Реклама / Ads
18| 12820 |25.08.2009 ПОЛИТИКА

Тотю Младенов най-бедният министър, Плевнелиев - богаташ

.
Министерски съвет Източник: Вяра Йовева
Правителството на ГЕРБ е най-бедното в имотно отношение в годините на прехода. Това е установила проверка на „168 часа” в имотните регистри. Хората, на които Бойко Борисов е поверил управлението на страната през следващите 4 години не се открояват с особено благосъстояние.
 

Първенството по бедност държи социалният министър Тотю Младенов. За разлика от предшественицата си Емилия Масларова, която се прочу с баровски имоти в цялата страна за милиони, Младенов не притежава нищо. От 1992 г. той нито е купувал, нито е продавал собственост.

Богаташът в кабинета е строителният министър Росен Плевнелиев. Той притежава имоти за няколко милиона лева. Големи са придобивките му от тази година. Семейството му купува право за строеж на едноетажна жилищна сграда в луксозния жилищен комплекс „Резиденшъл парк София”. Две години пък по-рано са се сдобили с еднофамилна къща в същия комплекс с площ 478 кв.м. и гараж от 74,6 кв.м. Преди да заеме пост в правителството Плевнелиев е управлявал инвестиционно дружество, в което е бил собственик на 5 на сто от дяловете. Семейството на строителния министър притежава още два апартамента в столицата и гараж в района на Руски паметник Фамилията е закупила и няколко декара земя край морето и Банско.
Втори по бедност е военният министър Николай Младенов. По документи той е собственик само на няколко декара земя в монтанско село.

Със скромно имущество е и Йорданка Фандъкова. Заедно със съпруга си те скоро ще се сдобият с имот. Преди година заедно с друго семейство са учредили право на строеж върху техен имот в южен столичен квартал. Фандъкова е съсобственичка и на земя в самоковско село.

Първият дипломат на страната Румяна Желева има на свое име само парцел от 570 кв.м. в курортното селище Влас, а върху него по документи е застроена сграда с площ от 81 кв. м. Желева е притежавала и други имоти, които през последните години е разпродала.

Финансовият министър Симеон Дянков е собственик на тризвезден хотел в курорта Априлци. Управлява го чрез собствена фирма. За миналата година е декларирал от този бизнес приходи от 73 хил. лв. и точно толкова разходи.

През 2005 г. министър Божидар Димиторв и дъщеря му са получили дарение в София, апартамент от 178 кв.м. от родителите на съпругата му. Министърът без портфейл притежава в Созопол половината от парцел и двуетажна постройка.

Ръководителят на икономическото министерство Трайчо Трайков пък има няколко имота в столичните кв. „Младост”, „Редута”, „Слатина”.

МВР шефът Цветан Цветанов притежава апартамент от 112 кв. м. и паркомясто в скъпарския кв. „Изток”. Закупени са за 215,466 лв., като част от тях са платени с банков кредит. Лидерът на ГЕРБ притежава и жилище от 84 кв. м. В „Дианабад”, което е ипотекирано преди изборите.

Здравният министър Божидар Нанев се е разделил с жилище във Варна, но е запазил аптека и магазин в морската столица. Освен това има 1 декар дворно място в кв. „Изгрев” и 3 декара в каварненско село.
Земеделският министър Мирослав Найденов е придобил преди няколко години жилище в столичния кв. „Павлово” от 88 кв. м. Найденов стопанисва във Враца двуетажна къща, закупил е и парцел в района. Съпругата му се води собственик на ветеринарен кабинет и аптека във Враца от 100 кв.м.

Културният министър Вежди Рашидов е собственик на ниви в кърджалйско и хасковско. В столичния кв. „Изток” е закупил парцел от 1 декар, върху който е учредил право на строеж. В последствие трябва да получи имущество като обезщетение. Твърди се също, че притежава и богата колекция от произведения на изкуството на български и чужди майстори, на стойност няколко милиона евро.

Премиерът Борисов
също не може да се мери със стария си шеф Симеон Сакскобурготски. Той притежава триетажна къща в Банкя, с разгърната площ 492 кв. м. Както и 560 кв.м. в регулация в същия град и едноетажна сграда от 38 кв. м. От 8 май 2009 г. цялото му имущество е ипотекирано за 440 хил лв. Премиерът има и още един парцел от близо 500 кв. м. също в Банкя.

До сега нито един от новите министри не е заемал публичен пост и затова не е бил задължен да декларира имущество пред Сметната палата. Колегите им от правителствата на Сакскобурготски и Станишев бяха многократно по-богати – притежаваха имоти, влогове и акции за десетки милиони.Frognews.bg

Т
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 14053 |22.08.2009 Вещици на Станишев се оглеждат във Водното огледало на Кърджали . 45| 10206 |21.08.2009 Царят става съветник на премиера . 23| 6087 |18.08.2009 Стартът на Борисов грабна 2/3 одобрение . 41| 22444 |17.08.2009 Адвокати на подземни босове бранят царя от гнева на Борисов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads