Неделя, 19 Ноември 2017, 08:43
Frognews
2| 3933 |25.10.2017

На вниманието на Брюксел: Българската прокуратура внася по 0.76 антикорупционни дела на месец

.
Източник: БГНЕС
Пресцентърът на Градския съд разпространи до медиите справка за броя на образуваните дела за корупция по високите етажи на властта и магистрати за периода януари 2015 г. – октомври 2017 г.
Според статистиката, техният брой е 26 или по 0.76 дела всеки месец. Подсъдими по тези дела са 18 магистрати, сред които бившите председатели на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на Софийския градски съд Владимира Янева, както и трима бивши министри Николай Ненчев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, издателят Иво Прокопиев, трима депутати и директори на държавни институции.

"За сравнение за същия близо 3-годишен период в СГС са образувани 1541 дела, въз основа на внесен от прокуратурата обвинителен акт, като натоварването в Наказателно отделение на СГС не се изчерпва само с този брой дела. То се определя от постъпленията и на други първоинстанционни дела – екзекватури, финансови санкции, екстрадиции, европейски заповеди за арест, по които е предвидена специална компетентност на СГС, както и на въззивни наказателни дела, чиито общ брой за същия период е над 8300 дела", пише в прессъобщението на съда.

Това ясно показва каква е ефективността на българската прокуратура, която би трябвало да е стълб в борбата с корупциуята в страната. Но за две години нито един случай на действащ висш чиновник, депутат, министър или шеф на агенция не е достигнал до съда.

Което на практика означава, че България е на първо място в ЕС по липса на корупция или по-скоро-на липса на борба с корупцията. Големите приказки на премиер, главен прокурор и висши магистрати са едниствено за пред Европейската комисия, сега и новият антикорупционен закон, който се гледа от депутатите няма да промени нещата.

В табличен вид от СГС изпратиха и справка с конкретните 26 дела, "които биха били подсъдни на Специализирания наказателен съд, ако промените в НПК бяха в сила от 2015 г." .Подсъдими по тези дела са 18 магистрати, сред които бившите председатели на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на Софийския градски съд Владимира Янева, както и трима бивши министри Николай Ненчев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, издателят Иво Прокопиев, трима депутати и директори на държавни институции.

В прессъобщението изрично е припомнено, че към настоящия момент голяма част от 26-те съдебни дела вече са започнали и ще бъдат довършени в Софийски градски съд. Явно, трябва да сменим или прокуратурата, или хората, които я ръководят, смятат експерти, пожелали анонимност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Адв. Екимджиев за Фрог: Промените в закона за приватизацията са за Прокопиев и Нинова 5| 3648 |17.11.2017 . „Ние, гражданите“ до президента Радев: Подкрепете ни и Вие, не само US-сенатори 2| 3895 |17.11.2017 . Адв. Хаджигенов за Фрог: Борисов говори каквото си иска за всеки – на крачка сме от едноличната диктатура 7| 10094 |15.11.2017 . Адв. Екимджиев за Фрог: С изказванията си Борисов нарушава НПК 6| 9421 |15.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах