Реклама / Ads
22| 30677 |04.08.2021 ПОЛИТИКА

Татяна Дончева: Всеки ли добър на село трябва да бъде изпробван за министър? Личностите имат ключово значение

.
Татяна Дончева Източник: Стопкадър, bTV
Защо трябва да се говори, като няма какво ново да се каже. Умението да мълчиш в политиката е важно. Обществото иска някой да им каже, че тази нощ проблемът ще бъде разрешен. Ценно е да мълчиш. Това каза Татяна Дончева от ”Изправи се.БГ. Ние Идваме!” в ”Лице в Лице” по БТВ.
 

Има развитие на някакъв сюжет на ДБ, ИТН и “Изправи се.БГ. Ние идваме!". Той тече от първия ден след изборите до днес. Той включва много действия - пресконференции, представяния на кабинет, разговори. Всички знаят какво са разговаряли, какво е последвало и т.н. Всичко това е един сюжет. Аз не знам какво трябва да се заличи и няма да давам съвет на никого от актуалните политически сили - какво да се заличи, какво да се открои.

 

В политиката има правила от много векове насам - има хора, които искат да ги нарушат. Такива бунтари много има, понякога са на мода, понякога не - има смешни бунтари, които биха тръгнали на ръце и да си облекат блузата на обратно. Аз мога да изтърпя всякакви странности, не толерирам обаче подигравките с  България. И някой може да си прави каквото му хрумне, който и да е той, колкото и да е велик. 

 

Работата е да се свърши най-добре, най-добре за държавата. Да го направят водени от здрав разум и това да ни движи, защо ние не бързаме, защото няма никаква необходимост. До петък имат  срок ИТН да си внесат при президента проектокабинета.


Такъв е редът, в петък изтича 7-дневният срок, те не са длъжни да го внесат тогава. Може в края на срока, могат и тази вечер, и утре сутрин, петък е последният възможен ден.


Президентът внася проектокабинета и името на министър-председателя - за гласуване. Тогава се насрочва гласуването, кога Ива Митева ще го направи - не мога да кажа. Другата седмица е логично да стане, не е ставало дума за предсрочно събрание. Съгласно на КС се гласува състав и структура, после министър-председател, после кабинет - има възможност да се направи промяна за състава - тоест, могат да бъдат сменени министри, но не и премиера.

 

Ние ще кажем какво мислим, след като всичко бъде внесено от президента - имаме техническо време до петък.

 

Може да ви се стори странно, че състав на МС може бъде представен на слайдове и без за никого да се посочи на колко години, къде и какво завършил, какво е работил - на мен ми се стори много странно.


Гроздан Караджов го познах. Министъра на външните работи задочно го познах.  Заради медиите се породи интерес и както се казва, човек чуква в интернет. С министъра на привосъдието се запознахме по същия начин. Не знам защо Мика Зайкова иска да съди. Чух Тошко да казва, който публично се осмели да оплюе министър, той ще го съди. Някак си е смешно и ние сме адвокати.


И ние сме адвокати, да излизаш в политиката със случай от частен характер е меко казано несериозно. Не е случайно ви казвам - поведението на лидерите от ИТН няма нищо общо с правилата и те ни навират как те единствени са хора, които нямат нищо общо с политиката досега. Не може така. Тези дейности са от хиляди години, тези които са живели преди нас да не са по-прости, по-малко нахакани и те са имали нашите мечти.

 

В България има десетки хиляди провинциални адвокати. Всеки ли добър на село трябва да бъде пробван за министър? В тази работа ще търсим професионалисти. 

 

Има си неща за всички. В политиката водещо е разбирателството - това е водещо и в колективите, и в хода на живота. Да обясняваш на всички останали, че те нямат право на нищо. Каква беше точно фразата “Кой си ти бе, предлагач?” Моля??? Или се научете да говорите уважително за постовете, които претендирате, или не искайте някой да споделя отговорност за работа, която не знаете каква да вършите.

 

Не искайте от нас да носим отговорност. Част от обществото казва, че им е писнало и няма да ходи на трети избори.

 

Ние ще поработим върху различни варианти, защото ситуацията е такава. Но това, че българският избирател ни е поставил супер сложна задача с хора, които ни се водят, ни се карат. Какво да си говорим за служебните министри, които били свободни, за разлика от другите, които не били свободни.

 

Истината е, че един министър е свободен, когато си познава работата. Тогава той ще знае къде да пипне и какво да се направи. Да не би да смятате, че депутатите постоянно ще му пъхат листчета. Личностите имат ключово значение. Ако министрите, които се предлагат, не са в състояние да се справят с работата си, ние просто ще крушираме. Не е въпрос кой ще се връща на бял кон или ракета.

 

Аз не виждам до тук разбиращи хора. Мислят си, че парламентарните разговори са бутафория, която се пробутва на избирателите. Не, разговорите са да се разпределят отговорностите и каруцата да тръгне напред. Ако някой смята да прехвърли отговорност на друг, а суверенът му е дал първото място, това не може да стане. Играйте по правилата.

 

Смятам, че някой прехвърля на сценаристите отговорности, за които те не са готови, а ние като сериозни хора, ще се опитаме да направим така, че да изгазим от вира, в който сме попаднали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 12522 |18.07.2021 Татяна Дончева: Ако ИТН отидат на нови избори, ще си смъкнат резултата драстично . 5| 10307 |28.05.2021 Татяна Дончева: ББР-касичка за Пеевски, Гайтански и Домусчиев . 14| 38481 |26.05.2021 Татяна Дончева: Някакъв льольо в ДАНС е изложил на риск всички нас . 13| 7474 |23.05.2021 Мая Манолова: Движението на Татяна Дончева остава с нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads