушава всичко чрез замяната на общото благо с един особен интерес, който замърсява всяка обща перспектива. Тя се ражда от едно покварено сърце и е най-лошото социално зло, защото поражда сериозни проблеми и престъпления, които засягат всички. Думата корумпиран ни припомня едно разкъсано сърце, опетнено от нещо, порутено като едно тяло, което по своето естество, навлиза в един процес на разлагане и има лош мирис”.

Това пише папа Франциск в предисловието на книгата-интервю на кардинал Питър Търксън, префект на Ватиканското ведомство в служба на цялостното човешко развитие, с Виторио Алберти, озаглавена „Корозия“. Тя е публикувана на 15 юни, в контекста на международна дискусия във Ватикана посветена именно на корупцията и организираната престъпност.

Колкото й да овърта Борисов, ще дойде време да отговаря на истинските въпроси. Може пред медии, а може и на друго място. Няма да казвам кое – знаете го.

Селските тарикатлъци, дори в България, имат начало и край.

Линкълн е казал: Можеш да лъжеш целия народ известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 12016 |14.05.2017 Софиянски: След 7-8 години управление на Борисов, нищо не те сащисва . 17| 10994 |07.06.2016 От чешмите вече не тече само Борисов, но и Цветанов . 26| 7354 |03.02.2016 Г-н Борисов, какво са ви направили българите, та ги наказвате с Кунева...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads