Реклама / Ads
2| 4178 |07.09.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 септември

.
Вестниците пишат за партийни спонсори, взимали пари по САПАРД; за искри между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2; за 7-ия блок в "Козлодуй".
 

Партийни спонсори взимали пари по САПАРД, оповестява Дневник.

Проблемните проекти по програма САПАРД са на стойност около 60 млн. лв. и са на над 70 месопреработвателни фирми, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Той уточни, че сред тях има партийни спонсори, без да посочва конкретни имена. Междувременно стана ясно, че ЕК ще деблокира 140 млн. евро по САПАРД. От кабинета на Фишер-Боел потвърдиха, че вече няма пречки за възстановяването на предприсъединителната програма и решението ще бъде взето официално при посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел. От Еврокомисията обясниха, че до 31 декември България може да изпраща искания за плащания за 90.6 милиона евро от САПАРД. Около 80% от тази сума засяга трите блокирани мерки от програмата. Още 19 млн. евро ще бъдат пуснати, след като се изпълни плана за действие по САПАРД, който се очаква да бъде одобрен днес от Съвета по усвояване на средствата от ЕС.

Брюксел ще деблокира 140 млн. евро по САПАРД, научаваме от Дневник.


Европейската комисия ще деблокира 140 млн. евро по САПАРД, заяви земеделският министър Мирослав Найденов, който е на посещение в Брюксел. Той разговаря с комисаря по земеделието Мариан Фишер-Боел, която е посочила, че България е изпълнила условията за подновяване на плащанията, блокирани преди повече от година. От кабинета на Фишер-Боел потвърдиха, че вече няма пречки за възстановяването на предприсъединителната програма и решението ще бъде взето официално при посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел. От Еврокомисията обясниха, че до 31 декември България може да изпраща искания за плащания за 90.6 милиона евро от САПАРД. Около 80% от тази сума засяга трите блокирани мерки от програмата. Още 19 милиона евро ще бъдат пуснати, след като се изпълни планът за действие по САПАРД, който се очаква да бъде одобрен днес от Съвета по усвояване на средствата от ЕС. Земеделският министър Найденов обеща, че ще бъде усвоена максимална част от парите, за които има над 300 кандидатстващи проекта.

Азер няма роля в моя живот, казва в интервю за 24 часа експремиерът.

- Г-н Станишев, бихте ли обяснили каква е ролята на Азер Меликов в живота на премиера Станишев?

- Сега сме в период на говорене на кой каквото му хрумне и на много лъжи. За ваше сведение г-н Меликов никога не е бил мой съветник. Той беше експерт в кабинета. Работеше и в “Информационно обслужване”. Изприказваха се какви ли не неща. Впрочем аз не зная какви са заплатите в “Информационно обслужване”, защото в държавата има десетки държавни фирми. Тази е към Министерството на финансите. Там са получавали възнаграждения на основата на закона. В него пише, че възнагражденията са от 2 до 5 средни работни заплати. Членовете на УС са получавали, доколкото знам, по 2 средни работни заплати. Конкретният човек, когото посочвате, е получил за 2008 г. общо 26 хил. лв. А след влизането на закона за конфликт на интереси не е получавал възнаграждение. В живота ми няма никаква роля. Той е един от многото служители. Глупости много се пишат. Аз много мога да питам г-н Тодор Недялков.
- Ще го съдите ли?
-Размишлявал съм. За съжаление съдебната ни система не е такава, че да можеш бързо да поставиш някого на място и да си плати глобата.
- Как ще коментирате разпространеното мнение сред народа, че 20 г. ни управляват едни и същи хора от ДС, които са извършили преврат на 10 ноември, а в годините слагат фигуранти начело?
- Сериозна дискусия се изисква за българския преход. Много неща бяха постигнати за държавата, но и много не бяха направени по разумния, националния, полезния начин.
Преходът ни бе един от най-хаотичните, с много политическо противопоставяне и цялата енергия на нацията отиваше за този сблъсък. По отношение на тези, които задкулисно дърпат конците - със сигурност има такива хора и досега. Никога не съм вярвал в теориите на конспирациите, но и всяка конспирация може да бъде успешна. Но не можеш да виниш някого, след като всеки от нас има право на избор. Ние избираме БСП, СДС, ГЕРБ. Няма защо да се сърдим на някакви задкулисни играчи.

Конфискуват всички необясними богатства, установява 24 часа.


Държавата ще конфискува имоти и коли, купени с незаконни доходи, дори и когато собствениците им не са разследвани. Това предвиждат промени в закона, по който работи комисията "Кушлев". Сега незаконно придобито имущество се отнема само ако притежателят му е разследван за определени видове престъпления. С поправката ще се върне предишното положение, при което съдът конфискуваше имущество и без наказателно дело, когато законните доходи на гражданина и семейството му не съответстваха на демонстрираното благополучие, каза вчера правосъдният министър Маргарита Попова.
По старите правила бяха конфискувани имоти на Боян Петракиев-Барона, на вдовицата на Константин Димитров -Самоковеца - Ангелина. Делата по Закона за собствеността на гражданите бяха заведени от Софийската окръжна прокуратура, която Попова оглавяваше дълги години. При сегашния закон, известен като "Петканов", комисията "Кушлев" иска запор на незаконно имущество само при внесен обвинителен акт срещу собственика му и започва дело за конфискацията само при влязла в сила присъда.

Искри между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2, установява Новинар.


Трагичният инцидент в Македония в събота, при който загинаха 15 българи, предизвика напрежение между премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов. В ефира на бТВ днес министър-председателят изрази публично несъгласие с действията на Първанов и предложението му да се създаде специално звено за координация между институциите "при извънредни и трагични ситуации". Президентът заяви в неделя в Пловдив, че трябва да се създаде специално звено, което да координира усилията на всички органи при мащабни трагични инциденти, след като Министерството на извънредните ситуации бе закрито. В тази връзка Борисов нарече въпросното министерство "дебилна и паразитна структура" и коментира, че не вижда логика в това тя да бъде възстановена. "Ако искаш да критикуваш или не ти харесва, че има правителство, което не е на тройната коалиция, измисли нещо друго", разгневи се той.

3 спецзвена за мафията и белите якички, оповестява Дневен Труд.


Създават се три постоянни спецзвена - за злоупотребите с еврофондове, срещу корупцията по високите етажи на властта и срещу организираната престъпност. Това е една от 57-те “стъпки”, с които кабинетът отговаря на последните препоръки на Брюксел. Ще има и промени в правилата за отнемане на престъпното имущество. Според правосъдната министърка Маргарита Попова не е бил лош моделът в стария Закон за собствеността, по който “нетрудови доходи” са отнемани и без присъда.
Три спецзвена ще борят мафията и корупцията
Три вида постоянни специални екипи - за злоупотреби с еврофондовете, срещу организираната престъпност и срещу корупцията по високите етажи, ще заработят на територията на цялата страна. Ще ги ръководи прокурор, а в състава им ще влизат служители на МВР, данъчни и други. Това е една от 57-те конкретни стъпки на правителството в изпълнение на 21-вата препоръки в последния доклад на Брюксел. Новината дойде след срещата на правосъдната министърка Маргарита Попова с посланиците на страните от ЕС вчера. Досега постоянно действаше само звено срещу евроизмамите, като прокурор го ръководеше Маргарита Попова. Брюксел поиска починът да се разшири. 57-те стъпки, сред които са и куп законодателни промени, са в графика за неотложни мерки, който кабинетът ще гласува утре. Предвижда се ремонт на Наказателно-процесуалния кодекс, на Закона за конфликт на интереси и на този за отнемане на престъпно имущество. Конкретните поправки не са уточнени. Но Попова даде за пример глава трета от стария Закон за собствеността за гражданите, по която имущество се вземаше и без наказателно производство и присъда. “Нима този модел не работеше?”, риторично попита министърката. Сред мерките е и гарантиране на по-голяма прозрачност при избора на съдебни шефове, отговорност за която трябва да поеме и Висшият съдебен съвет (ВСС). “Времето за размити отговорности свърши!”, каза Попова. Посланикът на Швеция Пол Бейер похвали стъпките на кабинета.

Всяка втора туристическа фирма работи нелегално, твърди Новинар.

Всяка втора туроператорска фирма работи без регистрация и съответно не плаща данъци. Това заяви вчера председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев. По думите му в курортните градчета на всеки втори гараж е залепена обява – „Туроператорска фирма”. Според него около 800 са регистрираните туроператорски компании, имащи право да извършват подобни услуги, същият е и броят на фалшивите фирми. Щом една компания не предложи на клиентите си договор с програмата на пътуването, веднага потребителят трябва да усети, че има нещо нередно, тъй като според европейските директиви те са длъжни да дават такава информация на всеки турист, посочи Тончев. По думите му са зачестили и случаите, при които мними туроператори изпращат клиентите си на екскурзии и почивки в Тайланд, без те да имат здравна застраховка. Тя струва от 40 лв. нагоре, а ако нещо се случи и трябва да се плати на място за лечение, сумата ще е от порядъка на 2000 – 3000 лв., посочи той.

Трайчо Трайков: Мислим за 7-и блок в "Козлодуй", цитира Дума.

На този етап правителството оглеждало сериозно икономическата целесъобразност на идеята, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при посещението си в АЕЦ "Козлодуй". Поводът за него бе честването на 35-годишнината от пуска на първия реактор в Югоизточна Европа и един от първите в света. На среща с новото ръководство той заяви, че въпросът за 7-и блок му е бил поставен от енергетиците, като възможността за нов блок била много привлекателна, включително и от гледна точка на това, че има вече изградена инфраструктура на площадката на атомната централа, коментира Трайчо Трайков. Водим разговори на различни нива, но няма да вземем решения "на сляпо", а след обстоен анализ, допълни енергийният министър. За строителството на 7-и блок се говори отдавна. Ще напомним, че тя бе обявена още в началото на миналата година от тогавашния изпълнителен директор на централата Иван Генов. Още през юни 2008 г. предишният кабинет пристъпи към разработване на проект за изграждане на нов блок на територията на АЕЦ "Козлодуй" като част от концепцията за развитие на атомната централа. За целта тогавашният премиер Сергей Станишев назначи и специална група.

При нужда от пари продаваме парното, пише Дневен Труд.

Из стенограма от заседанието на Министерския съвет на 4 декември 2008 г. за безвъзмездно придобиване на дела на общината в “Топлофикация София” и за отпускане на пари от републиканския бюджет за Българския енергиен холдинг.
ПЕТЪР ДИМИТРОВ: Софийският общински съвет взе решение да предложи на държавата два варианта. Единият е да се увеличи делът на държавата в “Топлофикация София” до 75%, а общината да запази 25%, за да има поглед върху това, което става в общината. Вторият е да прехвърлят цялата собственост - 100%. Мисля, че запазването на дял на общината в собствеността на “Топлофикация София” ще продължи да парализира всякакви важни мерки за оздравяване.
Добрият вариант е държавата да получи 100% от акциите на “Топлофикация София”. Схемата на Софийска община беше - ще дадем 55 милиона и ще продадем веднага “Топлофикация София” и по най-груби разчети това са поне 500 милиона и за тези 55 милиона веднага ще получим едни 500 милиона в бюджета на общината, което е изключително сериозна сума. Същата логика, разбирате, че върви и за държавата. Ако се сметне, че има някаква необходимост от допълнителен ресурс, “Топлофикация София” може почти незабавно да бъде продадена и приходите да влязат в републиканския бюджет.
В тази връзка се предлага и следващите две решения. Едното е за даване на съгласие за получаване на акциите безвъзмездно. Второто е за увеличаване на капитала на Български енергиен холдинг. Идеята е да се дадат пари от фискалния резерв, с които да се цесира дългът на “Топлофикация София” към “Булгаргаз”. Тези пари да се ползват от “Булгаргаз” за авансовите плащания на газ, тъй като там има финансови проблеми.
От второто тримесечие на м. г. цените, по които предприятията получават газ, са по-ниски от цените, по които купуваме от “Газпром”. И когато им казахме, че тази работа не може да продължава, тъй като е неправомерна държавна помощ, те казаха, че ще изкарат синдикатите. По тази схема за м. г. частният бизнес е получил неправомерно около 100 милиона.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4078 |06.09.2009 Понеделнишката преса на 7 септември . 0| 4239 |03.09.2009 Пeтъчната преса на 4 септември . 0| 15553 |02.09.2009 Пресата на 3 септември . 1| 4027 |01.09.2009 Пресата на 2 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads