Реклама / Ads
0| 3754 |27.08.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 28 август

.
Вестниците пишат за това, че 650 млн. лв. похарчили Станишевите министри за седмица; за утихването на депозитната война;
 

650 млн. лв. похарчили Станишевите министри за седмица, научаваме от Новинар.

През последната седмица от мандата си кабинетът на Станишев е похарчил между 500 и 650 млн. лева. Това обяви Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция и шеф на икономическата комисия в НС. Трябва да се провери как и за какво са били похарчени тези пари, категоричен бе Димитров. Той заяви, че предмет на проверките ще са множеството назначения, включително и посланически, които бяха направени в разрез на закона. След среща с представители на Световната банка синият лидер поиска още кабинетът да направи одит на всички оперативни програми, а не да чака ОЛАФ.

Всички депутати на миниконтрол, викат Борисов за сефте, четем в 24 часа.

Безпрецедентно кратък парламентарен контрол ще събере депутатите днес. В обявения списък фигурират едва 2 питания. Това означава, че при стриктно спазване на времето по правилник заседанието трябва да продължи точно 18 мин. На него е извикан премиерът Бойко Борисов. Първото депутатско препитване обаче надали ще го затрудни - той трябва да обясни на Лъчезар Тошев от СДС какво прави правителството по не особено актуалната тема за задграничните дружества отпреди демократичните промени. Синият ветеран упорито държи на нея от няколко мандата. Пак той ще пита просветния министър Йорданка Фандъкова дали МОН ще спазва препоръките на Съвета на Европа за “образование в демократично гражданство”.
Депутати от левицата недоволстваха, че ръководството на парламента не включило в контрола техни въпроси по далеч по-съществени теми.

Депозитната война започна да утихва, установява Дневник.

Лихвите по депозитите на домакинствата намаляват и през юли за втори пореден месец, показва статистиката на БНБ. Според някои експерти това е сигнал, че банките започват по-малко да разчитат на набирането на финансов ресурс от гражданите. Според други трябва да се почака, преди да се говори за устойчива тенденция. Ефективната годишна лихва по левовите депозити на домакинствата намалява с 16 базисни пункта (б.п.) до 7.99%. Ставката за влогове в евро се понижава с 18 б.п. до 6.34%. Лихвата по фирмените депозити в левове е паднала на 6.36%, докато при тези в евро отчита слаб ръст до 4.4%. Въпреки пониженията лихвите по гражданските влогове все още са с 2% над тези за предходния юли. Това е резултат от депозитната война на банките, която се води повече от година и започна след избухването на финансовата криза, орязала достъпа до финансиране. За пръв път лихвите намаляват за два поредни месеца, преди това еднократен спад беше регистриран за февруари.

Експертните съвети в земеделието ще работят без хонорари, твърди Дневник.

Председателите и членовете на комисии, работни групи и научноконсултативни съвети в земеделието вече няма да получават допълнителни възнаграждения и хонорари. Това гласи заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, с която се спира изплащането на 250 хил. лв. за хонорари. Само до месец юни са изплатени 550 хил. лв. за допълнителни възнаграждения и хонорари на председателите и членовете на комисии, работни групи и научноконсултативни съвети. Председателите на работни групи са получавали възнаграждения в размер на 2500 лева, а членовете им по 1500 лева. В комисиите и работните групи участват представители на бизнеса, асоциациите, научните среди и съветници от министерството. Според Найденов е недопустимо в условията на криза да се изплащат възнаграждения в такива огромни размери. "Министерството, представителите на научните среди и бизнеса трябва да работят заедно. Но за това не трябва да плаща държавата", коментира Найденов.

Ген. Атанасов се готви за шеф на скандалното "Информационно обслужване", разучил е Новинар.

Името на бившия депутат от ДСБ Атанас Атанасов усилено се споменава като евентуален бъдещ изпълнителен директор на „Информационно обслужване”. Предложение ми беше направено и аз не съм го отхвърлял, но още няма развитие, категоричен беше вчера бившият шеф на контраразузнаването пред „Новинар”. Държавната фирма, където председател на съвета на директорите беше близкият до Станишев Азер Меликов, близо месец се тресе от скандали. Последният възникна миналата седмица, когато премиерът Борисов показа разпечатка, според която досегашният изпълнителен директор Иво Николов е получавал над 12 000 лв. месечно.

Тричленка начело на Пътната агенция, информира Дума.

Трима души ще носят цялата отговорност за успехите или неуспехите на Национална агенция "Пътна инфраструктура". Това е основната промяна, която вчера парламентът гласува като промяна в Закона за пътищата. Известното досега НАПИ престава да съществува и по предложение на депутатите от ГЕРБ стана АПИ - Агенция "Пътна инфраструктура". Всички решения в нея обаче ще се вземат от две трети мнозинство от иначе тричленното ръководство. Така се получава абсурдът решенията да се вземат в АПИ с гласовете на двама от трима членове на Управителния съвет, коментираха запознати с темата. Агенцията, която от миналата есен стана пряко подчинена на премиера, сега премина в ръцете на министъра на регионалното развитие Плевнелиев. Измененията, внесени от депутати от ПГ на ГЕРБ, бяха подкрепени със 138 гласа "за", 15 "против" и 48 "въздържал се". 15 народни представители от Коалиция за България гласуваха против, а 16 се въздържаха.

НОИ предлага: И заплата, и пенсия без проблем, цитира Дневен Труд.

Занапред хората в пенсионна възраст без проблем ще могат да се пенсионират и да останат да работят, като вземат едновременно и пари за старост, и заплата. Това е една от промените в Кодекса за социално осигуряване, приети от надзорния съвет на НОИ. Според нея отпада досегашното изискване, да напуснеш работа и да не се осигуряваш, за да излезеш в пенсия. В момента, за да се пенсионира човек, трябва да отговаря на три условия - да е навършил минималната възраст за това (60 г. за жените и 63 г. - за мъжете - б.а.). Да е събрал необходимите точки, които са сбор от възрастта и стажа (94 за жените и 100 за мъжете - б.а.). И да е прекъснал работа. Последното вече няма да е необходимо. Човек остава на работа, подава си документите за пенсиониране, чака да излезе решението и почва да получава без проблем доходи от две места - от заплата и от пенсия. При това без да дължи данък общ доход върху пенсията си (което и сега е разрешено).
“Поправката се налага за улеснение на служители и работодатели”, каза вчера Йосиф Милошев, експерт по пенсионно осигуряване на НОИ. И обясни: “Сега е практика шефът да уволни работника, за да получи право на пенсия. И пак да го назначи, понякога на следващия ден, защото това е единственият начин да не се наруши законът. Такива “врътни” отварят възможност за нарушения, затова ги премахваме.”

Димитър Ангелов - точният човек за АЕЦ, представя Дневен Труд.

“Нямам никакви притеснения за бъдещето на АЕЦ “Козлодуй”. С новия изпълнителен директор Димитър Ангелов сме работили повече от четвърт век. За мен той е изключителен професионалист, който познава блоковете до последната им гайка. Но най-важното е, че той обича централата”, казва овакантилият поста във вторник Иван Генов. Перфекционист в работата си - така определят новия шеф ядрените оператори в стратегическия обект. Няма как да е иначе, защото житейски и професионален път при Ангелов се сливат в едно. И вече 33 години той не само живее на козлодуйския бряг, но и твори историята на атомната енергетика в България.
Хоби - енергетика
Димитър Ангелов е възпитаник на Московския енергетичен институт. Специалността му е атомни електрически станции и установки. Има и магистърска степен по икономика от Стопанската академия в Свищов. Новият изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” е минал през всички нива в йерархията. Започнал е трудовата си биография като главен дежурен на 440-мегаватовите 1-ви и 2-ри енергоблокове, “наливал основите” на 3-ти и 4-ти, а сетне опитът му на професионалист е ползван при пусковете на хилядниците 5-и и 6-и блок. От 1 юли 2000 г. Ангелов е главен инженер на Електропроизводство-2.
“Често се шегувам, че моето хоби е енергетиката. Бюрото ми постоянно е натрупано със специализирана техническа литература”, споделя с усмивка новоназначеният шеф на най-модерното и проспериращо дружество в България. Книгите си Ангелов ще пренесе и в директорския кабинет. Редом с тях обаче на бюрото ще сложи две нови неща - часовник и календар. “Не съм роб на вещите, но календарът и часовникът са важни, защото времето е ценно. А когато става дума за атомната централа, не бива да има нито секунда пропиляна”, уточнява той.

Може ли християнин да гледа Мадона, пита 24 часа.

По принцип Българската православна църква бе длъжна поне да възрази срещу концерта на Мадона. Не само защото е денят на св. Йоан Кръстител и не само заради еротичното садо-мазо. А защото от няколко години тя е фанатична последователка на кабалата - мистично учение с юдейски корени, което е в основата на окултизма. Естествено и концертите й бъкат от кабалистични символи. А според която и да е от християнските църкви, тези символи са от дявола и който им се отдаде, губи душата си. Така че дълбоко вярващият православен християнин е изправен пред зловеща дилема - или тялото на концерта, или душата в рая. Двете заедно няма как. Този въпрос изобщо не стои пред бившите комунисти, които толкова дълго бяха обвинявани в бездуховност, атеизъм и морален релативизъм, че вече и те повярваха. Затова спокойно могат да отидат на шоуто без никакви морални скрупули. Както се казва, лошите момчета ходят, където си искат. Като бивш комунист аз бих добавил - сега ще ви видя какви сте християни! 20 г. размахвате Библията като бухалка, сътворихте Хартата на християнските ценности, новото Евангелие, постихте и се черкувахте в захлас, а сега сте първи на дяволската оргия! Тартюфовци жалки... Колко пъти сте ходили на литургии и колко - на рок концерти? Не разбрахте ли, че рокът е демонична лява музика? Хевиметълът се родее с поезията на Маяковски и Гео Милев, със стилистиката на Айзенщайн. За какво пеят стоунсите в Sympathy for the Devil? Защо Станишев се направи на рокер?

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4402 |26.08.2009 Пресата на 27 август . 0| 4246 |25.08.2009 Пресата на 26 август . 0| 4147 |24.08.2009 Пресата на 25 август . 0| 15831 |23.08.2009 Понеделнишката преса на 24 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads