Реклама / Ads
0| 4175 |07.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 8 август

.
Вестниците пишат за страната на глупците; за 6,5 млрд. излишък похарчени за 7 г.; за това, че здравната каса търгува с личните ни данни.
 

 

Петчасово заседание по екшън плановете за пред Брюксел,описва Дневник.

След повече от 5 часа заседание и обсъждане на екшън планове, с които София да отговори на критичния доклад на Брюксел и да се опита да осуети окончателната загуба на еврофинансиране, министрите не бяха съвсем сигурни какви решения са взели. Това пролича, когато земеделският министър Валери Цветанов съобщи, че бюджетът ще изплати 60 млн. лв. субсидии на животновъдите, дори без разрешение от Брюксел, а пък вътрешният министър Михаил Миков обяви, че всъщност е намерен ресурс за изплащането на тази субсидия, но парите нямало да се дадат без позволение на Европейската комисия . И двамата поддържаха твърдо позициите си, а журналистите така и не разбраха какво ще направи кабинетът. 

Плугчиева: Пари от бюджета само за "читави" проекти, цитира Дума.

Със средства от националния бюджет ще бъде направено разплащане по проектите от програма САПАРД, за които са изпълнени всички процедури и са "читави". Това обяви вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева преди началото на заседанието на кабинета. Припомняме, че в сряда вечерта стана ясно, че Европейската комисия разрешава плащанията по САПАРД с национални средства. Според Плугчиева, това е резултат от изпълнението на плана за действие на правителството по критиките в последния й доклад. С това ангажиментите ни не отпадат и трябва да продължим да ги изпълняваме, така че в края на септември да покажем още по-добри резултати, коментира още Плугчиева. Според нея следващата цел на правителството е да се възстанови действието на мерките по САПАРД и да получим разрешението на Европейската комисия за удължаване на срока за действие на програмата до края на 2009 г. Вицепремиерът съобщи още, че досега одобрените проекти по програма САПАРД са 3500, а над 2800 са изпълнени, като по тях са усвоени над 2 млрд. евро. 

6,5 млрд. излишък похарчени за 7 г., известява 24 часа.

Кесията се развързвала най-много преди избори. Малко над 6,5 млрд. лв. бюджетен излишък е похарчила държавата за 7 г., показва анализ на Института за пазарна икономика за 2000-2007 г. Около 4,6 млрд. са одобрени от Министерския съвет по предложение на финансовия министър. Информацията за какво са предоставени парите и резултата от това е оскъдна. Според анализа най-много пари са похарчени в годините преди парламентарни избори. Голяма част от допълнителните средства били предоставени на Министерството на отбраната - 397 млн. лв. На здравното и строителното министерство били отпуснати съответно 335 и 280 млн. лв. 

Здравната каса търгува с личните ни данни, съобщава Новинар.

Информация за личните данни и здравния статус на българи са „продавани” на частни компании и лица от експерт, работещ в Националната здравноосигурителна каса. Това стана ясно вчера, след като президентът на КТ ”Подкрепа” д-р Константин Тренчев съобщи, че Държавната агенция „Национална сигурност” извършва проверка за изтичане на информация от касата към „други субекти”. От ДАНС и НЗОК потвърдиха, че такава проверка има и че днес или най-късно другата седмица резултатите от доклада ще бъдат внесени в прокуратурата. Данните са изнесени от компютърен специалист, работещ в касата, който си е признал, обясни говорителят на агенцията Зоя Димитрова. Самата проверка е поискана от здравната каса. Оттам обаче отказаха коментар, докато не получат доклада на ДАНС по случая. Според Евгени Душков, който е член на „Подкрепа” и представител на синдикатите в управителния съвет на здравната каса, от медицинската информация за осигурените биха имали полза големите фармацевтични компании. По този начин те могат да се осведомят от какви заболявания страдат българите и от какви лекарства имат нужда. От друга страна, интерес към здравословното състояние на хората имат и застрахователните дружества, смята Душков. В момента се обсъжда именно как те да бъдат включени в задължителното здравно осигуряване на българите. Експерти напомнят, че ако разполагат с данни за заболяванията на даден пациент, частните фондове могат да откажат договор или да му предложат по-скъпа застраховка. 

Страната на глуп;ите, анализира Михаил Константинов в Монитор.

Днешните български мутро-барони и политическите им чадърджии са типични тъпанари. От най-глупавия вид. Половината от тях живяха по 30-40 години, колкото да се изпозастрелят като улични бандити, каквито впрочем и бяха. Днес на останалите живи им светна, че са си направили свят, който не става за живеене. Защото не е живот да ходиш с тежка охрана и в нужника, за секса да не говорим.Според италианския икономист професор Карло Чипола хората се делят на четири основни категории. В първата категория са умниците. Те са доста малко, но все пак ги има. Умните хора правят добро на другите и добро на себе си. Резултатът е ясен - умниците живеят добре, радват се на живота и са доволни от себе си. Втората категория са балъците. Балъкът е човек, който прави добро на другите, но лошо на себе си. Балъците не живеят добре, но често са доволни от себе си. Трета група са бандитите. Бандитът прави лошо на другите и добро на себе си. Бандитите също не живеят добре, а също и не много дълго. Четвъртата и най-многобройна група е тази на глупците. Глупакът е същество, което се изхитря да прави лошо както на другите, така и на себе си. Глупците живеят тъпо, не се радват на живота и са недоволни от всичко. И понеже глупците в крайна сметка доминират живота ни (поне в България е така), то е полезно да се знаят основните закони на човешката глупост. Първият закон всъщност е описаната по-горе класификация на хората, според която всеки е умник, балък, бандит или, най-вероятно, глупак. Вторият закон на глупостта гласи, че винаги и неизбежно всеки не-глупак подценява броя на глупците, които го заобикалят. И наистина, всеки не глупав човек в даден момент от живота си по някакъв повод се е чудил как е възможна чак пък такава глупост. А не е трябвало да се чуди. Защото според Втория закон така и трябва да бъде. 

Бомби през 8 минути в “Пикадили”, разказва Дневен Труд.

Два мощни взрива през осем минути избухнаха в четвъртък сутринта във Варна и поставиха началото на бомбен терор в морската столица. След експлозиите на тел. 166 само за няколко часа постъпиха 3 сигнала за поставени бомби, а “Мол Варна” бе евакуиран. Първата адска машина бе задействана в 4,16 ч на входа на магазин “Пикадили” в кв. “Младост”. В 4,24 ч взривна вълна помете и витрините на хипермаркет от веригата в кв. “Владислав Варненчик”. “Първо се чу страшен гръм, като от паднала мълния... После се разлетяха стъкла и ламарини” -това разказал изплашен шофьор на автобус № 148, който видял първата експлозия в “Младост”. Докато патрулите хвърчали към мястото на атентата, последвала втора експлозия. Минути след бомбените нападения полицията бе вдигната на крак. Пеши униформени, патрулни коли и ленти опасаха останалите 4 магазина от веригата в морската столица. Полицаите преравяха кошчетата за боклук, оглеждаха паркингите и душеха за съмнителни пакети. След като не бяха открити други бомби, обсадата бе вдигната и магазините отвориха врати за клиенти. 

Път отхапа 160 имота, четем в 24 часа.

4 години собствениците чакат пари за щетите. Части от 160 имота в границите на 6 села изяжда строителството на пътя Плевен-Никопол. Заради сгрешена карта за земеразделяне шосето минава през частните земи, а собствениците им вече 4 години не са обезщетени, показа проверка на "24 часа". Участъкът от 45 км стана печално известен като един от онези 10 "лоши" проекта по програма ФАР, които бяха посочени в доклада на Кей Пи Ем Джи за пътния фонд. Финансирането по ФАР бе спряно и сега пътят ще се довърши с пари от бюджета.  

GSM-ът поевтинява по команда, оповестява Дневен Труд.

“МобилТел” и “Глобул” ще бъдат принудени да свалят драстично цените за разговорите. Това предвижда анализ на Комисията за регулиране на съобщенията, който се очаква да бъде одобрен идния четвъртък. Документът, с който “Труд” разполага, за първи път налага задължителни изисквания за мобилните оператори. В КРС са разработили четири варианта на бъдещите намаления на цените до юли 2010 г. Според най-драстичния от тях обажданията на едро от фиксиран към мобилен телефон трябва да поевтинеят почти тройно - вместо 32 ст./мин в момента да станат 12 ст./мин. Подобно намаление се очаква и за крайната цена, която плащат абонатите. 

Банско танцува джаз цяла седмица, възрадва Стандарт.

Джазът отдавна намери своя пристан и в курорта Банско. Планинското градче за 11-и път ще е домакин на джаз фест. Участниците този път са на много високо ниво и със сигурност ще има повече гости от миналата година. Очакваме поне 10 000 души да станат свидетели на виртуозните изпълнения, твърди градоначалникът Александър Краваров. Той признава, че преди доста време идеята Банско да приюти джаза срещнала много скептици сред местните. Те се подигравали на инициаторите на проявата, че в полите на Пирин вървят само патриотични и македонски песни, а другата музика няма как да вирее. "С всяка изминала година броят на скептиците намалява. В момента фестивалът е истински празник и за банскалии, и за хилядите гости", уверява общинският кмет. Той допълва, че кметството полага сериозни усилия да направи от Банско целогодишен курорт. За целта през лятото организират атрактивни събития. Още в края на май се проведе фолклорният фестивал "Три планини". Миналия месец за първи път под Пирина вървя театрален фестивал, който пощури банскалии, а сега е ред и на магията на джаза. "Дори ние, бабите, всяка вечер сме на площада, за да слушаме пустия му джаз, пийнем по една-две бири, за да си вземем нотите и после не е трудно да мърдаме в такт. Джазът ни е лесен за разлика от рока, че до преди време тук се правеха и рок концерти, но там ни нямаше никакви", споделят няколко баби, които живеят на метри от естрадата. Понякога така се захласваме, че дядовците ни си остават гладни, ама вече ни свикнаха, допълват възрастните фенки на джаза. 

Скъсяват полетите, установява Стандарт.

Край на мъчителното висене по летищата и в самолетите ни, обещават авиокомпаниите. По-кратко ще пътуваме до градовете в 37 европейски държави. Полетите ще се скъсят с приемането на нови мерки за ръководене на въздушното движение. В Лондон и Мадрид например ще слизаме от самолета с 25 минути по-рано. До Прага и Франкфурт ще летим по-малко с 12-15 минути. "Изправяне" на въздушните коридори ще скъси маршрутите. Ще се намали и престоят на самолетите на летищата преди излитане и след кацане. Целта е да се спести авиогориво и да се намалят изхвърляните в атмосферата вредни газове. Така само прелитащите над страната ни самолети дневно ще си спестят 3200 км и ще изхвърлят 29 тона по-малко въглероден двуокис. 

Започва най-скъпата олимпиада, възвестява Дневник.

Олимпийските игри в Пекин, които претендират да бъдат най-добрите в историята, ще бъдат официално открити тази вечер със зрелищен спектакъл (виж стр. 20). Дали Китай ще спечели този комплимент ще се разбере, когато на 24 август загасне олимпийският огън. За момента е сигурно само, че това е най-скъпата олимпиада. Никога досега в историята на спорта не са изразходвани толкова много пари заради 15 дни състезания с 10 хиляди спортисти от 205 държави и територии. Организационният комитет обяви официално, че сметката ще надхвърли 43 милиарда долара. Това е един и половина пъти повече от разходите на домакините на последните пет олимпиади, взети заедно. Само преди четири години в Атина рекордните тогава разходи се оценяваха на 16 милиарда долара. Сметката ще набъбва още, защото само организацията на грандиозното събитие в следващите две седмици вероятно ще погълне около 1.3 милиарда долара. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4290 |07.08.2008 Пресата на 7 август . 0| 4313 |05.08.2008 Пресата на 6 август . 0| 3827 |05.08.2008 Пресата на 5 август . 0| 4142 |04.08.2008 Понеделнишката преса на 4 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads