Реклама / Ads
0| 4383 |04.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 5 май

.
Вестниците пишат за това, че Дянков дава пример-реже 20% от своите; че орязаха с месец учебната година; че ще има потопи през юли.
 

Орязаха с месец учебната година, твърди Дневен Труд.

Просветното министерство от зор или невнимание отряза почти един месец от учебната година. През месец май числом и словом има само 13 дни, в които децата ще са в класните стаи. Останалото са държавни и национални празници и изпити (за част от учениците). Няма проблем с взимането на урочния материал, каза зам.-министърката Милка Коджабашиева, която храбро се опитваше да поясни на журналистите, че учителите съвестно си гледат работата и по-малкото учебно време няма да им попречи. В същото време педагози и родители ядосани боясняваха, че няма време за преговори, за оформяне на бележки и за доучване на без това обемния материал.

Дянков дава пример-реже 20% от своите, информира 24 часа.

20-процентните съкращения в администрацията няма да се правят на калпак, а след конкретна преценка във всяко ведомство. Затова са се договорили в Националния тристранен съвет, обяви президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев. Орязване на администрацията и разходите за нея ще компенсират задържането на ДДС на 20% до края на годината.
Синдикати и държава се споразумяха да няма орязване в Националната агенция по приходите, инспекцията по труда, агенцията по заетостта и други структури към социалното министерство.Под санитарния минимум са хората от НАП, социалното подпомагане, държавните архиви, полицията, затворите и в държавния резерв, уточни Мария Темелкова, шеф на федерацията на държавните служители в администрацята към КНСБ. Техният персонал е изнемогвал.

Общините заплашиха с нови дългове към бизнеса, пише Дневник.


Общините ще увеличат дълговете си към фирмите, а по-малките може да изпитат сериозни затруднения изобщо да функционират, ако държавата съкрати субсидиите за тях с 20%. Това обявиха от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), след като почти целият управителен съвет на сдружението се срещна с финансовия министър Симеон Дянков във вторник. След срещата всички кметове, независимо от политическата си принадлежност, изглеждаха видимо притеснени. В числа 20-процентното съкращение означава 182 млн. лв. по-малко за общините. Намерението на правителството е да съкрати всички разходи на администрацията, включително и тези за местните власти, за да спести 900 млн. лв.

Бюджетът през април излезе на плюс, радва се Новинар.

Приходите в бюджета през април превишават разходите с около 213 млн. лв. Това сочат предварителните данни, оповестени вчера от финансовото министерство. Така април става първият месец с излишък от началото на годината. През първото тримесечие беше отчетен дефицит в размер на 1,67 млрд. лв. Нашите очаквания април да е преломен и показателен за икономиката се оправдават и се надяваме най-трудните месеци от кризата вече да са зад гърба ни, посочи финансовият министър Симеон Дянков. Положителният резултат за април потвърди предварителните прогнози за стабилизиране на фискалната позиция през миналия месец и постигане на положително бюджетно салдо, посочват от ведомството.

Лечков отстранен окончателно, съобщава Стандарт.

Кметът на Сливен Йордан Лечков бе отстранен от поста му окончателно. Апелативният съд потвърди изцяло определението на окръжната инстанция в Сливен и с това окончателно отстрани кмета Лечков от поста му, както поиска прокуратурата. Делото бе гледано при открити врата, с изричното съгласие на прокуратурата след като стана ясно, че папката с класифицирана информация няма да бъде коментирана в залата. Апелативните магистрати не уважиха молбата на защитата на сливенския кмет делото да бъде върнато в окръжен съд заради допуснати процесуални нарушения. Решението на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Потопи през юли, предрича Дневен Труд.

Потопи през юли, досущ като през 2005 и 2007 г., вещае сезонната прогноза за това лято. За интензивните валежи виновно ще е течението Ел Ниньо, както се случи и в предишните години, съобщи Валери Спиридонов, заместник генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Той добави, че горещи температурни рекорди ни чакат през август, а юни ще е хубав за отпуск.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4505 |03.05.2010 Пресата на 4 май . 0| 4115 |28.04.2010 Пресата на 29 април . 2| 4471 |27.04.2010 Пресата на 28 април . 0| 4238 |26.04.2010 Пресата на 27 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads