Реклама / Ads
2| 6272 |25.10.2017 ПОЛИТИКА

На вниманието на Брюксел: Българската прокуратура внася по 0.76 антикорупционни дела на месец

.
Източник: БГНЕС
Пресцентърът на Градския съд разпространи до медиите справка за броя на образуваните дела за корупция по високите етажи на властта и магистрати за периода януари 2015 г. – октомври 2017 г.
 
Според статистиката, техният брой е 26 или по 0.76 дела всеки месец. Подсъдими по тези дела са 18 магистрати, сред които бившите председатели на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на Софийския градски съд Владимира Янева, както и трима бивши министри Николай Ненчев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, издателят Иво Прокопиев, трима депутати и директори на държавни институции.

"За сравнение за същия близо 3-годишен период в СГС са образувани 1541 дела, въз основа на внесен от прокуратурата обвинителен акт, като натоварването в Наказателно отделение на СГС не се изчерпва само с този брой дела. То се определя от постъпленията и на други първоинстанционни дела – екзекватури, финансови санкции, екстрадиции, европейски заповеди за арест, по които е предвидена специална компетентност на СГС, както и на въззивни наказателни дела, чиито общ брой за същия период е над 8300 дела", пише в прессъобщението на съда.

Това ясно показва каква е ефективността на българската прокуратура, която би трябвало да е стълб в борбата с корупциуята в страната. Но за две години нито един случай на действащ висш чиновник, депутат, министър или шеф на агенция не е достигнал до съда.

Което на практика означава, че България е на първо място в ЕС по липса на корупция или по-скоро-на липса на борба с корупцията. Големите приказки на премиер, главен прокурор и висши магистрати са едниствено за пред Европейската комисия, сега и новият антикорупционен закон, който се гледа от депутатите няма да промени нещата.

В табличен вид от СГС изпратиха и справка с конкретните 26 дела, "които биха били подсъдни на Специализирания наказателен съд, ако промените в НПК бяха в сила от 2015 г." .Подсъдими по тези дела са 18 магистрати, сред които бившите председатели на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на Софийския градски съд Владимира Янева, както и трима бивши министри Николай Ненчев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, издателят Иво Прокопиев, трима депутати и директори на държавни институции.

В прессъобщението изрично е припомнено, че към настоящия момент голяма част от 26-те съдебни дела вече са започнали и ще бъдат довършени в Софийски градски съд. Явно, трябва да сменим или прокуратурата, или хората, които я ръководят, смятат експерти, пожелали анонимност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6490 |23.10.2017 Прокуратурата опроверга обвинения на бившия депутат Антон Тодоров . 1| 6410 |21.10.2017 Съдът върна делото срещу Божо Кравата на прокуратурата заради процесуални нарушения . 5| 5822 |16.10.2017 Д-р Дечо Дечев: Прокуратурата да доведе докрай делото срещу Москов за ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads