Реклама / Ads
14| 45733 |05.12.2019 ИНТЕРВЮ

Владимир Береану: Представянето на Иван Гешев в Брюксел беше тотален и много смешен PR крах

.
Владимир Береану
Представянето на Иван Гешев в Брюксел беше един много смешен PR крах, тотален. По никакъв начин не помогна за имиджа на България, която трябваше да покаже, че върши нещо в борбата с корупцията. Цялото объркване дойде, когато се зададоха въпроси. Трябваше да бъдат подготвени за такова нещо, а те не бяха подготвени нито за въпросите, нито за отношението. Това не е България и нашите псевдо пресконференции. Освен всичко друго, той сричаше.
 

Това каза журналистът и анализатор Владимир Береану пред Фрог Нюз. Ето какво още разкри той за интереса на румънците към проблемите с корупцията в България:

 

Г-н Береану, в Брюксел, по инициатива на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, протече няколко дневно събитие, обявено като дискусия за бъдещето на Европейската  прокуратура, бъдещето на мониторинга над България и борбата с корупцията. Идеята явно бе да се представи в Европа новоизбраният главен прокурор Иван Гешев*, но пък европейският прокурор Лаура Кьовеши не остана в залата. Защо се получи така?

 

По принцип, г-жа Кьовеши бе поканена, за да представи дейността на европейската прокуратура и каква ще е работата й. Тя това направи, представи как вървят нещата и това, че всичко върви по план. След изказването си, след като бе поканена само за това, тя си тръгна, защото нямаше повече ангажимент към събитието. Тя считаше, че няма необходимост да стои там, а  явно нямаше и такова желание. Това, че си е тръгнала, защото била бързала за самолет, не е вярно. Тя си тръгна, защото отговори на това, за което бе поканена. Поканата към нея не е била да изслушва Иван Гешев или да си говори с него.

 

Много медии обявиха, че са имали среща. Вярно, че по снимките не личи сърдечност, а по скоро дистанция, но все пак не е ли така?

 

Срещата между тях е била много кратка, в рамките на една две минути, те просто са се запознали. Това е просто протоколно представяне – българската страна е запознала Лаура Кьовеши с бъдещия ни главен прокурор. Тя разбира се е казала: „Здравейте, радвам се да се запознаем, ще имаме възможност да работим“. Да се представя, че има някаква среща между Гешев и Кьовеши е неправилно, защото такава среща няма. Освен това г-жа Кьовеши в момента е изключително  внимателна, нито прави срещи, нито прави каквито и да било изказвания. Самата й работа в момента, по организацията на европейска прокуратура, е изключително тежка и изисква много мероприятия. В това се включва избор на много хора, които ще работят, трябва да се определя бюджет, трябва де се определи кой какви разследвания и как ще ги прави, както и правилата за действие на тази прокуратура. Сами разбирате, че изобщо не й е до такива срещи, някакви формални запознанства, дипломатически и каквито и да са други.

 

Не излиза ли, че г-н Емил Радев, с това събитие поставя каруцата пред коня – все още европейската прокуратура не работи и все още не е структурирана, а очакванията към нея в това събитие са преекспонирани? Да бъде легитимиран Гешев ли е целта?

 

Този евродепутат е организирал нещо от името на комисията по правосъдие. Лаура Кьовеши не разглежда поканата като от български евродепутат, а като покана от комисията, според което се очаква от нея да представи как вървят нещата. Така е разбрана тази покана. Естествено е нейният отговор да е такъв – да представи работата си. Но няма никаква среща с Гешев, няма нищо общо с Гешев, тя не би имала нищо общо със събитието по отношение на Гешев. Това би противоречало на морала, тя е прокурор на Европейския съюз. Няма как да ходи с всякакви прокурори, от всякакви страни, да се среща и да има подобни срещи. Тя много внимава, за разлика от Гешев. Тя никога, отново за разлика от Гешев, не прави публични изказвания, които да нарушават, дори и минимално да нарушават, престижа и морала на прокуратурата, а нашия ги прави ежедневно и непрекъснато.

 

Към бъдещия ни главен прокурор Иван Гешев бяха отправени въпроси от румънския евродепутат Paмoнa Cтpyгapиy*. Има ли коментари в румънските медии, както в медиите у нас? От къде румънските евродепутати познават толкова добре темите свързани с Гешев в България и критиките към него?

 

В румънските медии коментар няма. Проверих доста обстойно, но никой не е обърнал внимание на цялата история с инициативата на българския евродепутат. В Румъния се познават на темите, свързани с корупция в България. Това е напълно естествено, защото там въпросите за корупцията са изключително актуални. Медиите работят много, много, много по-сериозно, отколкото у нас. Ние имаме няколко сайта и издания, които се опитват да работят по тези теми, но в Румъния тези медии са много силни. Например с историите, които бяха разкрити покрай лидера на социалистите Ливиу Драгня – той е осъден условно за изборни нарушения и срещу него се водят 2 дела за корупция. Румънски журналисти си сътрудничат с български, защото това го правят от 20 години. Те са единствените, които ни обръщат внимание изобщо, защото много често корупционни сделки стават между Румъния и България. Според тях двете страни са последни в борбата с корупцията. Заради това, винаги се вълнуват какво става у нас. Интересът им е естествен и те често публикуват материали, които излизат в наши медии. Когато вървеше „Апартаментгейт“, единствените, които отразиха случващото се, бяха журналистите в Румъния, основните телевизии го показаха. Не много задълбочено, но бе отразено.

 

На това ли отдавате въпросите към Иван Гешев?

 

Естествено е румънците да се интересуват от тези теми, още повече младата евродепутатка Paмoнa Cтpyгapиy, която, хайде да не кажа, че е еквивалент на Елена Йончева, но има огромен интерес към борбата с корупцията. Тя е избрана от либералната партия, точно като такава – като човек, който се вълнува от проблемите с корупцията. За нея е естествено да е запозната и да се интересува. Възможно е да има информацията от румънската организация, която работи срещу корупцията, мисля че се казваше „Раис проджект“, които имаха съвместни разследвания с българска медия.

 

Ако е така, може някой да решат, че това е било кампания срещу Иван Гешев, а не съвсем резонен интерес на евродепутат към корупцията в България.

 

Каква кампания? За абсолютно никаква кампания не може да се говори. Когато г-н Радев, организира цялото това събитие, той реши, че както винаги е в България, това ще е едно формално събиране, всички ще гледат Гешев и ще го аплодират, а той ще говори нещата, които ги говори у нас. Но, когато отидеш в Европейския парламент, особено пък в тази комисия, хората се вълнуват и знаят, и се интересуват. Освен това, когато те отиват някъде, се подготвят. Не са като при нас, да отидат там да слушат, да аплодират и да си ходят.

 

Въпроси не зададе само румънския евродепутат, дeпyтaтът oт Иpлaндия Kлeъp Дeйли* беше много по-остра. Тя беше тази, която каза, че счита, че не е много нормално Гешев да е сред тази комисия. С това намекна, че той по някакъв начин е замесен в нещо. Не е интерес само на един евродепутат. Това е нормалният начин на комуникация. Но с това бяха разбити плановете на г-н Радев и г-н Гешев, да могат да се хвалят, че всички са го приели, едва ли не с аплаузи и въодушевление в Европарламента. Това изобщо не е вярно.

 

А как го приеха евродепутатите в тази комисия?

 

Той имаше сериозни проблеми да обяснява. Говореше това, което го пльока навсякъде – че била погрешна информацията, че това били политически кръгове, които били клиенти на прокуратурата и т.н. Това започва да става безумно досадно. Обясненията му не бяха приети по никакъв начин. Гешев започна да има проблем в момента, в който му бяха зададени въпросите. Той не отговори на обвиненията, не отговори на нито едно от тях и на нито един въпрос. Каза само, че информацията им е грешка, което не е отговор. При това отговори така на конкретен въпрос за жената, с която живее и за цената на жилището, което тя си е купила. Не каза нищо повече. Това не убеждава никого. Хората в европарламента не са толкова завеяни.

 

Това ли беше най-големия му гаф?

 

Беше възмутително и още нещо. Мен лично ме възмути, че Иван Гешев говори пред българските медии, които присъстваха там, има го записано, какво са го питали и той какво казва, но абсолютно нищо не бе излъчено, от нито една медия. Там присъстваха Нова телевизия, Канал 3 и т.н. – никъде не излезе нищо. Нямаше нищо от глупавите му отговори с дяволите в казана, които дърпали надолу другите. Той продължава да говори в този стил, някакво майтапчийско-вицово, с басни и народни поговорки да отговаря на въпроси, които се отнасят до много сериозни неща.

 

Изказването му пред евродепутатите не беше такова. Сериозно подготвена PR кампания ли е в такъв случай всичко това?

 

Да, явно всичко беше подготвено така. Цялото объркване дойде, когато се зададоха въпроси. Трябваше да бъдат подготвени за такова нещо, а те не бяха подготвени, нито за въпросите, нито за отношението. Като си дошъл, ще те питат и въпроси, това е нормално. Това не е България и нашите псевдо пресконференции. Освен всичко друго, той сричаше. Говореше на български. Кьовеши говореше на английски, защото е по-използвания език от всички, въпреки, че френският й е по-силен, но явно се подготвя и тренира. Гешев говореше на български и сричаше непрекъснато, особено по-сложните думи му беше трудно да ги изговаря, защото той такива не използва. Използва народни мъдрости и уйдурми, като нашия върховен ръководител. Това е нивото.

 

Още повече се натресе Емил Радев, особено като се имат предвид неговите проблеми с либийския танкер „Бадр“ и цялата тази съмнителна операция, която той по никакъв начин не може да обясни. За това му се задават въпроси пред главния прокурор, който би трябвало много да се заинтересува за цялата тази история, но явно това няма да се случи.

 

Изобщо, това беше един много смешен PR крах, тотален. Мисля, че по никакъв начин не помогна за имиджа на България, която трябваше да покаже, че върши нещо в борбата с корупцията.

 

 

Интервю на Диана Йонкова

 

===

* Представянето на Иван Гешев може да видите във видеото ТУК, въпросите към него са след 17:44 минута.

 

* Paмoнa Cтpyгapиy е евродeпyтaт oт Pyмъния, oт гpyпaтa „Oбнoви Eвpoпa“, която е тpeтa пo гoлeминa в Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт, нacлeдниĸ нa AЛДE. Тя попита Иван Гешев зa „Aпapтaмeнтгeйт“, дpyги известни cĸaндaли в България и пoиcĸa дa paзбepe ĸaĸ въpвят тeзи paзcлeдвaния и дaли г-н Гeшeв имa няĸaĸвa вpъзĸa c тяx, вĸлючитeлнo пpяĸa.

 

* Евродeпyтaтът oт Иpлaндия Kлeъp Дeйли е от Eвpoпeйcĸa oбeдинeнa лeвицa. Тя попита Иван Гешев за случая с либийския танкер "Бадр", "Апартаментгейт", за пaдането нaдoлy в индeĸca зa ĸopyпция, зa гpyпaтa „Heдoceгaeмитe“, зa дoгoвapянaтиятa, дoнecли пo-лeĸи пpиcъди, както и за избирането му на фoнa нa мнoгo пpoтecти oт гpaждaнитe. 




https://www.europarl.europa.eu/streaming/or.html?event=20191203-1500-COMMITTEE-LIBE&start=2019-12-03T14%3A05%3A11Z&end=2019-12-03T17%3A27%3A15Z&language=or&fbclid=IwAR0al8H6FDVhqhvfKkn9G1n-V2Jdi34ShLFWoo0ShmlwEDpW_TfKFO3VbUM
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10049 |10.10.2019 Проф. Владимир Радулов: Медиите се притискат отвътре, защото обслужват различни олигарси . 12| 11398 |03.05.2019 Полк. Владимир Миленски: Модернизацията на армията е илюзия, с ремонт на руска техника няма как да стане . 6| 12192 |11.02.2019 Владо Береану: Част от печалбата на продаваните имоти в чужбина ще бъде открадната . 5| 11987 |19.12.2018 Адв. Владимир Дончeв: Посегателството върху един адвокат е срещу цялата колегия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads