Реклама / Ads
23| 5712 |07.09.2023 ПОЛИТИКА

Денков: Готов съм да работя с Радев, разговорът ни на ”Мача на надеждата” беше подадена ръка от мен /видео/

.
Източник: БГНЕС
Премиерът Николай Денков отговори на въпроси на граждани във Фейсбук. Поводът е три месеца откакто правителството встъпи в длъжност.

Постепенно се успокоява обстановката в Царево и района след наводненията. Има поне два вида помощ, за които може да се кандидатства веднага - за нарушения в постройките - до 1512 лева на домакинство. Втората помощ е за повредени електроуреди - до 2500 лева. Трябва да се закупят нови уреди и след това се възстановява сумата. Ще наредя проверка, която да установи причините за наводненията по отношение на водосборните потоци, дали има нарушение на регулацията. Вероятно два-три месеца ще са нужни да се определи кой носи отговорност, каза Денков.

 

Пуснато е електричеството в региона. Водата може да се използва за битови нужди, но има проблем с питейната. Продължават да се извеждат летовниците с помощта на МВР и КАТ. Има затруднения заради разрушена пътна настилка и мостове. В следващите дни ще се оценят най-спешните ремонти и ще бъдат отпуснати средства. Реакцията на всички институции беше светкавична.

 

Трябва да се възстановят пътищата и да се направи преглед на водосборните оттоци и деретата", коментира той. И допълни, че прокуратурата се е самосезирала заради множеството поражения. 

 

Те ще проверят дали има законови нарушения.

 

Това е природно бедствие, но трябва да се раздели рискът, създаден от природата и този, който идва от човека. Още на сутринта след валежите на място имаше 11 екипа. Те помагаха на хората да се изнесат от рисковите места. МВР помага с извеждането на хората, а Пожарната започна отводняването. Нямаме проблем с липса на техника", обясни премиерът. И категорично заяви, че кабинетът е твърдо "за" прекратяването на незаконното строителство по Черноморието.

 

Равносметка

 

Три месеца след началото на управлението на кабинета, Денков направи равносметка.

 

"Много неща се правят, почти всички свързани с икономиката. Например трите отворени завода - в Русе, Стара Загора и в Шумен. Всеки от тях с по няколкостотин нови работни места. Това са инвестиции, които дават възможност за развитие на регионите. Министерство на икономиката разглежда близо 10 проекта за инвестиции в градове извън София. Беше изпуснат голям инвеститор в бизнеса с батерии", посочи Денков.

 

Президентът

 

"Трябва да изберем каузите, които могат да ни обединят - например икономиката и инвестициите. С президента имаме сериозни различия по някои въпроси, но трябва да работим за общите интереси на гражданите - например енергийните проекти. Готов съм да работя заедно с Радев, разговорът ни вчера на "Мача на надеждата" беше подадена ръка от мен. Надявам се нападките към правителството да престанат. Обсъдихме назначаването на посланик в Украйна, има напредък в тази насока и се надявам, че скоро ще има развитие", коментира той.

 

Доходите

 

"Поискахме информация от всички министерства какви са заплатите в съответния сектор, включително НСИ и Агенцията за борба с градушките. След 15 септември в хода на подготовката за Бюджет 2024 ще направим крачка за премахване на дисбалансите. Ще направим обща система, която да замести лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и отговорността на конкретните служители. Трябва да има аргументация защо в конкретна сфера заплащането е такова, каквото е. Заложили сме да има правила в КТД, които да премахнат ужасяващата ножица между заплатите в здравеопазването. Разликата не може да е повече от 1 към 10", отбеляза Денков.

 

Инфраструктура

 

"Проблемите с АМ "Хемус" не са свързани със средства, а в това, че започвайки строежи, които не съответстват на законите, без строителни книжа, раздавайки пари без трасе, по което да мине магистралата, е създаден хаос и неразбории, които няколко правителства не могат да разрешат. Министърът на регионалното развитие подготвя предложение за разрешение на въпроса. Ще продължи строежът, когато спре обжалването на обществени поръчки и се спре незаконното строителство. По трасето Русе - Велико Търново се работи на различни етапи. Една от причините да се прехвърлят пари към метрото в София е заради забавени проекти. В столицата има добре подготвени проекти, които бързо могат да стартират. Политиците трябва да излязат от модела на раздаване на средства на порции", разясни премиерът.

 

Престъпност

 

"Имаме две различни координационни групи, една от които се занимава с трафика на наркотици на едро. Работим съвместно с Европол и имаме успешни акции", подчерта Денков. 

 

Пътна безопасност

 

"Имаме група и за безопасността на пътищата, там имаме акцент бързо да извадим пробите от лабораториите, за да не се бави процесът по наказанията. Обсъждаме с лабораторията във ВМА как да се ускорят процесите, има апаратура, ще бъде закупена и още, трябват и специалисти, които да боравят с нея. Целта е пробите за наркотици да излизат максимум до седмица. Би трябвало да бъде забранено да се оказва кръвен тест, но ако се случи, обсъждаме друг вариант, при който да направим надеждна проверка", обясни той.

 

Образование

 

"Тази учебна година ще стартира с електронни медицински бележки, които учениците ще могат да представят в училище. Може би досега е имало злоупотреби, затова ще те се вкарват в електронен регистър. Никой няма да може да злоупотребява с медицински бележки. Заложихме в ПВУ проекти за строеж на 8 нови училища и 8 нови детски градини", разкри академикът.

 

Енергетика

 

"Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не срещат инвестиционна обосновка. Може да е имало колебание преди, но след войната в Украйна няма защо да обсъждаме това, не можем да работим с Русия. А оборудването струва над милиард, оценката му е готова, добре е, че се появи купувач. Реакторите, за които почнахме преговори с "Уестингхаус", имат възможност да намаляват мощността си и могат да се комбинират с възобновяемите източници. ПАВЕЦ "Чаира" е най-добрата възможност у нас за съхранение на енергия. Цените на горивата зависят от регионалния пазар", смята Денков.

 

Съдебната реформа

 

"Тя стартира още със законите, приети в последната сесия на НС – за контрола върху дейността на главния прокурор. За да завърши процесът, трябват още промени - сред тях по антикорупционния закон. Има съгласие по законопроекта, очаквам да бъде приет. Промените в Конституцията трябва да се приемат до края на годината. Големият порок на съдебната система е силната зависимост от политическите сили", заяви той. 

 

Националният празник

 

"След като Митрофанова се опитваше да ни обяснява как да честваме 3 март, разбрах, че този празник вече не обединява българите. Той винаги може да бъде тълкуван по два различни начина - как сме създадени като държава и като начин една имперска сила да ни напомни, че ако не беше тя, нямаше да съществуваме. 24 май е символ, че ако не бяхме ние, нямаше да има и Русия, защото тя се е обединила защото българските книги и нашите духовници са успели да обединят племената", посочи Денков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 25951 |06.09.2023 Премиерът Денков: Доскорошната освободителка бе чужда на националния ни идеал . 18| 5112 |29.08.2023 Акад. Денков: Радев опитва да бутне правителството . 69| 10230 |15.08.2023 Манол Глишев: За кого работят ППДБ? . 5| 3213 |27.06.2023 Асен Василев готов с проектобюджетът, ПП ще има кандидат за шеф на БНБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads