Реклама / Ads
0| 4090 |09.09.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 10 септември

.
Вестниците пишат за това, че София обещава на ЕС тотални проверки; че кредитите се отпушват; че българи масово отказват екскурзии до Турция.
 

Първанов няма да влияе на политиката на този кабинет!, казва в интервю за 24 часа Р. Бъчварова, шеф на кабинета на премиера Бойко Борисов.

Г-жо Бъчварова, как ще коментирате статията на президента Георги Първанов за енергийната политика на България?

- Българският президент има право и отговорност да коментира и изразява позиции по националнозначими теми в рамките на своите правомощия. Неговото мнение е важно и полезно тогава, когато цели изясняване на позициите или вземането на решения от национален интерес. Извън лесните обяснения е фактът, че по отношение на енергийната политиката на правителството то бе изразено инцидентно, чрез медиите и в поучителен и ироничен тон. Труден за добронамерено интерпретиране е и фактът, че в пространния текст на президента се дават и оценки, които имат лична насоченост и политически квалификации.Припряността на публичните квалификации за работата на новото правителство по един толкова сложен процес в областта на енергетиката не е полезна никому. Нещо повече - тя изглежда като опит да се окаже влияние в точно определена посока. А приемствеността, за която настоява г-н Първанов, е ценност при безспорни постижения. Тогава, когато такива не се установяват и от двете страни, тя би била знак за липса на алтернативно виждане и реализъм за проблемите. Констатацията, че въпреки подписаните договори няма свършено нищо реално по основните проекти, бе направена и от премиера Путин.
- Наистина ли премиерът не е бил готов за срещата с Путин?
- Тази среща бе осъществена по време на визита с друга цел. Подобни срещи са в ограничен времеви обхват, на тях не се прави договаряне, а по-скоро деклариране на позиции. Това и направи Борисов - ясно назова въпросите, които изяснява правителството, преди да вземе окончателното си решение. Той показа реализъм, прагматизъм и ясно лидерство. Що се отнася до детайлите на енергийните проекти, които България обсъжда с Русия, мога да ви уверя, че те са му пределно ясни и той е подготвен с тях не само по повод на официалните си срещи.

Кредитите се отпушват, информира Дневен Труд.

Кредитирането се отпушва, а лихвите по заемите вече тръгват надолу. Това сочи статистика на консултантската компания “Кредит център”. През четвъртото тримесечие ще има намаление на оскъпяването и по кредити, и по депозити, потвърди от Виена и шефът на Райфайзенбанк Момчил Андреев. По изчисления на Кредит център през август средният потребителски кредит е стигнал 11 369 лв. През първото полугодие тази сума беше 8462 лв. Най-големият такъв заем е за 15 000 евро, а клиентите обикновено търсят от финансови институции около 10 000 евро. Подобни борчове трупат основно хората със средни към високи доходи. Пари от банка, за да си купят дом, вземат обикновено домакинства, които се разписват между 1500 и 2500 лв. месечно, сочат данни на консултантите. Според Андреев причината за намаляващите лихви е свиването на рисковата премия за страната. От есента банките вече започнаха да намаляват оскъпяването по заемите. Първи повлякоха крак от Пощенска банка, която намали лихвата по ипотечните заеми до 8,5% в евро. През август Райфайзенбанк свали оскъпяването по кредити с 0,5 процентни пункта.

София обещава на ЕС тотални проверки, пише Дневник.

Постоянни проверки на лицата с имущество за над 500 хил. лв., на данъчните и митничарите, непрекъснати инспекции на магазините за акцизни стоки и на учителите за частни уроци. Това са част от конкретните мерки в подготвения от Министерството на правосъдието спешен план от 57-те точки за борба с корупцията и организираната престъпност. Те бяха приети от правителството в сряда като отговор на критиките в последния доклад на Еврокомисията. Графикът, в който е записано кой отговаря за всяка задача, в какъв срок трябва да я изпълни и какъв е очакваният ефект от реализирането й, ще бъде представен в Брюксел. Срокът за прилагането на мерките им е краят на годината, като в началото на декември се очаква партньорска мисия от Еврокомисията да провери изпълнението им. "Това е отговорът на правителството - че много добре знаем проблемите и не подценяваме нито една критика от доклада на Европейската комисия както в политическата, така и в техническата част", каза правосъдният министър Маргарита Попова. Според нея с тези мерки правителството е показало, че когато има ясна политическа воля, заявена откровено и категорично, е възможно работата да се свърши. Изпълнението на графика вече е в ход, каза Попова.

Световната банка: Конкурентоспособността на България намалява, цитира Дневник.

Нивото на бизнес климата в България се понижава, въпреки че страната бележи сериозен напредък в улесняването на предприемачите, които сега започват да развиват своя бизнес. Това показват данните на Световната банка, публикувани в последния доклад "Да правиш бизнес" (Doing Business).България е на 44-о място в класацията на страните с най-благоприятни условия за развиване на бизнес. Спрямо миналата година позицията ни отслабва с 2 места (тогава България е била на 42-ро място). В класацията са включени общо 183 страни от цял свят. За целите на проучването Световната банка се е допитала до 8000 експерти от страните, които са оценени. Общата оценка за всяка страна се базира на отделни критерии. Сред тях са данъчна тежест, достъп до финансов ресурс или защита на инвеститорите. "От гледна точка на институционалната рамка и бюрокрацията има накъде да се правят подобрения. Администрацията и на национално, и на регионално равнище не е на ниво. Има определени изисквания, но те не се контролират или се контролират избирателно.

Дали 5 млн. да пренасят снаряди насам-натам, установява 24 часа.

Шефът на "Терем" ЕАД Жечко Петров бе арестуван вчера заради договор на военния холдинг с фирма, на която били преведени 5 225 711 лв. за унищожаване на боеприпаси. В 16,45 ч вчера следовател от Столичната следствена служба му повдигна обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Задържането стана след разпит, продължил няколко часа, и след скандал с адвокат на Жечко Петров. Шефът на "Терем" бил призован да се яви по обед, но защитникът му се обадил, че е зает. Дали му няколко часа, за да се организира. Адвокатът обаче не дошъл и прокурорите разпоредили на Петров да бъде назначен служебен. Делото е за договор от декември м. г. с фирма "Евроремонт строй България", на която били преведени парите. Трябвало да се унищожат 4430 тона ръчни гранати, снаряди и патрони. "Евроремонт строй" има предмет на дейност строителство на сгради и съоръжения. Собствност е на Божидар Белев. Делото е възложено на двама следователи и магистрат от градската прокуратура. На Петров е наложен арест за 72 часа, съобщи софийският градски прокурор Николай Кокинов. За улесняване на присвояването е извършено и документно престъпление, уточни Върховната касационна прокуратура.

Боя се Борисов да не стане баща на “Син поток 2”, казва в интервю за Дневен Труд Р. Овчаров.

- Г-н Овчаров, какво според вас се случи в областта на енергетиката, което предизвика намесата на президента - той е държавен глава, а не глава на изпълнителната власт? В статията си Георги Първанов говори за газопровода “Южен поток”, петролопровода “Бургас - Александруполис” и АЕЦ “Белене”.

- Президентът Георги Първанов се притеснява от това, което не се случва, от това, което се приказва, което се експонира в публичното пространство като мнение и намерения, без да се базира върху реално познаване на проектите. Обезпокоително е, че за последните два месеца за пръв път виждам едно компетентно познаване на материята. И най-странното е, че това го прави президентът. Не ми се връзва държавният глава да играе ролята на министър или на шеф на голямо енергийно дружество и да обяснява технологични детайли от големите енергийни проекти. Но очевидно няма кой.
- Какво е вашето впечатление - премиерът Бойко Борисов беше ли подготвен за срещата си с руския си колега Владимир Путин? Президентът твърди, че не е бил.
- Разбирам емоцията на министър-председателя, но той самият го призна. Това, което трябва да направи, е да стегне целия си екип - да престанат да говорят, а да се запознаят с материалите. Нещо, което и аз им приказвам от доста време.
- Да не би да завиждате или да ревнувате?
- Моята болка не е за това кой се произнася по енергийните проекти, а това, че нищо не се случва по тях. И то не само през последните два месеца, а доста продължителен период преди това, което на практика поставя под въпрос тяхното изграждане. И ако има нещо, което ми липсва в говоренето по темата, то е геостратегическата оценка.

Цачева хвана червени депутати да гласуват с чужди карти, пише Новинар.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева вчера разобличи депутатите от Коалиция за България, че гласуват с чужди карти. Това съобщи самата Цачева в края на пленарното заседание. Това е първият такъв случай, откакто се формира новото 41-во Народно събрание. Тя поясни, че при гласуването на промените в Закона за пътищата имало голямо раздвижване сред депутатите и първоначално не могла да установи от коя група са провинилите се народни избраници. През цялото време, докато се приемали отделните точки от закона, 15 или 16 депутати гласуваха против, поясни пред „Новинар” Цачева. Затова тя поискала да покажат как са гласували отделните парламентарни групи и тогава установила, че тези 15 депутати са от Коалиция за България. Оказало се обаче, че в този момент в пленарна зала имало общо 11 червени депутати, което автоматично означавало, че четирима техни колеги не присъстват на заседанието, обясни Цачева. „Това са четири мъртви души”, отсече шефката на парламента.

Атакуват мудността на съда, четем в Дума.

Промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които биха ограничили възможността за протакане на дела, предложиха магистрати от цялата страна на правосъдното министерство. Над 60 са идеите за промени в закона, които Магистратският съвет към правосъдното ведомство ще трябва да обобщи до 30 октомври. Сред предложените мерки е тази едно дело да не може да бъде отлагано повече от един път заради неявяване на защитата на обвиняемия. Съдии и прокурори искат още свидетелски показания да могат да се дават и чрез видео-конферентна връзка, а доказателствата, събрани чрез СРС, да важат в съда. Друга мярка предвижда, ако обвиняем бъде освободен от длъжност, това да бъде придружено със забрана да упражнява професията си. Има и идея при използването на белязани пари те да могат да бъдат от държавния бюджет. Съдиите настояват да се въведе процес от две части, като първата е предварително изслушване. То се ръководи само от съдия докладчика по делото и участват страните по него. Всичките предложения за промени в НПК ще бъдат обобщени от работна група, която ще изготви законопроект за изменение и допълнение в НПК.

Българи масово отказват екскурзии до Турция, твърди Новинар.

Българи масово се отказват от плануваната екскурзия през уикенда до Турция заради наводненията в страната, съобщиха за „Новинар” от туристически агенции в страната. От министерството на външните работи вчера дори препоръчаха на желаещите да пътуват през почивните дни да го отложат заради обилните валежи в районите на Истанбул и Одрин. В резултат на наводненията до момента са установени 20 смъртни случая в района. От ведомството обясниха, че съществуват опасности от нови наводнения заради очакваните валежи към края на седмицата. Ако тези, които вече са заплатили капаро за екскурзията, се откажат по лични причини, вече внесената за пътуването сума няма да бъде върната, обясниха туроператори. Има и агенции, които обмислят да отменят екскурзиите през почивните дни до Истанбул заради очакваните наводнения. В такъв случай ще се процедира според сключения договор с клиента – може да запише за друга дата или пък да си получи обратно парите, обясниха от бранша.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4004 |08.09.2009 Пресата на 9 септември . 2| 4178 |07.09.2009 Пресата на 8 септември . 0| 4078 |06.09.2009 Понеделнишката преса на 7 септември . 0| 4239 |03.09.2009 Пeтъчната преса на 4 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads