Реклама / Ads
0| 4290 |07.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 7 август

.
Вестниците пишат за операцията “Братовчеди” в министерствата; за млечните бунтове, министерското мълчание и полицейските арести; за щатния офицер във всеки футболен клуб.
 

 

Операция “Братовчеди” в министерствата, оповестява Дневен Труд.

МВР прави разследваща полиция, съдебният съвет брои знаковите дела. Операция “Братовчеди” срещу конфликтите на интереси във властовите институции ще проведе до края на годината правителството, за да омилостиви Еврокомисията преди следващия й доклад за България, научи “Труд”. МВР прави разследваща полиция, Върховна касационна прокуратура изгражда ударна бригада срещу мафията, а Висшият съдебен съвет взима под контрол развоя по знаковите дела. Това са част от над 70-те мерки в поредния екшън план за борба с корупцията и организираната престъпност, който ще приеме днес правителството. Те са били обсъдени вчера и с премиера Сергей Станишев на среща с главния прокурор Борис Велчев, министрите Михаил Миков, Миглена Тачева, Гергана Грънчарова и зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков. Станишев е настоял ресорните министри ежемесечно да докладват всяка стъпка по изпълнението на плана. 

Станишев погна белите якички, включва се в темата и Стандарт.

Хайка за корупция, конфликт на интереси и злоупотреби с европари разпореди премиерът Сергей Станишев. Акцията ще се води от новото тайно звено към прокурор №1 Борис Велчев. То погва т.нар. бели якички - хората с власт и бизнесмени, за които има подозрения, че се занимават с незаконна дейност. Станишев привика по обяд вчера Борис Велчев, министрите на правосъдието и вътрешните работи Миглена Тачева и Михаил Миков и зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков. Целта била да обсъдят мерките, които държавата взема в отговор на критиките от Брюксел. Всички уверили премиера, че няма да имат никакво колебание в борбата с корупцията и престъпността на високо ниво в държавата, съобщиха за "Стандарт" източници от "Дондуков" 1. Велчев заявил на премиера, че скоро замисленото преди по-малко от месец спецзвено към държавното обвинение ще заработи с пълна сила. В него влизат тежката артилерия от МВР, ДАНС, прокуратурата, митниците и данъчните. В суперсекретния ударен екип срещу организираната престъпност и корупцията ще влязат служители от тежките престъпления на новата Криминална полиция. Данъчните пък ще отпуснат кадри от отдела си "Специален оперативен контрол", родното ФБР ще даде най-добрите си хора от финансовото разузнаване и звеното за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Служители от митническото разузнаване също ще влязат в секретното звено. Все още обаче обвинител №1 не е казал тежката си дума кои прокурори ще участват в борбата с "лошите". Имената им ще се пазят в строга тайна, за да няма опити за манипулация и корупция. Все още се уточнява как служителите на спецзвеното ще действат в страната. 

Маргините най-трудни за осъждане, заключава Монитор.

Братята Красимир и Николай Маринови-Маргините ще трябва да се явяват в съдебната зала чак на 3-ти ноември. За тогава е насрочено поредното заседание по делото срещу бизнесмените и още петима техни авери. В края на октомври нова съдебна медицинска експертиза ще трябва да покаже дали здравословното състояние на един от подсъдимите - Иво Карагеоргиев, се е подобрило и дали той ще може да участва в отдавна спрения процес. Именно той стана причина преди няколко месеца процесът да бъде временно спрян. В началото на декември миналата година тройна медицинска експертиза доказа, че подсъдимият Иво Карагеоргиев не може да участва пълноценно в процеса. Той страда от сърдечно заболяване и трябва да му се направи ангиопластика. Положението се утежнява от висококоронарен риск, казаха тогава експертите. За да пребори сърдечните проблеми, Карагеоргиев се бе подложил на две медицински интервенции и трябваше да бъде опериран трети път. Това обаче не се случило, защото изследванията показали, че здравето му е разклатено повече отвсякога. При последните прегледи станало ясно, че освен от сърце Карагеоргиев страда и от тежка форма на язва и операцията била отложена за неопределен период от време. Братята Красимир и Николай Маринови са хората, които най-много озориха държавното обвинение през изминалата година. Двамата са подсъдими заедно с още петима за подготовката на 3 убийства на знакови личности - ген. Любен Гоцев и покойните вече бизнесмени Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора. 

Млечни бунтове, министерско мълчание и полицейски арести, описва Дневник.

"Всичките са за оставка. Досега само лъжи, лъжи и това е." Думите са на един от хилядите животновъди, които в разгара на лятото зарязаха стопанствата си и в знак на протест срещу безхаберието на властта блокираха пътища на много места в страната. Към овцевъдите от Кърджали и Смолян, които се бунтуват от няколко дни, в сряда се присъединиха и производители от Добричко, Силистренско, Русенско, Ловешко, Врачанско, Монтанско и Плевенско. Организацията на протеста се пропука само в Гоцеделчевско и там демонстрацията беше едва от петнайсетина души. Въпреки че млекопроизводителите предупредиха за протестите още миналата седмица, никой от ръководството на министерството на земеделието в сряда не се срещна с тях, за да им каже какви решения на проблемите в сектора се обмислят. Вместо това фермери и полиция отново влязоха в сблъсък, а председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриян Цаконски за пореден път беше задържан от врачанската полиция. Преди това бяха арестувани протестиращи от Стара Загора. "Изкараха ни престъпници и мафиоти, а ние сме най-обикновени производители, които искат да изхранват семействата си", недоволстваше фермер от Севлиевско. Възмущението на хората се взриви от нежеланието на управниците да разберат трагичното състояние в отрасъла, предизвикано от кризата през миналата година, и от поведението на силите на реда. "Не им прави чест на полицаите да се държат така с народа", каза председателят на браншовата асоциация на овцевъдите в Кърджали Бойко Синапов.

„Кремиковци” - неплатежоспособен, пише Дума.

Съдът откри производство по обявяването на комбината в несъстоятелност Състав на Софийския градски съд обяви вчера металургичния комбинат “Кремиковци” за неплатежоспособен. Открито е и производство по несъстоятелност на дружеството. Съдът е назначил и временен синдик. Решението на съда идва по-бързо от очакваното. По-късно вчера бе разпостранена непотвърдена информация, че “Кремиковци” е обявен в несъстоятелност със задна дата от 31 декември 2005 г. По този повод презединетът на Подкрепа Констонтин Тренчев коментира, че датата е важна, защото може да бъдат оспорени някои сделки от този период. Той каза още, че решението на съда може да развърже ръцете за една нова съдба на “Кремиковци”, а може и напълно да го потопи. Синдикатите са доволни, че съдът обяви “Кремиковци” в процедура по несъстоятелност, каза пред “Фокус” председателят на синдикална организация “Металурзи” към КТ “Подкрепа” Людмил Павлов. Според него това запазва работата на “Кремиковци”. Оттук нататък е отворен пътят за всички, които искат да оперират в комбината, а не само за Константин Жеваго, тъй като могат да се появят и други. 

Кунева пренарежда стоките в супера, съобщава 24 часа.

Шоколадите най-отзад в магазина, отпред само полезни храни. Нова подредба на супермаркетите в Европа, отдаваща предпочитание на екологичните храни, предлага Европейската комисия на големите вериги. Идеята е стоки като зеленчуци, хляб и мляко да са на най-достъпните места в магазина, а не в дъното, обясни комисарят за защита на потребителите Меглена Кунева. По-добре означени трябва да са екологичните стоки. Кунева иска да убеди търговците да махнат от касите сладкиши и дъвки. 

6000 камери дебнат за преписвачи в училище, информира Дневен Труд.

Камери за наблюдение ще бъдат монтирани в 6000 класни стаи. С тях ще се следи за... преписвачи и подсказвачи. За първи път в историята на образованието тази работа няма да е само задължение на учителите. Нещо повече - с тях ще се следи и дали самите преподаватели не нарушават правилата при провеждането на конкурсни изпити. Проектът за видеонаблюдението е на министерството на образованието и влиза в сила от тази учебна година. “Имаше много слухове, че на матурите се е преписвало, че квесторите подсказвали и т.н.”, мотивира решението си пред “Труд” просветният шеф Даниел Вълчев. Камерите ще работят основно при провеждането на държавните зрелостни изпити. Преписването по време на матурите бе едно от основните обвинения срещу образователното министерство. Ректори на висши училища в момента се оплакват, че високите оценки от изпитите са вдигнали рязко състезателните балове при класиранията на първокурсниците. В същото време кандидат-студентите се представили “доста нехайно” на вузовските изпити, разчитайки именно на матурите. 

Роми правят тимуровска команда, известява 24 часа.

13 младежи доброволци от ромския квартал Изток в Кюстендил ще се грижат за 35 души с увреждания в махалата. Ентусиастите са ученици в средните училища в града. Те ще навестяват болните хора всяка седмица. Планират да им купуват хляб, лекарства, както и ще ги водят на медицински прегледи, до общината, до съда или друга институция . Това ще е Тимуровска команда в модерен вариант и съм убеден, че сме първите в страната, които въвеждат тази практика, коментира инициаторът Стефан Лазаров от ромското сдружение "Ларго". Организацията подписа специално рамково споразумение за сътрудничество с дружеството на инвалида в ромския квартал. Оттам обещаха на младежите да търсят помощта на спонсори, за да подпомагат и финансово нуждаещите се. Тимуровската команда не е съвсем начинаеща и има опит в хуманитарни начинания, уточниха от "Ларго". 

Удря ни еврогрип, предупреждава Стандарт.

Заразата "Флорида" е открита за първи път в едноименния град през 2006 г. Тя е причислена към "В" групата, в която влизат вируси, които рядко причиняват епидемии и усложнения. "Великолепната тройка" е заложена в тазгодишните противогрипни ваксини, уточни проф. Гълъбов. Трите щама ще сменят миналогодишните пакостници "Соломон", "Уисконсин" и "Малайзия". Децата и възрастните хора да се ваксинират, защото грипът побеждава най-често тях, препоръча проф. Гълъбов. Причината е, че хората над 65 г. имат много болежки и понижен имунитет, а малчуганите имат неукрепнала имунна система. 70% от пенсионерите в Централна Европа се имунизират срещу грип, отбеляза микробиологът. За превенция се взимат и антивирусни медикаменти по специална схема.  

Щатен офицер във всеки футболен клуб, възвестява Новинар.

Офицер от МВР, който да следи за опасни запалянковци и нарушения в зоната за сигурност, ще бъде зачислен към всеки футболен клуб. Това е записано в промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, който Министерският съвет ще обсъди днес на редовното си заседание. Промените предвиждат още професионалните спортни клубове да бъдат задължени да определят свой координатор по сигурността, като неговата задача ще е да следи за взаимодействието между организаторите и МВР. При системно нарушаване на административния закон за опазване на обществения ред се предвижда наказание затвор до една година или пробация и глоба до 2000 лв., ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, което се наказва по съотвения член в НК. Офицерите и координаторите, зачислени към клубовете, трябва да знаят имената и физиономиите на всички опасни запалянковци, които са били санкцонирани, както и на тези, които могат да станат причина за конфликт. Офицерът от МВР за връзка пък трябва и да следи всички възможни форуми и интернет портали, където феновете се наговарят за срещи и бой между агитките. Запалянковците, които вече са се сдобили със забрана да ходят по мачове, трябва да се явяват в РПУ-тата по места, където органите на реда да им четат лекции за футболното хулиганство. Ако няколко пъти това не се случи, те могат отново да бъдат наказани.

Пекин ни посрещна с допинг ченгета, четем в Монитор.

Представители на Световната антидопингова асоциация се втурнаха да проверяват българските борци веднага след пристигането им в Пекин. Поредната група наши олимпийци кацна в китайската столица малко след полунощ българско време вчера и само три часа по-късно три допинг ченгетата вече бяха на линия. Агентите на WADA поискаха списъка с разпределението на стаите на нашите борци, като по-специално се интересуваха от жените. В Пекин българската борба ще бъде представена от класиците Венелин Венков, Армен Назарян, Иван Иванов, Калоян Динчев, Николай Гергов и Явор Янакиев, които са в Пекин още от 31 юли, както и от свободняците Серафим Бързаков, Радослав Великов, Анатолий Гуйдя, Божидар Бояджиев и Кирил Терзиев. При жените пък участват Станка Златева и Елина Василева. Първи за внезапен тест бяха привикани Станка Златева и Елина Васева. Двете дадоха проби от урина и кръв. Кръвният тест е първи в кариерата на Станка Златева. Малко по-късно стана ясно, че допинг ченгетата са направили първия си опит да открият Станка Златева още по времето, когато тя даваше интервюта при изпращането є на софийското летище. Само 20 минути след като приключи процедурата със Златева и Васева, други две допинг ченгета извикаха Йордан Йовчев. Той обаче беше помолен да даде само стандартната допинг с урина. Според треньора Милко Танкушев това му се случва за трети път тази година. Иначе първи от българите в Пекин на тест за допинг беше подложен гребецът Мартин Янакиев. Това съобщи председателят на федерацията ни Светла Оцетова, която посрещна лично състезателите на летището. Братята Янакиеви и Румяна Нейкова са настанени в хотел, който се намира на десетина минути от гребния канал. Първите гонки на нашите са на 9 август. Румяна Нейкова ще участва в скифа при жените, а Иво и Мартин Янакиев в дисциплината двойка скул. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4313 |05.08.2008 Пресата на 6 август . 0| 3828 |05.08.2008 Пресата на 5 август . 0| 4142 |04.08.2008 Понеделнишката преса на 4 август . 0| 3903 |01.08.2008 Петъчната преса на 1 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads