Реклама / Ads
38| 9458 |11.06.2015 ПОЛИТИКА

Станишев – българинът на политическото кормило на Европа

.
Сергей Станишев
На 12 и 13 юни в Будапеща, Унгария, ще се проведе 10-ят изборен Конгрес на Партията на европейските социалисти. За поста председател се борят досеашният лидер Сергей Станишев и Енрике Барон Креспо от Испания.
 

На него ще присъстват 905 делегати, от които 419 са с право на глас. Ключово изискване за конгреса е в националните делегации да има равен брой мъже и жени. Вотът на делегатите ще реши кой ще ръководи европейското социалиистическо семейство за следващите две години и половина.

 

Конгресът се провежда в Будапеща по решение на Презудиума на партията от миналата година, като политически знак в подкрепа на демокрацията, свободата на словото и защитата на човешките права в страната. Така ПЕС  застава категорично зад унгарските социалисти, които се противопоставят на превземането на властта и консервативната политика на ФИДЕС в управлението.

 

Сергей Станишев е първият източноевропеец поел толкова висок пост след падането на Берлинската стена. През 2012 г. на Конгрес в Брюксел, Белгия, той бе избран с 91,3% от гласовете. "ПЕС се завръща!", обяви тогава Станишев, след като оглави втората по големина политическа организация в Европа. Още тогава той зададе част от основните политики на партията и лансира идеята ПЕС да има общоевропейска предизборна кампания с общ кандидат за председател на ЕК. И двете каузи, заявени от него през 2012 г., се реализираха на европейските избори през 2014 г., когато ПЕС направи обща кампания за вота и застана зад кандидатурата на Мартин Шулц за председател на Европейската комисия.

 

Още през 2011 г. тогавашният лидер на БСП пое поста като временен председател, след като предшественикът му Пол Нируп Расмусен напусна предсрочно, заради здравословни проблеми. Сергей Станишев е петият лидер на ПЕС от основаването на партията през 1992 г. до сега, след Вили Клаас от Белгия, Рудолф Шарпинг от Германия, Робин Кук от Великобритания и Пол Нируп Расмусен от Дания. По това време ПЕС има едва трима премиери. Сега те са 10, а Франция има ляв президент.

 

През последните три години Сергей Станишев успя да реализира редица ключови политики от името на евросоциалистите. Предложението му за директен избор на председателя на ЕК промени политическия пейзаж в Европа, направи процедурата демократична и овласти европейските граждани да гласуват за най-високия пост в Брюксел.

ПЕС организира впечатляващата кампания на Мартин Шулц, а чрез 30 000 ПЕС активисти посланията му достигнаха до 12 милиона европейски граждани.

По инициатива на младежите в ПЕС, с личното участие на Станишев, евросоциалистите започнаха кампания „Младежка гаранция“, а Европейската комисия отдели 6 млрд. евро за борба с безработицата на младите до 35 години.

Като условие за подкрепа на Комисията Юнкер, левите поискаха мащабен икономически план, който да съживи европейската икономика. В резултат Европарламентът гласува „Плана Юнкер“ за 315 млрд. евро инвестиции в конкурентноспособността на Европа.

След постиженията на Президента на ПЕС се нарежда и спирането на АКТА. По негова инициатива с декларация на групата на социалистите и демократите левите казаха „НЕ“ на следенето в интернет.

През мандата си Станишев реализира и редица кампании съвместно с ПЕС – жени в посока на равнопоставеността и еднаквото заплащане на мъжете и жените в Европа. Предстоят инициативи за майчинството и децата.

 

Настоящият лидер на ПЕС пое категоричен ангажимент в кампанията си в листите за евроизбори 2019, левите да заложат на силното присъствие на жени и младежи. Той подкрепи и създаването на Европейската академия за млади лидери, която организира своето второ издание във Виена през април тази година.

 

От 2011 г. досега Станишев работи за по-голямата координация между партиите-членки на ПЕС, както и за разширяването на лявото политическо семейство. На предишния Конгрес в Рим през 2014 г. към ПЕС се присъедини партията на Матео Ренци, а на предстоящия в Будапеща ще бъде увеличен и броят на асоциираните партии. По негово настояване беше създадена специална програма, предвиждаща провеждането на събития в подкрепа на националните партии, особено в страните, където идват избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5284 |29.05.2015 Миков: БСП подкрепя Станишев за втори мандат като президент на ПЕС . 7| 5871 |22.05.2015 Станишев, Могерини и премиерите на Дания, Швеция и Грузия координират позицията на левите преди срещата на върха в Рига . 10| 5470 |11.05.2015 Станишев: ПЕС следи играта с етническата карта в Македония . 12| 5450 |02.05.2015 Станишев: Победа в Литва ни е нужна, за нова Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads