Реклама / Ads
8| 5911 |02.04.2020 ПОЛИТИКА

Вицето Томислав Дончев: Мораториум върху кредитите не се предвижда

.
Томислав Дончев Източник: БГНЕС
В крайна сметка банките са сериозни институции. В рамките на седмица те ще бъдат по-конктетни с условията, с които ще улеснят гражданите в кризата с извънредното положение, вследствие на коронавируса. Нама нужда от мораториум върху кредитите. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Пред бТВ той каза, че ако могат да отложат за 2-3 месеца вноските, това също ще е от полза.

 

„Редно е всеки, който има кредит към някаква банка, е редно да се обърне към нея и да получи разяснения какво може банката да му представи като гъвкавост“, посъветва вицепремиерът.

 

„Живеем в тежки времена, ще се опитаме да помогнем на всички. Няма как да покрием всичко. Имаме намерение на стигнем до всеки гражданин, но в същото време не сме в състояние да хвърляме пари от хеликоптер“, коментира още Дончев.

 

Той смята, че прогнозите за продължителността на кризата с COVID-19 са различни, като според най-катастрофалния сценарий загубите на брутен вътрешен продукт може да са над 10%. По думите му след като не се знае колко дълго ще продължи кризисният период няма как да се изразходват набързо провизиите.

 

Дончев обясни, че освен вече обявената схема 60/40 се разработват и други икономически мерки за най-засегнатите. За правителството е важно да се подпомогнат пряко засегнатите от ограниченията на извънредното положение. Както и финансовият министър Владислав Горанов напомни преди дни, сега и Дончев го заяви, че в нормална ситуация подобни икономически мерки се разботват с месеци, а сега правителството разполага с дни.

 

Целта е от мярката 60/40 да се възползват онези работодатели, които ще могат да прескочат кризата и да продължат работата си. Иначе като пряко засегнати Дончев посочи ресторантьорите и туристическия бранш.

 

„По-сложна е ситуацията с фабричния сектор, където щом поръчките са секнали, ако не са се ориентирали към друго производство, там зависи кога ще се възстанови търсенето“, поясни вицепремиерът.

 

И даде конкретни практически съвети за хората. Ако някой е останал безработен, но не покрива критериите, за да се регистрира в бюрото по труда, ще може да кандидатсва за социално подпомагане. Над 4000 са новорегистриралите безработни от началото на кризата пък стана ясно днес. Към момента за лицата в неплатен отпуск се предвижда безлихвен кредит, което „не е безвъзмездна помощ, но е някакъв вид подкрепа“, по думите на Дончев. Този, който бъде съкратен, има право на обезщетение до 1 година.

 

Вицепремиерът подчерта, че не е редно да се принуждават работници сами да напускат, ако това е повлияно от кризата с коронавируса. Томислав Дончев не приема критиките към схемата 60/40.

 

„Простете, но 175 фирми са кандидатствали за по-малко от 48 часа“, коментира той.

И поясни: „Има фирми, които въпреки кризата, отбелязват прогрес. Има такива, чиято дейност не може да се възстанови и те трябва да мислят за друг тип бизнес. Тези, които считат, че техният бизнес има бъдеще ще могат да се възползват“.

 

Дончев съобщи, че ще и българското правителство ще даде грантове, като се разработват схеми за безвъзмездно финансиране на най-засегнатите, предвижда се ликвидна подкрепа с минимум административни пречки. Става въпрос за държавна помощ, която да покрие 1/5 от годишния оборот на предприятието.

 

Томислав Дончев потвърди, че в мерките за държавата са изключени т.нар. свободни професии, защото са твърде разнородни и трудно биха се обхванали. Той даде за пример едноличен търговец, архитекти или адвокати.

 

На въпрос за вероятността да се изтегли нов държавен заем от до 10 млрд. лв., Дончев поясни, че трябва да се извърши анализ на всички разходи, като целта е да се компенсират намалените приходи в хазната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 17664 |16.04.2019 Вицепремиерът Томислав Дончев заговори за оставка? . 7| 7255 |31.03.2018 Вицепремиерът Дончев: Подкрепата на БСП ме кара да съм нащрек . 14| 7867 |09.11.2017 Вицето В. Симеонов защити ”дебилите” на проф. Христов от кладата на медиите . 0| 5344 |19.12.2016 Томислав Дончев: Министри от ГЕРБ няма да има в кабинет на РБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads