Реклама / Ads
1| 4175 |21.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 22 юли

.
Вестниците пишат за провала на акцията на кабинета "Българите - на море в България"; за това, че от Маркс скочихме директно в Маркес; за олигарсите ни, спонсорирани от държавата.
 

Хората на Сидеров готови и да критикуват ГЕРБ, оповестява Новинар.


"Атака" ще подкрепи ГЕРБ, тъй като обратното би означавало да влезем в отбора на ДПС и БСП. Това заяви вчера лидерът на Атака Волен Сидеров пред Нова телевизия. По негови думи безусловната подкрепа обаче не означавало, че хората му нямало да критикуват действията на ГЕРБ. Също така лидерът на партията коментира, че отказът на Синята коалиция и РЗС да подпишат меморандума на герберите заради „Атака” било оправдание, за да избягат от отговорност. „За съжаление има партии, които замърсяват както политическото, така и медийното пространство”, заяви Сидеров, явно визирайки сините и РЗС, които според него „извивали ръце” и „изнудвали” хората на Бойко Борисов. Председателят на партията призна, че неведнъж са прескачали искри между него и бъдещия премиер.

Синдикатите внасят хаос с помощите за безработица, установява Дневник.

Върховният административен съд отмени промените в наредбата за изплащането на обезщетенията за безработица, които бяха приети с постановление на правителството на 9 февруари. Текстовете бяха обжалвани от синдиката "Подкрепа" с мотива, че не са били съгласувани с профсъюзите в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ръководената от Константин Тренчев организация и КНСБ напуснаха демонстративно тристранката през ноември 2008 г. Тогава синдикатите недоволстваха срещу проектобюджета за 2009 г. и срещу липсата на социален диалог с правителството. "Всички решения, приети от кабинета Станишев след тази дата, не са съгласувани с нас и са незаконни. Това е първото отменено постановление от съда. Още пет ще имат същата съдба", заяви във вторник Тренчев. Според съда постановлението на Министерския съвет е незаконно, тъй като е нарушена процедурата за вземане на решения в тристранния съвет.

От Маркс скочихме директно в Маркес, разсъждава Любен Дилов в Дневен Труд.

Тази сутрин станах рано и предложих меморандум на кварталната бакалница. В него аз заявявам, а те се съгласяват, че имам намерение да купя 6 яйца, половинка хляб, кашкавал (ако може не от палмово масло, ако пък е палмово, да защитава поне от УВ-лъчи) и... за каквото там ми останат пари. Меморандумите за подкрепа на правителството само засилват подозрението ми, че България е латиносериал, писан от несръчни сценаристи. То се подхранва от много неща - страст към футбола, почти субтропичен климат с всекидневни следобедни валежи и герои - тип Яне Янев, които постоянно са бременни или обременени с неочаквани идеи. Разбира се - неясно от кого. Ще се разбере в следващата серия. Разбира се, имаме и “генералът, в своя лабиринт” - за да е пълен и дълбок поклонът към Маркес. От Маркс скочихме директно в Маркес. В българското политическо село Макондо хората, родени със свински опашчици, не са събитие, а нещо обичайно.

Олигарсите ни спонсорирани от държавата, твърди в интервю за 24 часа Андрей Пръмов.

- Представяте ли си, г-н Пръмов, пътувате за Лондон, а до вас - министър. Реализъм или популизъм лъха от заканата на сочения за финансов министър Симеон Дянков, да върне самолетите на властта?
- Всъщност често пътувам с министри. “Самолетите на властта" се ползват за официални посещения от министър-председателя и държавния глава, а не за министерски командировки. Министрите ползват редовни линии. Бих се въздържал да обвиня г-н Дянков в популизъм. Допускам, че е направил изявлението, без да е наясно, че “новите самолети на властта" са “единствените самолети на властта". Той едва ли си представя президент и министър-председател да пристигат на официални посещения с редовни полети или чартъри на “Хемус ер”, нали?
- Как гледате на идеята за финансова инвентаризация с гарант МВФ? Какво ще се види - свободно падащи приходи, космически разходи или картина, близка до официалния отчет?
- Тя е абсолютно необходима. Под тази фраза се крие обещаната от ГЕРБ актуализация на бюджета. Дали са необходими експерти на МВФ, не съм сигурен. Вероятно целта е придаването на по-голяма тежест на изводите от “инвентаризацията", което издава известна несигурност в собствените възможности на "инвентаризиращите". Възможно е да я преодолеят, ще видим. А какво ще покаже? По нещо от всичко, изброено във въпроса ви.

Хиляди кандидат-студенти аут от Алма матер, констатира Новинар.

Над 1100 кандидат-студенти ще се простят с мечтата си да следват в СУ „Св. Климент Охридски” през следващата академична година, тъй като бяха скъсани на приемния изпит по български език и литература. Справката на Алма матер показва, че 47 на сто от явилите се на изпита са получили слаб 2. Други над 30 на сто от младежите пък са взели изпита с оценка до 4,49. Основно кандидат-студентите се затрудняват да напишат свързан текст, обясни председателят на изпитващата комисия доц. Николай Чернокожев. Младежите имат проблем с правописа и пунктуацията. Друга част от тях пък изобщо не са запознати с творчеството на авторите, смятат експертите. Част от младежите дори са се затруднили в това дали да напишат Вапцаров или Въпцаров. Въпреки че темите са ясни и конкретни, много малка част от бъдещите студенти са разбрали какво се иска от тях, каза един от проверителите - Бойко Пенчев. Да сравняват цитатите са избрали основно знаещите и подготвените младежи. Другата част от явилите се пък са избрали да разсъждават върху темата за Димчо Дебелянов. Това обаче изисква познаване на произведенията му, припомниха филолозите.

Провали се акцията на кабинета "Българите - на море в България", пише Дневник.

Неуспешни се оказаха опитите на държавните институции да стимулират българите да почиват в черноморските курорти и така да компенсират отлива на чужди туристи заради кризата. Това призна във вторник председателят на Държавната агенция по туризъм в оставка Анелия Крушкова. Турция и Гърция си остават предпочитани дестинации за основната отпуска през лятото, причините са възможностите за по-евтини оферти, по-добрата инфраструктура и обслужване, което предлагат съседите. В началото на годината агенцията по туризъм отдели рекордните 5.78 млн. лв. за рекламна кампания на България пред българите. Кампанията беше първата по рода си, причината - мрачните прогнози за отлив на туристи от най-големите пазари за България - английския, германския и руския. Сумата беше дадена от излишъка и през февруари клипчета с гледки от курортите се завъртяха по всички по-големи телевизии. Отделно редица представители на правителството начело с премиера Сергей Станишев апелираха българите да прекарат ваканцията си в страната.

Губещи хотели стават затвори и болници, описва Новинар.

Хотелите, които са затворени или не носят печалба на собствениците им, могат да бъдат превърнати в болници, старчески домове или затвори. Това коментира за „Новинар” директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му в момента около 20 процента от хотелите в страната са затворени. Според него тези обекти трябва да бъдат преструктурирани най-късно до няколко месеца, за да не продължат да увеличават загубите на собствениците им. По думите му някои обекти съвсем сполучливо могат да се преустроят в затвори за престъпници, получили по-леки присъди, или такива, които трябва да полагат някакъв вид общественополезен труд. В света има частни затвори, а у нас държавата се оплаква, че места не достигат, а престъпници има, така че този проблем може да бъде решен, смята Драганов.

Лори, Дая и Поли спасиха две деца и бавачката им, описва Дневен Труд.

Дая, Поли и Лори (от ляво на дясно на снимката горе) спасиха две малки момиченца от САЩ и бавачката им от удавяне в Черно море. Случката се разиграла на 15 юли на плажа на спортен лагер на Софийския университет в с. Лозенец. "Морето беше бурно, имаше силно подводно течение и червен флаг. Изкарахме сърфовете и каяка във водата срещу нудисткия плаж. Изведнъж видяхме една жена с малко дете и чухме да крещи за помощ, по-навътре имаше още едно момиченце", разказа вчера пред "Труд" Даяна Прокопова, която всички наричат Дая. Тя и Поли са на 17 години, а Лори е на 14 г. Поли за първи път излизала с каяк. Първоначално момичетата си помислили, че хората във водата си играят. После разбрали, че е сериозно. "Не знам как стана, жената крещеше на развален български. Просто се спогледахме и тръгнахме в различни посоки." Поли загребала към по-голямото момиче. "Стигнах до него, а то беше бездиханно. Изтеглих го в каяка и то се просна по корем. Беше 11-12-годишно американче. Разбрах само, че се казва Анджелика - Али', разказа Поли. Детето било толкова навътре, че не можело да докосне дъното под краката си. "Но в каяка се съвзе и започна да пита къде са родителите му, къде е сестра му. Аз наистина ли за малко се удавих, ми каза с ококорени очи Али. Самата аз бях изплашена, но запазих самообладание и я извадих навън. За секунда да бях закъсняла, щеше да е фатално", спомни си Поли.

Самоубиват се в жегата от самота, диагностицира 24 часа.

Опитите за самоубийство ескалираха през последната седмица. През лятото също има отключващи причини, макар че “депресивните” сезони са пролет и есен.
Освен горещините и икономическата криза, която у нас е по-скоро напрегнато очакване, през лятото фактор е и самотата, обяснява д-р Любомир Живков, шеф на софийския областен психодиспансер. Там бе приета 50-годишната Ани Н.
През лятото животът кипи, всички пътуват повече, веселят се, ходят на почивка. Виждайки това, самотните хора се чувстват още по-самотни. Това е фактор за депресия, а ако има и скрито душевно разстройство, усещането за самота може да отключи остри психотични състояния.
Очакването на икономическата криза пък е по-лошо от самата нея, обясняват психиатри. Създава се напрежение, което поражда невротични оплаквания.
Хората с психични разстройства не са се увеличили много, само са по-видими поради срива на здравната система. Психиатричната помощ е грижа на държавата, но не е уредена нито финансово, нито организационно. В 2-милионна София например има само 1 неврологична болница, 1 психиатрична, 1 клиника и 1 диспансер с 10 легла и 1 линейка. Няма ясни правила коя служба трябва да се отзове, когато душевно болен стане заплаха за себе си и околните.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4103 |20.07.2009 Пресата на 21 юли . 0| 4501 |15.07.2009 Пресата на 16 юли . 0| 4258 |14.07.2009 Пресата на 15 юли . 0| 4181 |13.07.2009 Пресата на 14 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads