Реклама / Ads
0| 4155 |22.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 23 април

.
Вестниците пишат за това, че бизнесът поиска данъчна амнисия; че Брюксел ни наказва заради свръхдефицита; че Дянков поряза с 500 хиляди лева Първанов.
 

Бизнесът поиска данъчна амнисия, съобщава Дневен Труд.

Данъчна амнистия за укрити доходи от законна дейност предлагат представители на бизнеса. Освен това те настояват парите на нашенци в чужбина, ако се върнат в България, да се обложат еднократно с 5% данък. Същата ставка ще се налага и върху покупната стойност на имотите на българи зад граница. Ако парите се декларират, но останат в чужбина, данъкът да е 10%. Мярката обаче трябва да се съчетае с въвеждане на 12,5% данък върху паричните преводи от България към офшорни зони. Тези идеи за запълване на хазната са обсъждани от консултативен съвет към Националната агенция за приходите, в който са представени големите работодателски и браншови организации.

Снимка на кризата към март: 21% спад на печалбите, 115 хил. нови безработни, установява Дневник.

Строителството, бизнесът с недвижими имоти и финансовите услуги са секторите, които са сред най-засегнатите от кризата през миналата година и продължават да страдат от нея и в началото на тази. Това показва секторна разбивка на Националната агенция за приходите за първите три месеца на 2010 г. Добивната индустрия и търговията са в челната петица на пострадалите бизнеси като печалба, а транспортът и селското стопанство са в топ 5 на спада по оборот. Резултатите - бюджетните приходи, които събира НАП, са се сринали с 843 млн. лв. от януари до март (в сравнение със същия период на 2009 г.), а новорегистрираните безработни са 115 000 души, по данни на НАП.

Брюксел ни наказва заради свръхдефицита, твърди Новинар.

Европейската комисия започва процедура за свръхдефицит срещу България, съобщи Амадеу Алтафаж, говорител по икономически и финансови въпроси на институцията. „След като днес Евростат публикува статистическите данни за страните членки, е ясно, че дефицитът на България за 2009 г. е над допустимите 3%. Първата стъпка, която ще предприеме ЕК, е да представи на 12 май доклад по темата с препоръки към държавата, обясни говорителят. При липса на корективни мерки може да се стигне до финансови санкции или искане от Съвета към Европейската инвестиционна банка да преразгледа политиката си за заеми към страната.

Дянков поряза с 500 хиляди лева Първанов, информира Стандарт.

С една дупка ще затегнат коланите служителите на "Дондуков" 2. Президентската администрация ще получи 523 200 лева по-малко от първоначално предвиденото за тази година. Цифрата е заложена в постановлението за оптимизиране на разходите в републиканския бюджет. Принципът е разходите да са равни на приходите, обясни финансовият министър Симеон Дянков. За да няма ощетени, разходите на Министерския съвет също са резнати с 8,7 млн. лева. От собственото си ведомство вицепремиерът отнема 22,8 млн. лева при годишен бюджет от 300 млн. лева.

Китай ни трови с два пъти по-евтини „родни” цигари, пише 24 часа.

След китайските мартениции чесъна от страната на дракона се оказа, че българинът пуши цигари от една от най-масовите марки, произведени в далечен Китай. Папиросите се произвеждали в 13 нелегални фабрики в Китай и влизали у нас след няколко претоварвания по различни световни пристанища. Контрабандата се засилила сериозно след вдигане на акциза на папиросите и все по-често експерти засичат в продажбите на черно. И производители, и дистрибутори потвърдиха, че се натъкват на китайски папироси.

Пуснаха класната обирджийка у дома, четем в 24 часа.

Великотърновският апелативен съд пусна под домашен арест учителката Поля Даскалова, която на 15 март обра банка в Плевен. Деянието е плод на конкретно създадена ситуация, каквато е изпадането на семейството в свръхзадлъжнялост, а не резултат от системно асоциално поведение, мотивираха се магистратите. Не само към банки, но и към безмилостни лихвари било заборчняло семейството на учителката, стана ясно в съда. Прокуратурата поиска арестът да бъде потвърден, защото все още не били открити перуката, якето и ръкавиците, с които обирджийката се маскирала и твърди, че е изгорила. Липсвала част от откраднатите пари, а нямало доказателства тя да е разплатила дългове. "Никой лихвар не дава документи за парите и лихвите, които му се дължат", контрира адвокат Константинова.

Ще можем да проверяваме за ГМО в почвата и водата, осведомява Дневен Труд.

До няколко месеца гражданите ще могат да проверяват за наличие на генномодифицирани организми във водата, растенията и почвата. Това ще става в специализирана лаборатория за ГМО в околната среда, която бе открита вчера в София. Според наскоро приетия Закон за генeтично модифицираните организми у нас е забранено да се отглеждат растения мутанти на открито. Ако обаче се съмняваме, че съседът ни сади незаконно царевица или рапица, ще можем да занесем за изследване проби в лабораторията.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4280 |20.04.2010 Пресата на 22 април . 0| 4208 |20.04.2010 Пресата на 21 април . 0| 4761 |19.04.2010 Пресата на 20 април . 0| 3873 |18.04.2010 Понеделнишката преса на 19 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads