Реклама / Ads
0| 4715 |29.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 30 март

.
Вестниците пишат за 13 Станишеви министри на опашка при прокурор; за 50 общини пред фалит; за чужди служби около Ахмед Емин.
 

13 Станишеви министри на опашка при прокурор, съобщава Новинар.


Бивши министри от правителството на Сергей Станишев, техни заместници и длъжностни лица от кабинета вече са дадени на прокуратурата заради обществени поръчки за 2 млрд. лева, които не са обезпечени финансово от бюджета за 2009 г. Това стана ясно след специално свикана пресконференция от градския прокурор Николай Кокинов. Данните пък бяха частично оповестени по-рано от премиера Бойко Борисов. Така почти целият кабинет от правителството на тройната коалиция ще бъде привикано да дава обяснение пред прокурор. Разследването е срещу служители на отговорни постове в съответните ведомства.

Купуваш имот? Плащай здравна вноска!, съобщава Дневен Труд.


За да купуваме и продаваме имоти, за да вземаме на лизинг коли и апартаменти или да си извадим шофьорска книжка - вече ще трябва да представяме не само документ за платени данъци, но и че не дължим здравни вноски. Това предлага здравният министър д-р Божидар Нанев. Целта е, разбира се, повишаване на събираемостта на данък “здраве”. “Тепърва обаче ще обсъдим с колеги как законово да се запише изискването и какви промени в нормативните наредби трябва да направим”, добави министърът.

ДДС остава 20 %, режат още бюджетни разходи, четем в Дневен Труд.


Засега ДДС няма да се вдига. За да се напълни дупката в хазната (1,5 млрд. лв. според финансовия министър Симеон Дянков), ще се разчита не само на орязаните с 10% заплати, но и с толкова на разходите в бюджетните ведомства. Друго кранче ще потече от ускорената приватизация и продажбата на въглеродни емисии по Протокола от Киото. Около тези и други 13 основни мерки умуваха в понеделник последно партньорите в националния тристранен съвет. Трета седмица те подготвят пакет “антикриза”, като търсят как ощетените да са по-малко. Рекапитулацията досега показва, че са постигнали консенсус по повечето от предложенията на бизнеса и синдикатите.

50 общини пред фалит, оповестява Стандарт.

50 общини се намират в тежко финансово състояние, бе съобщено на заседанието на НСОРБ, което се състоя във Видин. Изводът се съдържа в анализ на изпълнението на общинските бюджети за 2009 година. За пръв път миналата година местните приходи са се свили с 260 милиона лева. Най-голям е делът на непостъпилите пари от имуществени данъци. Общините просрочват плащания, а задълженията им са се увеличи 2.6 пъти. През 2010 г. кметовете не могат да разчитат на държавния бюджет заради кризата, затова пък предлагаме законови промени, съобщи председателят на сдружението Дора Янкова.

Чужди служби около Ахмед Емин?, пита 24 часа.

Дългата ръка на чужди тайни служби може би стои в самоубийството на шефа на кабинета на Ахмед Доган Ахмед Емин на 17 октомври 2008 г. в т.нар. Боянски сараи. ДАНС очевидно нещо проверява около тази трагедия, въпреки че преди две седмици шефът на агенцията Цветлин Йовчев обеща до дни резултати. Според информирани източници на "24 часа" спецслужбата търси именно сценарий, свързан с опасност за националната сигурност, който подтикнал Емин към смъртта. Според източниците Емин е бил подложен на силен натиск от хора от обкръжението на Доган, свързани с чужди тайни служби. И в крайна сметка този факт, а не черните партийни каси са го довели до решението да посегне на живота си, и то по този начин в къщата, където живее лидерът на ДПС. "Самоубийството на Емин по този начин праща директно послание към Доган, което той вероятно е разбрал", коментира експерт по сигурността. Според него първо Национална служба "Сигурност"- НСС, а после и ДАНС са засичали контакти на високопоставени политици от ДПС с чужди служби. Имало е дори опити за разработки, но всичко е приключило скоропостижно.

Изпушиха компютри за новите паспорти, известява 24 часа.


Хиляди български кандидат-туристи, любопитни граждани и ангажирани бизнесмени буквално блокираха работата в паспортните служби в цялата страна. Така шумно обявеният старт на издаването на новите лични карти и паспорти с чип се оказа безкрайно висене на опашка за стотици недоволни граждани. Така обясниха причината за срива в системата от дирекция “Български документи за самоличност”. Според експертите проблемът възникнал заради огромния интерес към новата услуга и незнанието на повечето българи, че подмяната на документите не е задължителна.

Чл. 92(1): Олицетворява... раздвоението на държавата, съобщава Дневник.

Няма лице в най-новата българска история, което с такава простота и естественост да е успяло да изобрази вродената нелепост на институцията президент в България. В тази мисия бяха инвестирани два мандата по пет години личен пример, провинциално вдъхновение, порой от клишета и стрелба по редки животински видове. Първанов ще бъде запомнен с тази конституционно-правна заслуга. Текущият конфликт между мнозинство и президент е заложен в конституцията и е само поредният неизбежен. Но пък е най-острият и дава възможност за някаква корекция на президентската институция. Мнозинството инициира т.нар. импийчмънт, който неправилно се разбира като отстраняване, а всъщност е първата фаза на процедурата, повдигането на обвинение. Процедурата предвижда, ако обвинението и мотивите бъдат подкрепени от 2/3 от депутатите, да бъдат представени пред Конституционния съд (КС). Съдът има задачата да се произнесе дали президентът е извършил държавна измяна, или е нарушил конституцията, и така решава дали трябва да бъде отстранен.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4174 |24.03.2010 Пресата на 25 март . 0| 3969 |23.03.2010 Пресата на 24 март . 1| 3912 |22.03.2010 Пресата на 23 март . 0| 4280 |17.03.2010 Пресата на 18 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads