Реклама / Ads
7| 4133 |29.06.2023 ПОЛИТИКА

Вили Лилков: Голям компромис е направен в ПП-ДБ с издигането на Васил Терзиев

.
Вили Лилков
Голям компромис е направен в средите на ПП-ДБ с издигането на кандидатурата на Васил Терзиев. Това обясни пред БНР проф. Вили Лилков, един от учредителите на „Демократи за силна България“, бивш лидер на ДСБ-София, бивш общински съветник и кандидат за кмет на София през 2015 година, издигнат от Реформаторския блок.
 

"Вероятно тя е насочена и към възможността, ако се стигне до втори тур, да се иска подкрепата на БСП, тъй като в техните среди такъв кандидат, би бил леко посрещнат. Десните избиратели и особено антикомунистите ще бъдат изправени пред доста сериозна дилема".


Проблемът беше да се преодолеят амбициите на „Спаси София“ и да се намери подходящ формат, под който да влязат в тази коалиция на ПП и ДБ, отбеляза още бившият общински съветник.


"Опитът от бизнеса донякъде може да бъде полезен, но общинската работа и изобщо политиката, са много по-различни. Тя изисква висока експертиза и подготовка. Важно е и какви екипи ще се формират около бъдещия кмет, както и какво мнозинство ще има в Общинския съвет"

 

Емоциите ще играят роля и в тези избори, прогнозира той.

 

"Но изборът на кмет на София и на Общински съвет се нуждае от доста разум и професионален дебат. Не казвам, че София не се развивала и че не са постигнати успехи, напротив. Но с години не са решавани сериозни проблеми. Има и важни цели за града, положени в края на 20 век, които още не са постигнати. Трябва да се направи един сериозен анализ на изпълнението на общия устройствен план. При Васил Терзиев в момента личи неподготвеност и неувереност“.


Предизборната кампания в София преди 4 години се проведе на много ниско ниво относно проблемите на града, обясни Вили Лилков.


„Ако сведем всичко само до разговор за детските градини, тротоарите и паркирането, ние ще пропуснем по-важни неща. В София са се натрупали много проблеми. Беше му зададен въпрос как ще се справи с презастрояването на презастрояването, но той не отговори. Целият проблем е заложен в Закона за устройството и застрояването на Столична община. Той трябва да се промени. Столична община трябва да заработи много плътно с държавата".


Той отбеляза, че над 20% от жилищния фонд в София е необитаем.

 

Управлението на града се нуждае от ново административно и териториално деление, както и от нов модел на управление, посочи Лилков.


Все още имаме два града в рамките на София – южен, който се развива бързо и динамично и северен, който бавно деградира, посочи той.


„Кремиковци“ продължава да бъде тежък стагниращ фактор за развитието на нашия град“.


Бившият общински съветник поздрави ГЕРБ и ПП-ДБ, че са намерили сили да преодолеят тежкия разлом помежду си.

 

"Това беше най-трудната стъпка - да се създаде такава сглобка. Те бягат от определението за коалиция, защото голяма част от поддръжниците им все още ги държи треската на предизборната кампания и си спомнят заклинанията, които се произнасяха от двете страни. Важните цели на България ги принудиха да бъдат заедно. Тези страсти ще се успокояват с времето и постигането на успехи в управлението. И министрите работят в тази посока. Пред тях стоят по-важни цели".


Въпросът с разпределението на постовете във втория ешелон на властта е много важен, но ако двете формации изградят контактни групи за различните сектори, постепенно ще се преодолява това напрежение, посочи Вили Лилков.


"В политиката трябва да се правят и компромиси. След няколко месеца тонът и напрежението ще бъдат различни. Сега се напрягат от предстоящите местни избори. Те са големият залог за местните структури. След изборите ще настъпи известно успокояване".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3580 |19.06.2023 Доц. Г. Лозанов за изявлението на Гешев: Той бе прокурор, влязъл с голям публичен скандал на поста . 9| 5163 |19.01.2023 Проф. Вили Лилков: Радев ще остане в историята само с вдигнатия юмрук, ”Мутри, вън!” и ”Крим е руски, чий да е?!” . 7| 6362 |19.01.2023 Асен Генов: Статията в „Ди Велт” е голям успех на медийния екип на бившия премиер Кирил Петков . 4| 8752 |25.08.2021 Министър Комитова: Голяма част от целево отпуснатите пари за ремонт на магистрала „Тракия“ не са отишли за това

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads