Реклама / Ads
0| 4140 |28.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 април

.
Вестниците пишат за лято без топла вода; за това, че броят палати на съдии; че Станишев ще е обвинен след Гергьовден.
 

Броят палати на съдии, съобщава Стандарт.

Взеха и Темида на мушката. Агенти на ДАНС в комбина с бирниците ще броят палатите на съдии и прокурори. Под лупа ще гледат и сметките им. Това предвижда Стратегията за реформа на съдебната система, изготвена от правосъдното министерство. Проверките ще разкриват опасните връзки на магистратите с клиентите им, обясниха от екипа на Маргарита Попова. Капани за рушвети ще дебнат на всяка крачка Темида, предвижда още стратегията. Според нея обаче магистратите с повече и по-тежки дела може да получават по-високи заплати. Проверките ще засегнат членовете на Висшия съдебен съвет, върховните съдии и прокурори.

Лято без топла вода, вещае Дневен Труд.

Кошмарно лято без топла вода може да сполети близо 1,5 милиона българи в София, Бургас, Враца и Плевен. Местните топлофикации са заплашени от спиране на доставките на природен газ заради огромни дългове към “Булгаргаз” на стойност над 50 млн. лева. Доставките трябваше да бъдат прекратени още на 27 април, обясниха експерти от икономическото министерство. Същия ден обаче ултиматумът бе отложен с един месец след среща на зам.-министър Мая Христова с шефовете на “Булгаргаз” и 4-те топлофикации.

Станишев – обвинен след Гергьовден, пронозира Дневен Труд.


Бившият премиер Сергей Станишев ще се сдобие с обвинение след Гергьовден. Това научи „Труд” от прокуратурата. След празника на Българската армия бившият министър-председател ще бъде привикан в сградата на Националното следствие, за да се запознае с обвинението си и за да му бъде наложена мярка за неотклонение като официален клиент на прокуратурата. Станишев ще бъде подведен под отговорност, че е загубил документи, съдържащи държавна тайна. Ставало въпрос за десетина справки и доклади, дадени му от секретното деловодство на Министерския съвет. Сред тях била и справката, открита при обиск в офис на бившия съветник в ДАНС и обвинен като тартор на „Октопода” Алексей Петров.

Най-евтиният хяб поне 80 ст. ?, чуди се 24 часа.

Възможно ли е да се въведе минимална защитна цена на масовия хляб? Това пита финансовото министерство в искане за становище от Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган е образувал производство на 27 април. Решение ще има до 2 месеца. Мярката се обмисля като част от антикризисния план на кабинета - за гарантиране на лоялната конкуренция. Идеята е предложена от регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана. Според нея така ще излезе на светло голяма част от сивия сектор, който в момента бил над 60%. Забраната за ниски цени щяла да спре възможностите нелегалните да правят дъмпинг. От федерацията поискаха защитна цена от 80-90 ст. за 700 грама хляб.

Милиони неустойки за отказани хеликоптери, информира 24 часа.

Военният министър Аню Ангелов съобщи, че ще иска среща с президента Георги Първанов, за да го информира за предфалитното състояние на армията. В сряда той представил доклад по въпроса на правителството. От него става ясно, че текущата издръжка на армията е застрашена заради сключвани в миналото неизгодни сделки за нова техника. За да се спаси положението, МО планира да прекрати едностранно договорите с френската компания "Юрокоптер" за купуване на хеликоптери и с италианската "Аления Аеронавтика" за самолети. По думите на Ангелов това ще стане, след като страната ни плати вече доставените 11 от общо 18 договорени вертолета. Тя обаче ще трябва да плати 5% неустойка по договора с "Юрокоптер" за 383 млн. евро.

Цената на билета в София ще зависи от разстоянието, твърди Новинар.

София да бъде разделена на отделни зони и в зависимост от тяхната отдалеченост да се образува и цената на билета за градския транспорт. Това се обсъжда в Столична община. За идеята съобщи в интервю за "Новинар" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. цените на билетите според отдалечеността. Практиката в цяла Европа е цената на пътуването да зависи или от времетраенето, или от разстоянието.

Помощта за Гърция може да достигне 120 млрд. евро, изчислява Дневник.

Спасителният пакет за Гърция трябва да е на стойност 100 - 120 млрд. евро и да бъде отпуснат за период от 3 години. Това според източници от германския парламент е заявил управляващият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан по време на посещението си в Берлин, където се срещна с канцлера Ангела Меркел и шефа на ЕЦБ Жан Клод Трише.Според тях договорените за една година 45 млрд. няма изобщо да са достатъчни за страната. Предишните очаквания бяха за три години парите да достигнат около 80 млрд. евро. Докато Гърция чака отпускането на спасителните средства, кризата в страната продължава да се задълбочава. Във вторник агенция "Стандарт енд Пуърс" отново понижи кредитния й рейтинг. Това още повече увеличи спекулациите за наближаващ фалит на задлъжнялата държава.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4490 |27.04.2010 Пресата на 28 април . 0| 4259 |26.04.2010 Пресата на 27 април . 0| 4085 |25.04.2010 Понеделнишката преса на 26 април . 0| 4194 |22.04.2010 Петъчната преса на 23 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads