Реклама / Ads
9| 5549 |02.07.2013 ПОЛИТИКА

Три избирателни системи обсъждат в парламента

.
Изцяло мажоритарната система, т.нар. немска избирателна система и пропорционалната избирателна система с преференции се обсъжда от Комисията за взаимодействие с гражданското общество в пленарна зала на Народното събрание.
 

Трябва да има промени в избирателната ни система, заяви в началото на дискусията омбудсманът Константин Пенчев. Той обясни, че е проводник на идеите, които му пращат различни хора, които по една или друга причина не могат да се включат в срещите в НС.

Борислав Цеков от „Модерна България" представи ползите от пропорционалната система с преференции. Той предлага задължителна преференция. Предлаганата избирателна система със задължителна преференция радикално повишава влиянието на гражданите върху листите, смята Борислав Цеков.

Той отново поиска да се въведе и възможността за издигане на граждански листи. Има гражданска идея и отвъд партиите, посочи Цеков. Според него трябва да се уважи желанието на хората, които имат идеи и каузи, но които не искат да се подчиняват на партиен лидер.

Пропорционалната система с преференции, по думите му, дава по-големи възможности за по-голямо представителство на различни граждански слоеве. Тази избирателна система насърчава конкуренцията, убеден е Борислав Цеков. Тази система със задължителна преференция е позната, по думите му, в различни европейски държави. За пример той посочи Австрия, Словения , Белгия, Дания, Гърция.

Професор Емилия Друмева и проф. Михаил Константинов представиха смесената избирателна система или станала по-популярна като немска избирателна система. Друмева обясни, че германската система е персонализирана пропорционална система. Превръщането на гласовете в мандатите се случва на база на пропорцията, каза тя.

В тази система има силен мажоритарен елемент, който определя личностите. Спечелените мажоритарни мандати директно отиват в парламента, като биват интегрирани в общия брой на пропорционалното разпределяне, т.е. заемат предните места в пропорционалните листи, каза още Емилия Друмева.

В 2 страни членки на ЕС се гласува по чисто мажоритарна система - Франция и Великобритания, в 5 системата е смесена, а в останалите 20 е пропорционална, стана ясно от изказването на Михаил Константинов.

Недостатък на германската изборна система е нейната сложност, призна той. Пропорционалните системи създават партийни елити, които са отдалечени от избирателите, смята Константинов. По думите му кандидатите за народни избраници целят да се харесат на партийния си лидер вместо на избирателите. Трябва да дадем на хората това, което искат, категоричен е той.

Журналистът Валери Найденов защити преимуществата на изцяло мажоритарната избирателна система. Той се изненада защо толкова малко хора са за изцяло мажоритарната система, която е типична за демокрации като САЩ, Канада, Австралия и дори Индия. Това не е някаква перверзия, изтъкна Найденов.

Кой е вашият депутат, попита той участниците в срещата, като настоя човекът от народа да бъде работодател на депутатите. Ако сте професионалисти, ще ви харесат във вашия регион, обърна се той към бъдещите депутати.

Ползата на мажоритарната система според него е, че избирателите имат представители в парламента, а не партиите. Нека да вземем най-доброто от най-добрите, настоя Валери Найденов.

По думите му според изследвания на социолозите около 70% от българските граждани искат такава система, за разлика от депутатите и експертите, които не защитават чистата мажоритарна система.

Идеята е да се проведе мажоритарен вот в два тура. „Само при мажоритарната система в два тура има географска справедливост за суверена – всеки район си избира един представител с истинско мнозинство. Само тогава депутатът е наистина легитимен. У нас поне 30 партии вземат проценти. Ако вотът е в един тур и първият печели, той може да има само 20 на сто. Това не е никакво мнозинство”, обясни Найденов.

„Знаете ли, че където се практикува чисто мажоритарен вот никога няма протести за оставката на парламент и правителство? Особено когато са прясно избрани. На никой англичанин не би му минала през главата такава идея. И защо само 3 или 30 хиляди души в центъра на столицата клатят парламент, който е избран от 3 милиона в страната? Защото благодарение на днешната избирателна система цялата власт виси на един пирон, който е забит тук, на жълтите павета. Значи битката е кой да окупира района на тези павета, за да дръпне пирона”, коментира Найденов. Той предложи мажоритарната система да се преименува на персонален вот.

„Мажоритарният вот щял да вкара в парламента мафията, олигарсите, богатите щели масово да купуват гласове. Ако тази система бе изгодна за мафията и олигархията, отдавна да е въведена. Тъкмо обратното – когато трябва да спечелиш мандата с 51 на сто от вота в даден район, купуването на гласове се обезсмисля. Ще купиш 2-3 процента и ще си изгубиш парите. Мафията няма изгода”, посочи още Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 172| 7032 |01.07.2013 Станишев: Имам кауза. Не се боря за власт и за себе си . 77| 14673 |28.06.2013 М. Константинов: Гарантирам бързо падане, след като вдигнаха и журналистите срещу себе си . 29| 13484 |27.06.2013 В БСП скрили информация от МВР за Иванов, Христозов и Бобева . 21| 8559 |26.06.2013 М. Константинов: Чистата мажоритарна система не работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads