Реклама / Ads
6| 10197 |30.08.2017 ПОЛИТИКА

Министър Караниколов все повече се обърква за ”Дунарит”

.
Емил Караниколов
Министърът на икономиката в кабинета на Бойко Борисов смени чипа на българския преход. Държавата вече не е лош стопанин, повече няма да продаваме държавни дружества-това прокламира като нов икономически курс Емил Караниколов в студиото на Би Ти Ви.
 
За съжаление министърът не обясни ще правим ли още национализации, като тази на "Дунарит" и дали "не е лош стопанин" означава и "добър стопанин" за държавата ни.

Цялата тази словесна еквилибристика министърът направи, за да обясни защо национализираме отново продаденото преди 12 години предприятие. Тъй като не може да опровергае цифрите, той обясни, че  "Дунарит” работи добре и че за миналата година дружеството е на печалба.

"Правим одържавяването с цел да оздравим дружеството и да запазим работните места. За миналата година дружеството има 24 млн. лв. печалба и 67 млн. лв. изискуеми кредити. Към момента сме изкупили задълженията на дружеството", обясни министърът. И веднага добави, че в случая с действията по придобиването на военния "Дунарит" от държавата към момента не може да се говори за никакво нарушение на Конституцията.

Министърът влезе и в ролята на синдикалист, загрижен за работниците на завода. Той отново обеща да запази работните места и дружеството да работи, както и да не допусне конкуренти да заемат мястото на блокирания от държавата завод. Такова нещо през всичките тези близо 30 години на преход от държавно-планова към пазарна икономика не беше се случвало.

Караниколов се оплете и в обясненията си за проблемите на завода. Според него, това предприятие няма собственик, лиценза му е отнет от "загрижената за работниците държава" има печалба, но и кредити ,които изплаща и въпреки това държавата ще го придобие, национализира.

Министърът спази приетата от Томислав Дончев терминология и никъде не употреби понятието  "национализация", което твърде прозаично замести с "одържавяване". Това обаче не промени с нищо пълната каша ,която правителството забърка с двата завода "Дунарит" и "Емко" в стремежа си да угоди на определени и ясно за всички бизнес-интереси.

Сега вероятно трябва да очакваме държавата да започне да купува дългове на частни компании и предприятия и да ги национализира със същия ентусиазъм, с който прави това с "Дунарит".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3734 |29.08.2017 2 години условно за побойничката на медсестра в Горна Оряховица . 0| 4350 |26.08.2017 Бащата на Иван: Синът ми не е убиец, да ми докажат обратното . 3| 4945 |24.08.2017 Експерт: Ако работим само 4 дни седмично, ще живеем 10-15 години повече

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads