Реклама / Ads
7| 6330 |14.02.2019 ПОЛИТИКА

Волт призова демократичната общност да се надигне срещу заговора за преференциалния вот

.
Настимир Ананиев
ГЕРБ и ДПС действат в пълен синхрон, a това най-вероятно е прелюдие към бъдеща коалиция
 

Европейска партия Волт и лидерът й Настимир Ананиев успяха да обединят демократичните партии в борбата им срещу убийството на преференциалния вот от Правната комисия в Народното събрание.

 

Веднага след гласуването, което се проведе късно вечерта, Ананиев призова чрез социалните мрежи за протест срещу готвените промени. Лидерът на Волт България апелира всички демократично мислещи хора да се съберат пред сградата на парламента, за да изразят своето несъгласие със случващото се.

 

„В полунощ ГЕРБ подкрепи предложението на ДПС за мумифициране на преференцията. Прагът се вдига и става равен на изборната квота, което го прави невъзможен. За евроизборите трябва да съберете 130 000 гласа, което е нереално. Ще се говори, че има преференция, но след като е неработеща, се лишават хората от глас“, заяви Настимир Ананиев пред медиите.

 

Представители на Европейска партия Волт раздадоха разяснителни брошури на депутатите, чрез които им обясняват как на практика ще убият преференциите.

 

В тях е записано, че предложението на Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС лишава гражданите от възможността да разместят избирателните листи, защото кандидатите трябва да съберат 130 000 преференции за евроизборите, 17 000 за парламентарните избори и около 6 000 за местните избори (в София).

 

Към протеста, организиран от Европейска партия Волт, се присъединиха лидерите и на други демократични формации. Сред тях бяха Христо Иванов от „Да, България“, Атанас Атанасов от ДСБ, Димитър Делчев от „Движение България на гражданите“ и други знакови фигури като Трайчо Трайков.

 

От Волт бяхме първите, които преди няколко седмици алармирахме за готвения саботаж срещу преференциите. Още тогава посочихме, че това е поредният удар по демократичните и европейски ценности, показващ единствено страх от директния избор на гласоподавателите.

 

Гласуването срещу мажоритарния вот нагледно показа, че ГЕРБ и ДПС действат в пълен синхрон, a това най-вероятно е прелюдие към бъдеща коалиция.

„Ще видим дали в деня на влюбените тази вечна, нерушима любов от ГЕРБ и ДПС ще бъде подкрепена в парламента“, допълни Настимир Ананиев.

 

От Европейска партия Волт сме категорични, че чрез атаката срещу мажоритарния вот се цели осигуряване на безпроблемната подредба на партийните централи в листите. По този начин се дискредитира волята на българските граждани в избирателната система и на демокрацията като цяло.

 

За да отстояваме тези ценности, организираме протест пред сградата на Народното събрание днес от 18.00 ч. Призоваваме всички, които искат да защитят европейските и демократични идеали, да се присъединят към протеста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7176 |07.02.2019 Волт: Подкрепя ли ГЕРБ мумификацията на преференциите? . 30| 11004 |25.10.2018 Радан Кънев: Само демократичната десница може да се справи с групата Борисов - Пеевски - Цацаров . 1| 7619 |16.03.2018 Пет десни партии призоваха депутатите да не приемат промените в НК . 3| 5998 |18.03.2017 ЕС призова държавите от ООН да наложат санкции на руснаци и украинци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads