Реклама / Ads
52| 9764 |25.09.2014 ПОЛИТИКА

Ужас! ЕК наказва България заради Пеевски и Искров

.
Европейската комисия (ЕК) откри наказателна процедура срещу България заради забавените плащания на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка и банка "Виктория". Брюксел настоява за незабавно изплащане на депозитите до 100 000 евро. Българските власти трябва да отговорят до 15 октомври. Това става ясно от писмо на ЕК, разпространено в четвъртък.
 
Причината за наказателното дело е неправилното въвеждане на европейската Директива от 2009 г., която изисква изплащането на гарантираните депозити да стане в срок от 20 дни, след като дадена банка се окаже в затруднение. Вложителите на КТБ и дъщерната й банка "Виктория" нямат достъп до парите си от 20 юни, когато банката беше поставена под специален надзор от БНБ. Причина за това е първо атаката на медиите на Певски и последвалите демонстративни действия на прокурори и полицаи в офиси, близки до мажоритарния собственик Цветан Василев и КТБ. През това време БНБ не предприе процедурата, за която настоява ЕК.

Представители на ЕК бяха на посещение у нас преди около месец и настояха да бъде осигурен частичен достъп на вложителите до средствата им. БНБ обаче си направи оглушки. Прокуратурата пък продължи да изнася документация от банката, аргументирайки се, че го прави заради разследването. Тогава голяма част от засегнатите изпратиха жалби до европейските институции заради бездействието на българските власти по случая и арогантното незачитане на европейското законодателство.

 

За възможността да ни наложат наказателна процедура преди дни алармира финансовият министър в служебното правителство Румен Порожанов.

 

Европейската комисия открива процедура за нарушение срещу България за неправилното транспониране на член 1, параграф 3 и член 10, параграф 1 от Директива 94/19/ЕО (Директивата относно схемите за гарантиране на депозити), както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали съгласно член 63 от ДФЕС, се казва в съобщението на ЕК. По този начин ЕК изпълнява задължението си да следи за спазването на правото в страните от ЕС. "Комисията очаква да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит, на която имат право", е посочено в писмото. То е първият документ, чрез който се стартира процедурата по нарушението. Крайният срок за отговор от българска страна е 15 октомври.

 

Еврокомисията отхвърля категорично обясненията на българските институции, че няма как хората да получат гарантираните им вложения до 100 000 евро. Според ЕК при неправилно въвеждане на евродирективата относно схемите за гарантиране на депозити, е предвидена процедура от три стъпки, която гарантира, че хората могат да си получат тези пари до 20 дни. Такива са правилата.

 

Първата стъпка е компетентният орган да се увери, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция. Втората е в срок от пет работни дни след това заключение, компетентният орган да определи дали съответната кредитна институция е неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи. Идва ред на третата стъпка, съгласно която схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни.

 

Що се отнася до заложения в Договора принцип за свободно движение на капитали, наложеният от българските органи специален надзор над съответните банки представлява неоправдано и непропорционално ограничение на свободното движение на капитали, смята ЕК.

 

Брюксел заявява категорично, че КТБ и "Виктория" са били поставени под специален надзор с пълно преустановяване на плащанията и банковите дейности, въпреки че националното право позволява мерки с по-ниска степен на намеса. Такива са частично преустановяване на плащанията и ограничаване на някои дейности.

 

В допълнение Еврокомисията припомня, че правото на ЕС има преимущество пред националното право. За правоприлагането на тези права е възможно да бъдат предявени искове срещу съответните органи пред национален съд с цел да се получат плащания по отношение на неналичните депозити съгласно член 10, параграф 1 от Директивата относно схемите за гарантиране на депозити.

 

КТБ и банка "Виктория" бяха поставени под специален надзор съответно на 20 и 22 юни. От тогава вложителите на двете банки нямат достъп до парите си.

По неясни причини БНБ непрекъснато отлага взимането на решение по случая очевидно изчаквайки парламентарните избори. Управителят Иван Искров в прав текст заяви, че политиците трябва да вземат решение за КТБ. На 16 септември ръководството на БНБ реши да удължи срока за специален надзор на двете банки до края на ноември.

 

В същото време съдът възстанови окончателно подуправитела на БНБ Цветан Гунев на работа, след като му бяха повдигнати обвинения от прокуратурата. Съдът обаче не откри нито едно доказателство в полза на обвинението.

 

Преди два дни апелативният съд се произнесе също, че няма никакви доказателства за готвен атентат срещу ексдепутата от ДПС Делян Пеевски. По този начин и това твърдение на прокуратурата рухна. Но именно тези съмнения бяха в основата на атаките срещу КТБ през юни. Заради тях бе предизвикана истерия и опашки пред клоновете на банката. По този начин бяха блокирани депозитите на хиляди българи, а десетки предприятия в страната се оказаха без финансиране по различни проекти и договори с клиенти. Сега обаче ЕК открива наказателна процедура срещу България, а не срещу виновните за кризата - Пеевски, служители на МВР, прокурори, следователи и БНБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6797 |13.09.2014 На 5 октомври изселниците ще гласуват и в България, и в Турция . 18| 8361 |08.09.2014 Галя Георгиева: ГЕРБ ще работи за стабилно управление на България . 36| 7574 |29.08.2014 БСП предлага на "Модерна България" да влезе в листите й . 10| 5928 |20.08.2014 Михаил Миков: Обединението на левицата е част от обединението на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads