Реклама / Ads
46| 9501 |27.04.2010 ПОЛИТИКА

Зад преврата на Станишев изплува сянката на Първанов

.
Преди време вълкът и зайчето си подаряваха трамвай-торта, но днес стоят на различни гари и вървят в различни посоки
Екс премиерът мрази българите. Кирил Добрев не иска зайче за лидер, търси луд с пушка. Данаилов лансира президента за почетен председател на столетницата. Кутев набеди медиите, че са сготвили интригата. За Йотова – всичко е слухове, конгресът щял да реши за първия в партията. Младите вълци я набедиха, че предала Първанов.
 

„Нито аз, нито Кирил Добрев е правил подписка за нов конгрес. От това няма никакъв смисъл, тъй като подобно събрание може да се реши единствено на пленум.”, каза пред Frognews.bg депутатът от Коалиция за България Антон Кутев. По думите му дори да бъдат събрани подписи, с тях нито може да се свали лидерът на партията, нито пък да се свика национален конгрес на БСП. Той подчерта, че в петък партията има пленум, на който Изпълнителното бюро ще реши кога да бъде насрочен тазгодишният конгрес. Засега се очаква той да се състои през октомври тази година, но не е изключено това да се случи и месец по-рано.

Кутев нарече слуховете за несъществуващата подписка „партенки”, които медиите са преувеличили. „Уверявам ви, че споровете на пленума няма да са политически, а чисто организационни – дали и кога ще е най-удачно да се свика конгрес, за да могат да дойдат всички делегати и т.н.”, каза още Кутев.

Евродепутатът от БСП Илияна Йотова, която хвърли бомбата в неделя, че се събира подписка за преврат в партията, подчерта за Frognews.bg от Брюксел, че това са били само слухове в изпълнителното бюро. Според нея трябва да се изчака конгресът през есента и в него да бъде включена точка за избор на нов председател на националния съвет.

„Ако Сергей Станишев предложи по-добра политика от останалите евентуални кандидати, ще бъде преизбран. В никакъв случай не е казано, че на всяка цена трябва да бъде сменен”,, категорична е Йотова. По думите й сега не е време да се говори за избори в БСП и да се правят интриги, тъй като тази политика е в ущърб на БСП, както са доказали и някои социологически проучвания.

Младият вълк в червената партия Кирил Добрев пък твърди, че темата за подписка срещу Станишев не е актуална, а проблемът бил, че липсвала сплотяваща, обединителна фигура за лидерския пост. Пред „24 часа” той декларира, че преди време подкрепил Станишев с надежда за промяна, но с упрек казва, че „днес останаха само въпросите - какво става с реформата, защо продължаваме да сме насипна група, а не екип?! Защо позволяваме да ни мачкат и унижават, да ни заклеймяват като престъпници и крадци, а ние да мълчим и да се крием!? Защо доверието в ГЕРБ пада, а ние не отлепваме?, пита още младият Добрев. Така той за пръв път демонстрира макар и привидно, различията си със Станишев, настоявайки, че на БСП и трябва трябва боец или казано по народному "луд с пушка", а не зайче от „Плейбой”.

За Илияна Йотова Добрев твърди, че неморално било тя да обвинява някого в предателство.” Защото си спомням 1998 г., когато Йотова беше шеф на пресцентъра на БСП, поканена лично от Първанов, в един тежък за нея момент. Вместо да изпълнява задълженията си към лидера, тя активно работеше за смяната му. И сега помня, че тя бе лично предложение на Сергей Станишев за евролистата....”, атакува я младият социалист.

За активирането на Красимир Премянов, който е от лявото крило на партията, Добрев отказва да прогнозира дали в случая омразата към фамилията му или лицемерието му са по-големи. Той още потвърждава, че идеята на Стефан Данаилов президентът Георги Първанов да стане почетен председател на БСП звучала добре, но не знаел дали технически може да стане. Първанов бил достоен мъж и не трябвало да го „пенсионират” от политиката, казва убедено Добрев.

Познавачи на нравите на „Позитано” 20 са категорични, че разместването на фигурите вече е факт и пукнатините между доскорошните съратници на Станишев не могат да бъдат затворени отново. Най-впечатляващо било поведението на младия Добрев. Той се е обозначил вече като опозиция на бившия премиер и настоящ лидер на партията, а това означавало само едно – сянката на Първанов изплува зад преврата на Станишев, казват запознати с червеното интригатство. Според тях 110 съзаклятници от пленума на БСП вече били спазарени да се отрекат от Станишев.

Припомняме ви, че скандалът избухна последната неделя. Според информация в Изпълнителното бюро на БСП е започнала подписка за свикване на извънреден конгрес за отстраняване на Сергей Станишев от председателското място. Илияна Йотова допусна, че стававло дума за слухове, които водели до най-близките хора на Станишев – Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Антон Кутев.

Вместо да си посипе главата с пепел и да отстъпи пред исканията на съпартийците си, Сергей Станишев заговори с езика на омразата и нарече 7 млн. българи интриганти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6233 |22.04.2010 Станишев брани тайфата на личния си лекар . 31| 5781 |20.04.2010 Станишев предложи Борисов за Нобелова награда . 34| 5546 |17.04.2010 Станишев: ГЕРБ репетира за местните избори . 11| 7828 |16.04.2010 Станишев ме предаде заради Алексей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads