Реклама / Ads
25| 7584 |17.10.2011 ПОЛИТИКА

Синдикални таласъми режат главата на "октопода" в църквата

.
колаж Мартин Лалошев
Профсъюзът на свещениците на крачка да отърве синода от черните каси
 
Паника и страх сковаха висшия клир, след като лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев хвърли бомбата, че ще разкрие потресаващи злоупотреби в Българската православна църква. Синодалните старци са уплашени до смърт от заканата на „Подкрепа”, че ще извади скандални документи, с които разполага, и ще бъдат пратени до държавното обвинение. Наред с това Тренчев поиска пълна проверка от компетентните органи, включително и от Сметната палата, за да се установи как са изразходвани държавните субсидии за църквата, какви са досиетата на работещите в управителните тела на различните вероизповедания, какъв е трудово-осигурителният статус на свещениците в БПЦ. Синодът реагира по познатия до болка начин. Нахвърли се върху държавата, изкара, че синдикатите са незаконни и нямат право да се месят в духовните дела на църквата.

Свещениците пък са категорични, че ако бъдат разкрити и доказани всички престъпления, които са извършени от синода по време на прехода, може да се стигне дори до арести на владици КТ „Подкрепа” се активизира и постави въпроса за потъналите милиони левове в черните каси на църквата, след като миналата година към конфедерацията беше създаден профсъюз на свещениците. Той обаче се оказа безполезен, тъй като членовете му са били заплашвани многократно да си мълчат за далаверите на висшия клир, защото в противен случай щели да бъдат отстранени от работа.

Богословът Христо Латинов, който е консултант по каноническите въпроси на църквата към КТ „Подкрепа”, обясни пред „Торнадо”, че БПЦ отново се опитва да манипулира обществото и да изкриви истината. „Никой от КТ „Подкрепа” няма намерение да се намесва в духовните дела на църквата, както твърдят от синода. Нашата цел е да защитим човешките и трудовите права на свещеничеството у нас, които вече 20 години са безскрупулно нарушени”, категоричен е богословът. „Публична тайна е, че БПЦ назначава хора със заповеди Такова правоотношение според Кодекса на труда не съществува. На хората не се плащат никакви осигуровки, а на много места свещениците не взимат дори и заплати”, разкри Латинов. Богослови пък се обединиха около тезата, че синодалните старци трябва да обяснят на кой канон противоречи синдикатът.

Те припомнят, че до 90-а година официално всички свещенослужители са плащали членски внос в профсъюза. Тогава тази практика не се е считала за „неканонична”. Т.е. БПЦ за пореден път си измисля и променя собствените си правила така, както на нея й е угодно.  От острата реакция на православната църква става ясно, че основната й пречка у нас да съществува профсъюз на свещениците е фактът, че синдикатите ще могат най-сетне да се намесят по въпроса с трудовото  законодателство, където наравно с църковните имоти се правят най-големите далавери под знамето на кръста. На практика синдикатите ще ликвидират своеволията на синода, който вече няма да може да осигурява духовниците на минимални заплати и да пести от осигуровки. „Страх ги е, че ще им лъснат нарушенията. Като стане горещо под краката им, почват да се крият зад устава си, с който спекулират и го развяват като плашило пред държавата Той просто е вътрешен правилник за устройството на църквата, а не канон. Може да бъде изменян, допълван и променян на всеки църковен събор”, обясни Христо Латинов. 

Публична тайна е, че самата църква след 1989 г. се изживява като частник в държавата. Частник, който не е платил нито една стотинка за данъци върху безчетните си имоти и търговската си дейност. „Крайно време е Светият синод да разбере, че не той е Българската православна църква, а всички 6 милиона православни християни, с чиито пари от дарения са построени и са ремонтирани храмовете и манастирите”, коментира Латинов.  „Държавниците ни не си дават сметка, че като не спазват общоприетите за всички граждани и граждански сдружения закони, БПЦ десетилетия наред вече продължава да работи срещу нацията. Синодът не само не признава, той отрича държавата! Той казва: „Тази държава не ни интересува, ние нейните закони не ги признаваме!” Има една шега, че Синодът „мислел бавно, защото решавал мъдро”. С години се чака някакъв отговор оттам. Самото Министерство на труда и социалните грижи още не е получило отговор на свое писмо от миналата година, в което отново е засегнат проблемът с трудовото осигуряване на свещениците.

Но вижте, когато са заплашени, на каква скорост са способни архиереите! Веднага се срещнаха с премиера, за да му се оплакват възмущава се синдикалният консултант. До момента са проверени по-малко от 10 процента от българските църкви. Резултатите според д-р Тренчев са „ужасяващи”, а Латинов ги окачествява като „престъпни”. „Мнозина упрекват дядо Максим. Той е на 97, едва ли изобщо знае какво се случва. Ще цитирам покойния богослов Янко Димов с една знаменита фраза от негова книга: „Патриарх Евтимий показа какъв трябва да бъде българският патриарх. Патриарх Кирил показа какъв не трябва да бъде българският патриарх. А в лицето на Максим разбрахме, че всеки може да бъде патриарх!”, допълни Христо Латинов.

Хватки на Максим размиват ревизиите
През 2009 г. съдът се произнесе, че държавата престъпно е отнела имотите от синода на Инокентий през 2004 г., когато полиция изгони от храмовете отцепниците от синода на Максим. Тогава премиерът Сергей Станишев издаде заповед да се направи комисия, оглавявана от тогавашния министър на правосъдието Меглена Тачева. Тя започна разговори с Инокентиевите хора за нарушаването на правата им, както и за изземането на имотите им, построени с техни дарения. Кабинетът на Борисов обаче прекрати преговорите и случаят около Инокентий беше потулен. В момента по същия начин синодът се опитва да осуети финансовите проверки. В лична среща с премиера Бойко Борисов представители на БПЦ пробват да го умилостивят и да го склонят да спре ревизията в синода.

Митрополит Кирил: Профсъюз на свещениците връща България в соца
„През Варненска епархия проверките минаха. Няма какво да крия. Нямам хора, които да не работят на трудов договор и да не им се плащат осигуровки. Факт е обаче, че свещеници без изплатени заплати в страната има”, коментира проверките в БПЦ Варненският и Великопреславският митрополит Кирил. Той обаче не е съгласен отчетата да имат синдикат. „Духовниците не са обикновени работници, че да имат профсъюз. Казват, че едно време имало такъв. Нали не искаме да се връща онова време?! Относно проверките по принцип ние си имаме вътрешен финансов контрол. Държавата може да ни проверява как усвояваме държавните субсидии, отпуснати на църквата. Църквата не е над закона  но тук става въпрос за уважение към институцията. А не искам да си казвам мнението какви цели и подбуди имат пък част от хората, които сега се изживяват като лице на синдиката. Да не спекулират с непремерени изказвания, защото може в Светия синод да има хора, които не са за там -  признавам, но и сред ръководещите синдиката пък има от бившите разколници. Спекулират с невярна информация. Примерно за делата в Страсбург. Те не са за имотите, а за неправомерно прогонените от храмовете. Що се касае за имотите, то те не са нито на тоя, нито на оня, а на единната Българска православна църква, на християните в тая държава. Друга спекулация е колко богата била църквата Знаете ли колко имоти не са върнати още на църквата?! Все пак, като си казваме истините в очите, нека бъдем обективни”, категоричен е митрополит Кирил.

Отец Гелеменов: Крайно време е да видим владика в затвора
„Не само, че трябва да има ревизия, а да бъдат вкарани в ареста с повдигнати обвинения всички владици, които имат пръст в грабежа на Българската православна църква или откажат да бъдат проверявани”, заяви отец Гелеменов. „Още преди да са започнали ревизиите, мога да ви кажа със сигурност, че за  90% от свещениците не се плащат осигуровките или пък са осигурявани на минимална заплата. Всички тези скрити пари отиват в черните каси на Светия синод. Органите на реда трябва да започнат проверките от тях, за да видят колко милиона са потънали през всичките тези години. Църквата се е самозабравила и си мисли, че не е част от държавата. Време е някой да я приземи и да й покаже, че не може да е над закона. Крайно време е в България да въведем презвитерианския църковен модел, който е много по-демократичен от настоящия и ще спре веднъж завинаги погромите на синодалните старци в БПЦ, които дори си позволяват да погазват Конституцията  Максим е забранил на всички духовници да участват в политиката, да се кандидатират за общински съветници, за кметове и пр. В Конституцията на Република България такъв закон не съществува. Това е просто поредният опит на патриарх Максим да контролира всички свещеници и да им наложи вето, като не им дава право на мнение и на глас”, категоричен е отец Гелеменов.


Еми Мариянска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 116| 7841 |17.10.2011 Социолози: Размествания са възможни до последния момент . 49| 8453 |16.10.2011 Избираме президент на България, а не генсек на ООН! . 157| 11630 |15.10.2011 Плевнелиев бие в дебата на bТV . 165| 6763 |14.10.2011 Плевнелиев първи в надпреварата, БСП стяга редиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads