Реклама / Ads
94| 9160 |25.03.2021 ПОЛИТИКА

СNN: София претендира за съмнителната титла ”шпионският център на Европа”

.
Ако Виена беше епицентърът на шпионажа след Втората световна война в Европа, днес София може да претендира за тази съмнителна титла. Това се казва в репортаж на CNN, посветен на последната шпионска афера в България, вследствие на която двама руски дипломати бяха изгонени от страната.
 

До 1989 г. България беше един от най-лоялните членове на ръководения от СССР Варшавски договор. Според западни анализатори, сега като член на НАТО и Европейския съюз, страната е любима цел за руския шпионаж, предаде още БГНЕС.

 

Ако Виена беше епицентърът на шпионажа след Втората световна война в Европа, днес София може да претендира за тази съмнителна титла, се казва в материала.

Като член на НАТО в България са разположени някои важни обекти в непосредствена близост до Черно море. Самолетите на НАТО летят от бази в България в патрули над района, в който се наблюдава по-голяма военна активност както от Русия, така и от Алианса след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. Миналата година в американската авиобаза Граф Игнатиево бяха използвани шест самолета F-16 на САЩ.


Близки до Кремъл среди подкрепиха проруските групи в България. Една от тях - Национално движение "Русофили", се ръководи от Николай Малинов, който е обвинен през 2019 г. за шпионаж и пране на пари в полза на руски организации. Делото му тепърва предстои да бъде разгледано, а Малинов твърди, че е невинен, се казва в репортажа.

 

Припомня се, че миналата година българската прокуратура обвини задочно трима руски граждани във връзка с отравянето на български търговец на оръжия в София през 2015 г. с Новичок. Един от тях е идентифициран като Сергей Федотов, за когото се твърди, че е офицер от руското военно разузнаване.

 

Разследващата група Белингкет разкри, че Федотов е един от тримата агенти на руското разузнаване, за които се твърди, че са свързани с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия през 2018 г.

 

Русия отрича обвиненията за шпионаж в България. Миналата година Сергей Иванов - говорител на руската външна разузнавателна служба, обвини американските разузнавателни служби в кампания срещу хората в Източна Европа, които искат добри отношения с Русия. България се е превърнала в епицентър на тази кампания, каза той пред руските медии.

 

Последните арести предизвикаха нова криза в отношенията между Москва и София, които традиционно са близки заради споделената славянска и православна култура.

Но ако българските прокурори са прави, Кремъл възприема България като привлекателна цел - задна врата в разузнаването за НАТО и Европейския съюз и оръжията за Украйна

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4638 |19.03.2021 Николай Николов: Нужен е регистър на подлезите в София . 4| 5941 |11.03.2021 БСП: ГЕРБ опрощават таксите за 10 години на акционера на Летище София . 11| 3710 |11.02.2021 Калоян Паргов: БСП – София призовава за забрана на Луковмарш . 3| 4989 |07.02.2021 БСП – София подреди листите в 23, 24 и 25 МИР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads