Реклама / Ads
0| 3942 |03.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 4 септември

.
Вестниците пишат за това, че Станишев можел да повтори мандата; за коалицията БСП-СДС (?); за таксата "гост от чужбина"; за Втора атомна, издържаща удар със самолет; за войната за бабите.
 

 

Помощта за млекарите може да се промуши през евровратичка, установява Дневник.

Дългоочакваната от животновъдите среща на вицепремиера Меглена Плугчиева и земеделския министър Валери Цветанов с еврокомисаря по земеделието и селските райони Мариан Фишер-Бьол вчера приключи с междинно решение по искането за субсидиране на качественото мляко. Предоставянето на пряка държавна помощ за българските млекопроизводители е неприемливо за Европейската комисия, затова ще се търсят нови варианти за подкрепа на сектора, съобщиха преговарящите след срещата. Те насрочиха за днес експертни консултации между фонд "Земеделие" и комисията за договаряне на подходяща форма на подпомагане. Вицепремиерът Плугчиева обясни необходимостта от допълнителни консултации с неправилната формулировка на исканията и "заинатяването от българска страна да отпусне държавна помощ, което се сблъска с регламентите на Еврокомисията". Земеделският министър Цветанов пък каза, че страната е настоявала за държавна помощ за сектора от февруари, въпреки че тази помощ е в разрез с европейското право.

Коалиция БСП-СДС?, пита аналитично 24 часа.

Гавра, но е възможна. Заветната бройка 121 (депутати) - кошмарът и отляво, и отдясно На Сергей Станишев и хората около него явно им писна да ги мислят за бройлери. Така си обяснявам защо премиерът публично обяви позицията си към лидерите на ГЕРБ, “Атака” и ДСБ - негласен деструктивен триумвират, който бил разрушителен и антибългарски. Но ако се замислим, именно ГЕРБ, “Атака” и ДСБ досега са декларирали, че няма да правят коалиция с БСП и ДПС. Същото обаче досега не е заявено категорично от СДС. На Станишев му е ясно, че заедно със своя стратегически партньор ДПС ще имат общо 100-105 депутати. Не е достатъчно за управление. Следователно той отсега си търси бъдещи парламентарни коалиционни партньори. 

"Маркет рисърч": Станишев може да повтори мандата, цитира Дума.

Това е изводът от национално представително проучване на социологическата агенция "Маркет рисърч". То е проведено сред 1014 пълнолетни български граждани в периода 26-30 август. Според агенцията обществените нагласи през август остават поляризирани и се повлияват както от доклада на Европейската комисия, така и от инициативите на опозиционните партии. Доверието в ГЕРБ бележи спад за трети пореден месец, смятат от агенцията. Партията на столичния кмет се радва на подкрепата на около 21,1% от избирателите. Невъзможността за реализиране на ръст дори при негативните оценки за правителството от Брюксел показва, че на този етап ГЕРБ достига таван в електоралния си потенциал, коментират социолозите. Социалистите съумяват да консолидират позициите си и получават доверие от 16,2 на сто. Стабилността на доверието в БСП, съчетана с негативната тенденция за спад при ГЕРБ и подкрепата на ДПС за премиера Станишев му дават реални шансове за втори мандат. Двете партии, които запазват подкрепата за себе си практически непроменена през август са ДПС и "Атака" - съответно 6,7% и 6,1%. СДС не успява да задържи нивата на подкрепа и бележи спад до около 2%. Така те се изравняват с ДСБ, за които готовност да гласуват изявяват 1,9% от запитаните.  

Война за бабите, оповестява Стандарт.

Безплатното море за бабите запали страстите. Идеята на БСП 5000 пенсионери да отидат на плаж за държавна сметка срещна отпор в коалицията. Такова нещо не е обсъждано в правителството, скочи царският министър Николай Василев и попита как ще се избират хотелите. ДПС пък ще си каже тежката дума на съвета на управляващите в петък. Летуването на аванта предизвика война и сред беловласите българи. Лидерите на двата най-големи пенсионерски съюза - Цветан Минков и Сава Гърбузанов, се изпокараха кой ще прави кастинг за късметлиите. "Хората на Минков ще оберат почивките, защото са близки до БСП", оплакаха се от конкурентното обединение. Те настояват избраниците да се определят при министър Масларова. С предимство са кандидатите самодейци, но те трябва да са здрави и бедни. 

Бомба на 150 м от БСП и Велчев. Гърми в ръцете на атентаторите, разказва 24 часа.

На 150 м от Съдебната палата и кабинета на Сергей Станишев на ул. "Позитано" в София бомба избухна в ръцете на двама мъже. Единият ще живее, макар и без пръсти, а другият се бори за живота си в "Пирогов". Самоделката се взривила малко преди полунощ във вторник във входа на кооперация на ул. "Княз Борис I" 85 до офиса на нотариуса Стилиян Тютюнджиев. Сигналът за инцидента бил подаден на тел. 166 към 23,35 ч, а минути по-късно полицаи отцепили района. На ул. "Алабин" по посока към пл. "Македония" били открити двама окървавени мъже с обезобразени лица, разкъсани крайници и дрехи. Единият имал рана в корема, а част от червата му били изскочили навън. Загубил съзнание до пиацата, където сесъбират травеститите. Те помогнали да го качат в полицейския автомобил, за да бъде откаран в "Пирогов". Другият бил транспортиран във ВМА. Пострадалите дали несвързани обяснения за инцидента. Разказали, че случайно намерили плик във входа и когато го отворили, той гръмнал. "Версията им е нелогична, нямат обяснение какво са правили на стълбището", коментираха полицаи.Първият оглед недвусмислено показвал, че най-вероятно двамата мъже са пренасяли самоделката, но устройството се е задействало непредвидено. Разследващите установили бързо самоличността на бомбаджиите - 40-годишния Никола Пенков и 35-годишния Петър Тенев. 

Страх от нашествие на кюрди тресе Търговище, информира Новинар.

Над 2000 кюрди от Турция се очаква да се заселят в Търговище в следващите пет месеца, съобщи вчера Frognews.bg. Причината е, че те ще строят новите четири завода на компанията "Шише джам". Дружеството вече има завод за стъкло в Търговище - "Тракия глас". Според електронното издание жителите на Търговище са против идването на кюрдите, тъй като имало слухове, че те ще се заселят за постоянно в града и ще се появи етническо напрежение между тях и местните турци. Причината за внасянето на работна ръка от чужбина била липсата на достатъчно желаещи да работят за фирмата. Според агенцията вече пети ден българските работници в завода "Тракия глас" протестират срещу разликите в заплатите им с тези на турските им колеги. В момента българите получавали 350 лв. месечно, а турците – по 3000 евро. 

Започна строежът на Втора атомна, тръби Дума.

Премиерът Сергей Станишев направи вчера символичната първа копка на строителството на Втората българска атомна електроцентрала в Белене. АЕЦ “Белене” ще ни даде много голяма енергийна независимост, заяви той по време на официалната церемония. По думите на Станишев този проект ще бъде ключов за цялостното развитие на страната и дава ясна перспектива за българската енергетика. АЕЦ “Белене” ще бъде един от най-безопасните и надеждни обекти, коментира президентът на руската фирма-изпълнител “Атомстройекспорт” Леонид Резников. Той допълни, че към момента на обекта се трудят около 300 души, а в най-напрегнатите етапи техният брой щял да достигне 10 000. След като централата започне работа, екипът там ще наброява около 2000 души. По план I блок на АЕЦ “Белене” трябва да влезе в експлоатация на 31 декември 2013 г., а II точно една година по-късно. Цената на договора е за близо 4 милиарда евро. Срокът за експлоатация на реакторите на АЕЦ “Белене” ще бъде 60 години.  

“Белене” издържа на удар със самолет, добавя по темата Дневен Труд.

АЕЦ “Белене” ще бъде изградена така, че да издържи на пряк удар от тежък пътнически самолет върху реакторите. Това заяви вчера Леонид Резников, президент на руската компания “Атомстройекспорт”, при тържественото откриване на площадката. Церемонията, обявена като символична първа копка, събра на територията на Втора атомна десетки енергетици, депутати, министрите Петър Димитров и Асен Гагаузов, бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. 

Ултиматум от парното: Плащате, или спираме топлия душ, цитира Стандарт.

Ултиматум на длъжниците в столицата дава "Топлофикация София". Хора от компанията вече тръгнаха по блоковете, където над 50% от абонатите имат неплатени сметки за парно. Те предупреждават, че след 15 дни ще бъде спряна топлата вода на целия вход, ако всички длъжници не изплатят борчовете си. Някои съседи имат дългове за над 1000 лв., какво ще стане, ако не могат да съберат парите за такъв кратък срок, алармираха читатели на "Стандарт", които първи получиха предупреждението на "Топлофикация". Много софиянци още са на почивка и въобще може да не разберат за получения ултиматум. Акцията на "Топлофикация София" се прави, за да събере огромните задължения на абонатите. От 1 септември "Булгаргаз" намали подаването на природен газ към топлофикациите в София, Плевен, Бургас и Враца заради неплатени дългове. Парното в четирите града дължи на газовата компания над 235 млн. лв., сочат данни на "Булгаргаз". Затова топлофикациите от своя страна предприемат действия за събиране на вземанията си от абонатите. От "Топлофикация София" за момента отхвърлят възможността за разсрочено плащане на дължимите суми. При сегашната кризисна ситуация е почти невъзможно да се правят допълнителни отсрочки, все пак става дума за пълноценното отопление на цели градове, а не на отделни жилищни блокове, коментираха от "Топлофикация". 

Плащаш 10 лв. в МВР, ако каниш гости от чужбина, известява Дневен Труд.

Всички български граждани, които искат да поканят на гости чужденец с паспорт на страна извън Евросъюза, ще плащат такса от 10 лева. Това предложи на правителството МВР шефът Михаил Миков. Очаква се промяната да бъде приета днес от кабинета. Всеки чужденец, който се нуждае от българска виза, трябва да представи в съответната наша консулска служба покана от своя домакин. Българите, които желаят да попълнят такъв документ, са задължени да го заверят при нотариус и в регионалното звено “Миграция” към МВР в областния град по местоживеене. А вече и да платят затова такса от 10 лева по сметка на вътрешното министерство. В поканата се описва подробно жилището, в което ще отседнат чужденците. А домакинът се задължава до 48 часа след пристигането им да ги регистрира в полицията. Въвежда се и такса за покана на бизнес партньор - 20 лева. 

ДС възнаградила агент Пикадили след убийството на Георги Марков, описва Дневник.

Единственият заподозрян за убийството на писателя Георги Марков агент на българското разузнаване - Пикадили (Франческо Гулино), е преминал специална подготовка в Първо главно управление на бившата Държавна сигурност (разузнаването) в началото на 1978 г. Преди това най-малко четири пъти е изпращан от службата в Лондон. Непосредствено след убийството на Марков през септември същата година агентът е извикан в България - за да бъде награден с медал и безплатна почивка, и е награден с медал. До падането на комунизма ПГУ не му поставя никакви сериозни задачи, изплаща му над 30 000 долара, награждава го с още един медал и му осигурява още три безплатни почивки. Това разкрива досието на агент Пикадили, най-важните документи от което "Дневник" ще публикува в поредица от понеделник, 8 септември. Достъпът до документите за Гулино и още близо 100 тома от архива на бившето разузнаване беше постановен с две последователни решения на Софийския градски и Върховния административен съд. След тригодишна съдебна битка директорът на наследилата ПГУ Националната разузнавателна служба - ген. Кирчо Киров, беше осъден за отказа да осигури достъп до пазения в разузнаването ключов архив за убийството на писателя.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4042 |02.09.2008 Пресата на 3 септември . 0| 3934 |02.09.2008 Пресата на 2 септември . 0| 4267 |31.08.2008 Понеделнишката преса на 1 септември . 0| 4047 |27.08.2008 Пресата на 28 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads