Реклама / Ads
22| 6098 |19.03.2016 ПОЛИТИКА

Станишев за "Борисов-2": С 8-9 млрд. дълг всеки може да управлява

.
В момента имаме привидна стабилност на управляващите, което е добре за статуквото. Хората обаче не ги устройва статуквото, те искат промяна. Това е основното желание на голяма част от българските граждани. Какво направи кабинетът за последната година и половина - взе 8-9 млрд. лева нов дълг. Всеки може да управлява така”. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред bTV.
 
Той коментира и споразумението в Брюксел за бежанците: „Трябва на всички да е ясно, че колкото ЕС се нуждае от партньорство с Турция по бежанския въпрос, толкова и Турция се нуждае от ЕС. Така че всякакви приказки за изнудване са неприемливи“, заяви Станишев.

Във връзка с премахването на визите за турските граждани, той каза, че Турция е заявила, че може да изпълни условията на ЕС за това. По думите му, когато това стане, отново ще се коментира въпросът с премахването им. „Хората вече не виждат ЕС да дава перспектива за тяхната сигурност. Затова трябва да се върнат на дневен ред въпросите за растежа на европейските страни, за сигурността на хората, за икономиката“, заяви още Сергей Станишев.

Голяма част от мотивацията на Европейския съюз за налагането на мониторинг на България и Румъния, има политическа обосновка, е мнението на Станишев.

"Тогава Съюзът беше изморен от десетте нови членки, имаше вътрешна опозиция от някои държави за присъединяването ни... Не бива да забравяме тези фактори около налагането на мониторинга," изтъкна Станишев.

Според него България трябва да изисква по-голяма яснота около критериите, по които оценяват представянето ни в Механизма за сътрудничество и проверка. "Смущава ме липсата на ясни критерии – нали общо са пет – според мен поне един-два трябваше да са отпаднали вече, заради конституционните промени, които направихме преди доста време", коментира бившият председател на БСП.

По думите му страната има нужда от национална стратегия за справяне с проблемите в правораздавателната система. "С или без механизъм ни трябват реформи, които да дадат на хората доверие в българските институции", каза той.

"Имам само една зависимост – каузата, която отстоявам – да защитавам интересите на България," каза още Станишев. "Виждам само себе си, когато се погледна в огледалото," отговори той на станалия популярен въпрос за политическото огледало.

БСП е единствената европейски призната опозиция на властта у нас, каза Станишев във връзка с предстоящия национален конгрес на Столетницата. По думите на бившия първи в Левицата важни са качествата, а не пола на в надпреварата за председателското място.

Лидерът на ПЕС даде оценка и на Ивайло Калфин, като социален министър с ляво мислене.. Станишев даде положителна оценка на социалният министър, но заяви, че всичко, което иска да прави е много трудно заради шарено правителство, което има България.

Според Станишев по делото срещу него Бойко Борисов е дал показания, които трябвало да даде и които са самата истина.

Той даде оценка и на позицията на ДСБ. Партията на Радан Кънев определено се държи шизофренично. Те хем сам в опозиция, а в същото време искат министрите им и другите назначения във властта да останат. Опозиция с действащи министри – странно е, нали, коментира лидерът на ПЕС.

За избор на нов лидер на БСП, Станишев е категоричен, че не е важно дали ще е мъж или жена, а да е личност с качества.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4888 |02.03.2016 Станишев: Цветанов се държи като говорител на прокуратурата . 12| 5749 |11.01.2016 Станишев: Искам повече опозиционност в БСП . 8| 5533 |12.12.2015 Станишев: БСП трябва да стане силна опозиция . 3| 4587 |28.10.2015 Станишев дава кураж на левите кандидати на балотажа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads