Реклама / Ads
0| 4408 |11.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 12 август

.
Вестниците пишат за това, че ДАНС и прокуратурата проверяват "Булгаргаз"; за комисия, контролираща СРС-ата; за бяса и екобомбата в София; за полицейския началник, пил с Бизоно и Роки.
 

 

ДАНС и прокуратурата проверяват "Булгаргаз", известява Дневник.

Повече от месец Върховната административна прокуратура и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверяват как се събират транзитните такси по договора с "Газпром", научи "Дневник". Целта на проверката е да установи дали дружеството търговец "Булгаргаз" законно получава таксите от преноса до Турция и Гърция, които плаща руската компания, вместо транзитното дружество "Булгартрансгаз" и не се ли създават условия за злоупотреби. И двете компании са дъщерни на "Булгаргаз холдинг". Проверката е започнала след сигнал до прокуратурата от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Ангел Семерджиев. Той иска да се провери дали не се нарушава енергийният закон и газовата директива с начина на събиране на таксите. От прокуратурата потвърдиха, че по такъв сигнал се работи. Той е разпределен във Върховната административна прокуратура. Проверката все още продължава, няма образувано досъдебно производство, уточниха оттам. Говорителката на ДАНС Зоя Димитрова отрече агенцията да има нещо общо със случая. Според различни източници на "Дневник" именно хора от ДАНС вече са разпитали ръководствата на двете дружества, на "Булгаргаз холдинг", както и представители на Министерството на икономиката и енергетиката и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. 

Тричленна комисия ще контролира СРС-ата?, пита Дума.

За използването на специални разузнавателни средства е необходим независим контрол, включително и парламентарен. Последното предложение е контролът да се осъществява от тричленна комисия. Това заяви вчера във Варна министърът на правосъдието Миглена Тачева. Тя добави, че промените в закона за подслушване и проследяване трябва да са готови до следващия месец. Според Тачева тричленната комисия трябва да контролира разрешаването, използването и унищожаването на СРС. Предложението предвижда в тази комисия да влязат министърът на правосъдието, главният съдебен инспектор в Инспектората на министерството и съдия от Върховния касационен съд. В същото време Тачева каза, че за използването на СРС е необходим независим контрол, включително и парламентарен. Тачева уточни, че идеята за тричленката е все още само проект и през септември той ще се обсъжда в МС, а след това и в Народното събрание.  

Оставка за зам.-министър Матей Матеев, четем в Дума.

След скандал с незаконно трансплантиране на стволови клетки в столичаната болница “Св. Иван Рилски” падна главата и на заместник здравния министър д-р Матей Матеев. Той подаде оставка вчера, като изрази несъгласието си с направената проверка в клиниката и солидаризирането си с всички лекари, които работят в нея. Колкото до замесването на името на неговата майка и на сина му покрай медицинските центрове, които имат отношение към извършваната в болница “Св. Иван Рилски” дейност, д-р Матеев отрече конфликт на интереси. Министър Евгений Желев прие оставката на заместника си с уговорката, че тя е навременна, но мотивите за нея не са точните. “Трябва да се уточни, че той лично няма правен проблем, но пък има проблем с Етичния кодекс на Министерския съвет, който е приет като нормативен документ. Този документ третира конфликта на интереси във всяка област, в която работи един министър или зам.-министър”, коментира д-р Желев. Вчера той освободи членовете на Съвета на директорите на “Св. Иван Рилски” ЕАД. На своето първо заседание новият съвет избра за председател Стела Здравкова, а за изпълнителен директор на болницата д-р Дечо Дечев.  

Прокуратурата разследва най-много измами със САПАРД, четем в Дневник.

От европейските програми най-много разследвания има за злоупотреби по САПАРД. Това става ясно от писмо на шефа на сектор "Противодействие на престъпленията, увреждащи финансовата система на ЕС" във Върховната касационна прокуратура Стефка Кръстанова до зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски, което беше огласено от правителството. От началото на годината за източване на средства от САПАРД са образувани девет дела, а разследванията по ФАР са четири. Тази тенденция е от миналата година, когато разследванията за САПАРД са били 14, за ФАР - две, а в съда са внесени и два случая на злоупотреби с пари от образователната програма "Леонардо да Винчи". Общият брой на разследванията по всички европрограми е 65. В писмото прокурор Кръстанова съобщава, че в Софийския градски съд има две дела за опит за източване на САПАРД за общо 800 хил. лв., които досега не са огласявани. Първото е срещу Румен Романов от Ботевград, който с фалшифицирани документи е опитал да източи 364 хил. лв. Той е поискал субсидия за създаването на близо 370 дка насаждения с вишни. Другото дело е срещу Тошко Иванов, който, за да получи субсидия от 430 хил. лв., декларирал, че не е осъждан и фирмата му не дължи данъци.

Разследват полицейски началник, пиел с Бизоно и Роки, оповестява 24 часа.

Инспекторатът на МВР подхвана ново разследване в рамките на месец срещу шефа на РПУ във Враца Васко Василев. По нареждане на вътрешния министър Миков той се проверява заради нерегламентирани контакти с представители на кримиконтингента и уронване престижа на полицията, казаха от ОДП - Враца. Първия път полицейският началник бе проверяван заради действията на свои подчинени, които според подадения до вътрешното министерство сигнал спрели пиян магистрат да шофира, но в дрегера духал един от полицаите по нареждане на шефа си. Тогава 7 ченгета от врачанското РПУ бяха наказани с порицание, а на началника им Василев бе забранено със заповед на вътрешния министър Михаил Миков да кандидатства в конкурси за издигане в длъжност за срок от 3 години. Според новия сигнал, проверяван от инспектората на МВР, на 13 юли малко след полунощ Васко Василев бил в нощния бар на хотел "Хемус" в компанията на известни представители на кримиконтингента в общината.  

Маргините на яхта “Свобода”, информира Стандарт.

Маргините забравиха арестантските си болежки и вече порят вълните с яхта, кръстена на заветната мечта на двамата братя Freedom. Няма и следа от епилептичните припадъци на малкия Николай Маринов, както и от дисковата херния на батко му Красимир, твърдят очевидци от Слънчев бряг и Несебър. Почти всеки ден босовете на бившата СИК си организират гонки с местни яхтсмени. Суперлуксозната им лодка е марка Pershing 90 и лети със скорост от 44 възела, разказват туристи. Според местни бизнесмени миналата седмица Маринови отпрашили с яхтата си за Турция и прекарали два дни в Анталия. "Това е абсурдно. Братята са под парична гаранция и нямат право да напускат страната. Не биха направили такава глупост", отхвърли слуховете адвокатът им Людмил Рангелов. 

Млекари стягат опълчение - ще се бранят с камъни, съобщава Дневен Труд.

Национален протест свикват фермерите на 13 август в 12 ч пред Министерството на земеделието, обяви вчера Андриян Цаконски, шеф на Националната асоциация на млекопроизводителите в България (НАМБ). Протестът ще бъде огласен от каба гайди и ще продължи, докато фермерите видят, че се изпълнява споразумението от 6 август между браншови организации и агроминистерството. “Ако началникът на РДВР-Враца Сълов продължава с побоищата, ще вдигнем барикади, ще се отбраняваме с камъни и колци. Но няма да спрем”, каза още Цаконски. “Опитите на представители на държавната власт да вбият клин между нас и да ни настроят един срещу друг няма да се сбъднат”, заяви Атанас Атанасов от УС на НАМБ. За пръв път от началото на протестите вчера се явиха заедно двете организации - Националната развъдна асоциация на производителите на месо и мляко (НРАПММ) и НАМБ, подкрепени от Асоциацията на зърнопроизводителите, Съюзът на пчеларите и Асоциацията на частните борси по труда. В обръщение до всички животновъди те настояват да получат 60 млн. лв. държавна помощ, одобрена от правителството, за достигане на евростандарта при производството на мляко. Настоява се и ветеринарната служба (НВМС) да създаде идентификационна система, да бъдат предоставени без търг държавни и общински ливади и пасища на животновъдите и да бъде отменено облагането с ДДС на млечната субсидия. Фермерите искат министър Валери Цветанов незабавно да освободи шефа на НВМС Жеко Байчев и да отмени заповедта на Нихат Кабил, с която бе забранено изплащането на евросубсидии на непроверените от Разплащателната агенция имоти. Те били възмутени от думите на депутата Васил Калинов, шеф на Комисията по земеделие, който по БНР се обяви против подпомагането. 

БДЖ сменя влаковете с автобуси, съобщава Монитор.

До две седмици БДЖ ще започне да превозва пасажерите си в комфорта, лукса и чистотата на междуградски автобуси по маршрути на пътнически влакове по 20 направления, съобщиха от компанията вчера. Хората ще си купуват билети, както досега, от гишетата на гарата, но своевременно ще бъдат уведомявани откъде точно ще тръгва бусовлакът. В момента тече процес на сключване на договори между БДЖ и автобусни фирми, съобщиха за "Монитор" от компанията. Специалисти чертаят маршрутите на автобусите по трасета, които почти максимално да се доближават до сега съществуващите гари. Спирките им ще бъдат също възможно най-близо до тези, които пътниците познават. Новината е добра по три причини: за периода, през който от БДЖ подменят 35 годишните мотриси, хората ще заплащат същата цена на билета или ще се ползват от съществуващите карти за редовен превоз и намаление; ще пътуват в комфорта на климатизирани рейсове с чисти седалки и ще си спестят риска да ги разтоварват насред пътуването, защото част от влака гори. От БДЖ са категорични, че ако пътниците за едно направление са повече от местата в един автобус, по едно и също време ще тръгват два или дори три автобуса. От компанията коментират, че въпреки комичния елемент в новината, че "влакът става автобус", това се прави в интерес на коректността към пътниците от страна на железницата. От транспортното ведомство коментират, че у нас за първи път БДЖ се решава на стъпка, която да е изцяло в интерес на пътниците, без да ги ощетява по отношение на разписание, цени и маршрути. Решението да се премине към автобусен транспорт по време на техническото обновяване на машинния парк на железниците повишава доверието в компанията и в нейната отговорност към редовните клиенти, убедени са от БДЖ. 

Внимание: Бяс в София, предупреждава Новинар.

София е застрашена от разпространение на бяс. Повод за тревогата и предупрежденията от ветеринари и лекари е заразена с бяс лисица, която преди дни ухапала домашно куче в столичния квартал Владая. Заразеното животно бе умъртвено, а проби от него бяха взети за изследване. Все още обаче има опасност в горите да има и други заразени лисици или чакали, предупредиха експертите. Ако болно диво животно ухапе домашно куче или котка, заразата може много бързо да се разпростре и да засегне и хората. Болестта е еднаква както за животните, така и за човека, обясни за “Новинар” Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Всички животни във Владая са ваксинирани срещу бяс, увери директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев. Въпреки това обаче те остават под лекарско наблюдение. От общинското предприятие “Екоравновесие” увериха, че няма опасност от разпространение на бяс сред бездомните животни. От няколко години уличните кучета и котки се ваксинират срещу болестта, обясниха експертите. 

Плажът на Златните и на Албена остана ничий, пише Монитор.

Плажните ивици на Златните пясъци и на Албена са ничии този сезон. Така на практика половината концесионна такса, която двата курорта внасят, няма да отиде в държавната хазна. Това се случи, след като срокът на концесионният договор с ръководствата на двете туристически фирми изтече още на 1 май 2008, но нов подписан договор все още няма. Нови концесионери обаче ще има едва през октомври, когато ще влязат в сила договорите със спечелилите конкурса наематели. Така само през този туристически сезон държавата ще се лиши от 1,3 млн. лева, колкото е годишната концесионна такса за 144 дка плаж в курорта Златни пясъци и поне още толкова за обширния плаж в курорта Албена, сочат сметките. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството знаят от 10 години кога изтича плажната концесия, обясни членът на борда на директорите на „Златни пясъци" АД Николай Недков. Той потвърди, че за този сезон дружеството не е плащало концесионна такса, защото 10-годишният срок на концесията е изтекъл на 1 май. Така в хазната не са влезли 1,3 млн. лева, а и няма как да влязат, защото де юре и де факто концесионер на плажната ивица в курорта няма.

София мирише на бали още година?, запитва Дума.

Столицата е заплашена от екобомба, пари за извозването на боклука има, но не е намерено място. Още година балите с боклук на столичани може да останат на площадките за складиране в София, съобщи вчера агенция "Медиапул". Според информацията кметът Бойко Борисов е издал заповед за преговори с общинската фирма "Чистота - Искър" за продължаване на договора й за съхранение на балираната смет. В края на юли изтече срокът на договорите на общината с фирмите "Микс - ПС" и "Чистота - Искър". След като договорът с "Чистота - Искър" бъде продължен, тя ще стане оператор и на двете площадки за съхранение - "Кремиковци" и гара Искър.  

Бизнесмен купи ниви за 1 млн.евро, узнаваме от Стандарт.

Парите са от ипотечен кредит, съобщиха от фирмата посредник на сделката. Сумата постави абсолютен рекорд за заемите срещу недвижими имоти. Кредитът е отпуснат в края на миналата седмица и вероятно ще се използва за закупуване на имот около столицата. Банката, отпуснала кредита, се пази в тайна. Според източници на "Стандарт" вариантите са два - Първа инвестиционна банка или СиБанк. Бизнесменът, изтеглил кредита, е тясно свързан с финансовата институция. Това беше единствената допълнителна информация около сделката, която споделиха от фирмата посредник "Рапид Файненс". Цената на земеделска земя може да достигне над 1000 евро на квадрат. Това означава, че бизнесменът е закупил около 1000 декара с отпуснатия кредит. Предполага се, че предназначението на земята ще бъде променено и тя ще се използва за построяване на логистичен парк. Другият вариант е с парите да са закупени имоти около морето или в планината за построяване на курортно селище. Това обаче е по-малко вероятно, защото цената на подобни имоти вече пада и инвестицията не е особено атрактивна. Банките с готовност дават кредити за закупуване на земеделска земя, твърдят от "Елана Земеделски фонд". Цената в момента се повишава и има много желаещи да купуват.  

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3799 |11.08.2008 Понеделнишката преса на 11 август . 0| 4175 |07.08.2008 Петъчната преса на 8 август . 0| 4290 |07.08.2008 Пресата на 7 август . 0| 4313 |05.08.2008 Пресата на 6 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads