Реклама / Ads
10| 5449 |11.05.2015 ПОЛИТИКА

Станишев: ПЕС следи играта с етническата карта в Македония

.
„Никой не бива да разиграва етническата карта в Македония, това е много опасно. Отговорност на правителството там е да не допуска подобни събития. ПЕС следи ситуацията отблизо.“ Това заяви президентът на ПEC Сергей Станишев по време на съвместна конференция с БСП – „Балканите – прогресивна визия за общо бъдеще“.
 
По думите му през последните месеци Македония е засегната от много дълбока политическа криза и това е следствие на управлението, основано на недемократични принципи и медиен контрол. „В крайна сметка обществото реагира по краен начин на случващото се. Всички сме разтревожени от нестабилността там. Тероризмът е предизвикателство, а ЕС има своите отговорности за стабилността, за отстояването на мира и добрите отношения между различните етноси в страните от региона“.
Той обясни още, че не е важно кой е на власт и кой в опозиция, а как се развива държавата Македония, както и спазването на законите, европейските ценности и независимостта на медиите там.

Сергей Станишев припомни, че по време на първата балканска конференция в София настроението е било по-оптимистично. Тогава Словения беше пълноправен член на ЕС, а България и Румъния водеха последните преговори по присъединяването си. „През 2005 г. Европа изглеждаше много по-различно, имаше икономически растеж, както и положително отношение към разширяването на Съюза. Днес ситуацията е много по-сложна. След присъединяването на 13 държави умората от разширяването започна да нараства в много от европейските страни“.

Според него само европейското членство на страните от Западните Балкани може да донесе социален прогрес и просперитет на хората в тези държави и добави, че ПЕС следва линията на разширяването на ЕС. „Вярваме че продължаването на този процес е наше историческо задължение. Г-н Юнкер заяви, че няма да има нови държави-членки в Съюза през идните 5 години. Според мен това е грешка. Ние смятаме, че когато изпълнят критериите, държавите трябва да имат възможност да влязат в ЕС. Присъединяването се постига не чрез изкуствени графици, а на базата на конкретни критерии и постижения.“

Президентът на ПЕС заяви, че пред държавите от Западните Балкани предстоят редица предизвикателства, сред които икономическата криза и безработицата сред младежите.
На Конференцията присъстваха председателят на БСП Михаил Миков, зам.-председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Кнут Флекенщайн, държавният секретар на Министерството на труда на Румъния Йоана Казаку, председателят на Демократическата партия на Сърбия Боян Пайтич, зам.-председателят на Социалдемократическия съюз на Македония Радмила Шекеринска, международният секретар на Унгарската социалистическа партия Вилмос Сабо, депутати-социалисти от Хърватия – Каролина Леакович, Черна Гора – Тарзан Милошевич и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5440 |02.05.2015 Станишев: Победа в Литва ни е нужна, за нова Европа . 18| 5258 |05.04.2015 Станишев: Изборът между Европа и Русия е фалшива алтернатива . 28| 5332 |21.03.2015 Сергей Станишев: Местните избори - тест за политическа адекватност . 34| 5063 |03.03.2015 Станишев: На 3 март да си спомним завета за обединение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads