Реклама / Ads
6| 4493 |19.02.2021 ПОЛИТИКА

Войн Божинов, РЕГО: Слави Трифонов и Мая Манолова е възможно да преживеят разочарование от вота за парламент

.
Войн Божинов
БСП е най-разпознаваемата алтернатива на управляващите, казва Войн Божинов от Институт „РЕГО“
 

– Г-н Божинов, кои са големите губещи на предстоящите парламентарни избори? Бившите „Обединени патриоти“ имат ли шанс да влязат в новия парламент?

 

– ПП ГЕРБ носи бремето на дългогодишното си управление, богато на скандали и на съмнения за разни нередности. Формацията, упражняваща властта към момента, се изхабява с всеки изминал ден – лицата остават същите, посланията не се променят, а реалността (здравна и икономическа) изисква качествено нови подходи. Що се отнася до бившите „Обединени патриоти“, то фактът, че никой не пожела предизборно разбирателство с тях, говори сам по себе си за тъжното бъдеще, очертаващо се пред тях. Те едва ли ще намерят място в новото Народно събрание, колкото и да експлоатират сложните отношения по оста София-Скопие, посредством чието постоянно медийно артикулиране притъпяват задаването на някои неудобни въпроси, свързани с присътвието им във властта.

 

– В такъв случай кои ще са печелившите партии и коалиции и ще съумеят ли да се възползват от резултатите си при съставянето на новото правителство?

 

– Въпреки известни трудности от вътрешен характер, създадени не без помощта на външни фактори, БСП е най-разпознаваемата алтернатива на управляващите. Социалистическата партия има няколко големи предимства пред основния си опонент – нейният демократичен характер, потвърден с прекия избор на председател; наличието на идеологически дебат сред партийните редици (рядко срещано обстоятелство сред останалите партии в страната); разгърната структура от организации по места, осъществяващи пряк контакт с хората. Всичко това, събрано в едно, ще превърне БСП в незаобиколим фактор в бъдещия парламент, който при определено стечение на следизборната ситуация е възможно да поведе изпълнителната власт. ДПС за първи път се бори за третото място, което досега й бе запазено, така че не е ясно доколо сега ще има голямо значение за структурирането на бъдещото политическо status-quo. Твърде е възможно формациите на Слави Трифонов, на Мая Манолова (заедно с „Отровното трио/дуо“), както и Демократична България да преживеят разочарование от вота. В крайна сметка, на финалната права, големите партии се оказват магнит за избирателя, особено за този, който не обича да експерементира.

 

– В какъв формат виждате новия състав на Народното събрание?

 

– По всичко изглежда, че следващият състав на камарата ще е разнороден, което не пречи да се създадат обединителни звена. В случая с ПП ГЕРБ това ще стане заради задържането в управлението. Логично е БСП да търси формула, чрез която да предложи промяна. И двете големи партии имат мотив за активна работа в новото Народно събрание, но е трудно да се гадае какви ще бъдат резултатите от нея, докато не е ясна волята на българския гражданин. Впрочем, нашето общество е в твърде деликатна ситуация. Един инцидент, един скандал, една искра, са напълно способни да преобърнат политическата картина у нас.

 

– Ще успее ли новият парламент да излъчи стабилно правителство или трябва да очакваме предсрочни избори?

 

– Във фрагментиран парламент, какъвто се очертава, съгласието е трудно постижима, но не и невъзможна цел. Обединението около желанието за промяна може да се окаже силен коз, скрепващ елемент между политическите сили, готови да се нагърбят с осъществяването на трансформациите, така нужни на обществото ни. В името на тяхното реализиране е повече от необходимо да се стигне до компромис, гарантиращ стабилна изпълнителна власт, опряна на сигурно мнозинство в Народното събрание. Тези две предпоставки са задължителни, за да се преодолее икономическата криза, вървяща плътно зад сериозните усложнения в цялата държавна машина, настъпили вследствие на COVID-19. Промяна и стабилност – това са двете ключови думи, които следва да влязат в политическо обръщение след вота. Обратното ще доведе до изборен маратон, единствено задълбочаващ тревожните явления.

интервю на Мира Василева за BIG5

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5885 |30.12.2020 РЕГО: България и република Северна Македония през 2020 г. . 59| 13815 |20.10.2020 COVID-19 докара нова Студена война и Политическа шизофрения . 6| 8679 |28.09.2020 Емил Войнов: Правителството и парламентът са изчерпани в този им вид . 18| 9581 |06.07.2020 Институтът ”Ройтерс”: Войната е двигателят на историята. COVID-19 промени социалните мрежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads