Реклама / Ads
0| 5484 |16.02.2007 ПОЛИТИКА

Заради една евродепутатска заплата?

.
Ето че „българските партии” направиха това, което се канеха да направят още за президентските избори – отнеха конституционно гарантираното право на глас на десетки хиляди български граждани, приемайки (по ирония на съдбата в деня на Трифон Зарезан) позорен дискриминационен закон. Според българската конституция „всички граждани са равни пред закона” и „гражданите
Даниела Горчева, Холандия
Член 6, (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Член 26(1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.


И въпреки този недвусмислен текст, българските партии, включително тези, които са си закачили (явно само за украса) по едно „демократи” (ДСБ) или съответно „демократични”(СДС) в абревиатурата, гласуваха за закон, който си позволява да дели гражданите на България на „отседнали” в България и в страни на ЕС или на „неотседнали” в България и в страни от ЕС.
От цялата работа единствено стана ясно, че нашенските политици са трайно „заседнали” в недемократичност и правно невежество.
Освен това с този срамен акт вчера, те публично декларираха политическата си немощ, както и липсата си на демократични възгледи и пълното отсъствие на морал.
Декларираха също, че:
1. Не могат и не искат да се справят (разбира се, без да нарушават нечии конституционно гарантирани граждански права) с безобразието, което от години е известно - че има български граждани, които упражняват правото си на глас не по веднъж, както е по закон, а по няколко пъти. Въпреки че решението на този проблем е измислено и не е трудно за прилагане.
2. Не могат и не искат да попречат на Доган да се разполага като феодал в неговите си „100 села” и чрез принципа на „моркова и тоягата” да принуждава цели селища да гласуват за ДПС.

Коментарът на Стояна Георгиева в случая бе изключително точен: „Безсилни пред Доган, наказаха избирателите му”.

Вотът за ДПС
Твърди се на всеослушание, че вотът за ДПС е етнически. Вотът обаче не е етнически, а икономически. Доказателство за това е, че ДПС спечели местните избори в най-голямата по територия община Своге, където живеят „чисти българи”, а не етнически турци.

Приетият закон е противоконституционен

И както разумно напомня господин Иван Иванов, Упсала, Швеция:

„Законът е скандално противоконституционен и като такъв по пряката и върховна сила на Конституцията:

Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.

е забранен за прилагане от отделния служител и властимащ в органите на държавата без оглед на това дали законът е бил или не е бил отнесен към Конституционния съд и дали той го е отменил формално (пряката сила и прякото прилагане на Конституцията от всеки отделен гражданин и властимащ е потвърдено с изрично отдавнашно решение на Конституционния съд). Това означава, че всеки председател и член на изборна секция в деня на изборите е длъжен да осигури правото на гласуване на всеки навършил 18 години и непоставен по запрещение гражданин, явил се в избирателната секция и желаещ да гласува за държавен орган на българската държава (какъвто орган е и Европейския парламент) без ни най-малко да се съобразява с противоречащ на конституцията закон и с андрешковски критерии за "отседналост".

Остава да се надяваме, че ако българските политици са правно неграмотни или безпределно нагли, за да нарушават съзнателно българската конституция, то българските граждани, които желаят да упражнят правото си на глас – свое гарантирано и неотменно гражданско право, ще са достатъчно грамотни, за да се позоват на нея.
И накрая, ето малко информация за нашенските демагози как са решени проблемите, над които те уж си блъскат главата и не успяха да ги разрешат без да нарушат правата на гражданите си.

Холандия, избирателно право

Холандските граждани, които живеят или работят в чужбина имат право да гласуват на изборите за Втора камера на парламента на Нидерландия и на изборите за Европарламент на определените за това избирателни секции в съответната страна. Холандски граждани, които в деня на изборите случайно се намират в чужбина (в командировка, на почивка или екскурзия) могат да гласуват с писмо по пощата, по интернет или да упълномощят някого да гласува вместо тях. Тези холандци, които временно са в чужбина (ваканция, командировка и пр.) не могат да гласуват в избирателните секции за постоянно живеещи холандци в чужбина, защото не са регистрирани там. Те обаче могат да упражнят правото си на глас чрез посочените по-горе начини. Ето така никой не може да гласува по 5 пъти в различни секции, разхождайки се с автобус напред -назад.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5620 |09.03.2007 Македонци се опитват да ни подливат вода заради песента „Вода” . 0| 5651 |19.04.2007 Отнемане ордена „Стара планина” на Кадафи: полезна идея или поредна глупост! . 0| 5482 |19.04.2007 Отнемане ордена „Стара планина” на Кадафи: полезна идея или поредна глупост! . 0| 5575 |27.04.2007 Брюксел да засили контрола върху България и Румъния заради сериозната корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads