Реклама / Ads
0| 4130 |14.09.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 15 септември

.
Вестниците пишат за дилемата на Борисов; за Владо Кисьов и Георги Кадиев в кметска битка за София; за това, че Станишев е притеснен за оперативните програми.
 

Фандъкова: Няма да мерим полите на ученичките, казва в интервю за Дневен Труд Йорданка Фандъкова.

- Г-жо Фандъкова, ще посрещнете 15 септември като министър, но ще завършите ли учебния срок като кмет на София?

- Говори се, че ще ставам кмет на София, но пред мен този въпрос не е поставян. Ще направя така, както нареди премиерът Бойко Борисов. За мен сега е много важно да посрещнем учебната година спокойно, без напрежение, в празнично настроение. Учителството може би е единствената професия, в която първият работен ден е празник. Аз съм учител и това важи и за мен.
- Педагозите ви посрещат възторжено, защото сте “тяхна”, а и вие досега демонстрирате пълно единодушие с тях. В този смисъл повече ще слушате вашата гилдия или повече ще я управлявате?
- Управлението трябва да е диалог и в този смисъл аз ще питам учителите за всичко. Но не само тях, а и родителите, децата и директорите. Училището е общност и е много важно да се знае на кого какви са му отговорностите. Това според мен не е ясно и често те се прехвърлят от един на друг. За мен ролята на министерството е да създава нормативни условия за качествено образование, но мястото, където са прави това образование, е училището. Трябва да създадем механизми за политика, която задължително включва това разбиране за общност, в което е мястото и на родителите.
- Кога ще бъде готов законът за училищното обучение?
- Срокът, който сме си поставили да подготвим проекта, е шест месеца. В самия процес на работа ще включим и работата с партньорите ни по обсъждането на документа. За мен това е добър подход, защото след това няма да губим време в проучвания и допълнителни разисквания. За съжаление ние нямаме много време да работим по този законопроект, защото предишният не бе приет и създаде проблеми, например с осмия клас. Имаме отговорността сега да решим проблема, въпреки че не сме го създали. Моето разбиране е този закон да решава въпроси в перспектива и затова е необходимо широко да бъде обсъден от всички участници в образователния процес.

Дилемата на Борисов, описва Дневен Труд.

Европейският парламент трябва да гласува утре по кандидатурата на Жозе Барозу за втори петгодишен мандат начело на Европейската комисия. След вота, който той най-вероятно ще спечели, го чакат поне два трудни месеца на сформиране на новия екип. От събитията в тях до голяма степен зависи кой ще е следващият представител на България в него. Веднага след изборите у нас новият премиер Бойко Борисов, който трябва да предложи кандидата, побърза да заяви, че това няма да е първата българска еврокомисарка Меглена Кунева. Два месеца след това в Брюксел той вече не беше толкова категоричен - въпросът още не ена дневен ред. Борисов не лъже и не увърта. Той наистина е пред дилема.
Провал на Лисабонския договор означава, че следващата комисия ще се формира по сега действащия договор на ЕС от Ница. Той предвижда броят на комисарите да бъде намален до число, за което страните членки се споразумеят. Сега всяка има по един член. Следователно България може и да остане без комисар.

Дянков: Отмяната на плоския данък е малоумна идея, цитира Дневник.

Идеята за отмяна на плоския данък е малоумна. Това бе категоричният коментар на финансовия министър Симеон Дянков по отношение на предложените промени в икономическата политика. Те са плод на колективния труд на група икономисти и включват премахване на плоския данък, необлагаем праг за доходи под 1000 лв. и 20% данъчна ставка за гражданите с високи доходи. Вицепремиерът и министър на финансите обясни, че в условия на криза подобни заигравания с данъчната политика са изключително опасни, и защити плоския данък като полезен за българската икономика. Документа включва още идеи за диференцирани ставки на ДДС върху лекарствата, но те също бяха категорично отхвърлени от финансовия министър. Като се въведе една диференцирана ставка, веднага има натиск от отделни групи и за тяхната продукция да се направи изключение. "Така можем да мислим за диференцирана ставка за книгите на френски, за да стимулираме изучаването на този език, а защо не и за книгите на руски", пошегува се министърът.

Махнат ли налога, по света учудено ще вдигат вежди, коментира за 24 часа Милен Велчев.

- Г-н Велчев, уместно ли е плоският данък да падне в сегашната криза, както предлага доклад на икономисти?

- Ако плоският данък падне, това би ни върнало години назад в данъчната реформа и вероятно ще накара много хора по света учудено да повдигнат вежди. Защото аз не знам държава, която да го е въвела и после да се е отказала от него.
Длъжен съм обаче да кажа, че в никакъв случай не трябва да се вменява някаква отговорност за тези идеи на президента, защото, доколкото знам, той не е изразявал лични предпочитания в тази посока. А и докладът е един от редовните, които икономистите около него подготвят всяка година.
- Повече или по-малко приходи на хазната ще донесе схемата 1000 лв. необлагаем доход, 10% за доходи от 1000 до 3000 лв. и 20% за такива над този таван?
- Подозирам, че ще се върнем към времето, когато хората масово укриваха доходите си от данъчната администрация и в крайна сметка при високи данъчни ставки в бюджета влизаха по-малко пари.
- Не е ли смяната на плоския данък по-адекватният отговор на аргумента, че притокът на чуждестранни инвестиции в икономиката ни в кризата е слаб?
- В доклада се дава предпочитание на генерирането на бюджетни дефицити пред това да се осигурява растеж с чуждестранни инвестиции. А бюджетните дефицити по-скоро ще подпомогнат растежа на вноса и оттам на икономиката на основните ни търговски партньори. Освен това ще дестабилизират публичните финанси и ще доведат до още по-остър дефицит на пари в икономиката. В криза икономическите субекти срещат по-големи трудности да покриват разходите си и да плащат данъци, така че много по-лесно могат да бъдат тласнати в сивия сектор.
- Спасителна жилетка ли е намаляването на ДДС за стоки от първа необходимост?
- Разбира се, че не. Практиката е показала, че диференцираните ставки по ДДС водят до повече данъчни измами.

Борисов: Помогнах на президента да намерим добрия тон, пише Дневник.

Срещата започна с много резки изказвания, но накрая, мисля че помогнах на президента да намерим добрия тон. заяви премиерът Бойко Борисов на излизане от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикано днес от държавния глава Георги Първанов. Двамата се срещат за първи път след като миналата седмица в своя статия президентът открито обвини правителството и премиера в некомпетентност и липса на управленски умения. Борисов съобщи днес, че между всички политически лидери е намерен консенсус в политиката относно еврофондовете, привличането на свежи капитали и съдебната реформа. Премиерът коментира изказването на лидера на БСП Сергей Станишев преди съвета, че новото мнозинство не е свършило нищо от идването си на власт така: "Приемам, че това е по-скоро шега. Наложихме мораториум върху заменките, върнахме парите от САПАРД, пуснах му метрото, за да може да ходи на работа до парламента".

Намерете си министри за осъждане!, предлага в интервю за 24 часа Асен Гагаузов.

- Г-н Гагаузов, как ще коментирате, че откакто не сте министър, името ви се експлоатира като клиент на прокуратурата?

- Не ми е добре като на нормален човек, за когото се говори лошо. В България това лесно се случва, когато нямаш трибуна да се защитиш. На всички стана известно, че ремонтът на сградата на строителното министерство не е 42 млн. лв., а 13 млн., но преднамерено се преиначава и тиражира по този начин.
- Премиерът каза, че новият кабинет е направил така, че ремонтът за въпросните 42 млн. ще струва наполовина.
- Ясно съм обяснил нещата. МРРБ нямаше къде да работи, трябваше да спазим срок 20 януари 2008 г., когато идваше проверката от Брюксел и службите трябваше да бъдат настанени. Започнахме с договор за проектиране на ремонта, после за проектиране и изграждане на новия корпус. Видя се, че за да бъдат адаптирани и свързани новото и старите крила, трябва да се оправят комуникациите. Това доведе до проектиране на реконструкция на старата сграда успоредно с изграждането на новата. Договорът е такъв, че да се направи всичко необходимо за цялата сграда. Никой не се е заблуждавал, че ще стане за 1 г. или за 1 мандат, защото това са сериозни средства. Успяхме да адаптираме новия корпус към старите крила, направихме дренажи, задължителна климатична инсталация и до толкова стигнаха парите. Засега са изпълнени строителни работи за 13 млн. лв.
- Каква отговорност носите като министър за този ремонт, който се разисква като скандален?
- Няма скандал, защото не е вярно, че ремонтът и строителството са по завишени цени. Всичко е по строителни норми. Не може един министър да се занимава с ценообразуване. Затова съм издал заповед и е съставена комисия от експерти, които трябва да прецизират тези неща. Освен това има независим надзор, нает от инвеститора, който се занимава с всеки от актовете. Аз не съм домакин на министерството, нито технически ръководител на строителните обекти, които са над 1000.

Станишев притеснен за оперативните програми, известява Новинар.

Притеснително е, че от 15 юли до сега няма сключени нови договори по европрограмите. Това е тревожно, ако се запази като тенденция, заяви експремиерът Сергей Станишев преди свикания от президента Консултативен съвет за национална сигурност. Надявам се правителството да създаде необходимата координация, за да се ускори още повече работата, коментира Станишев и допълни, че процедурите по отделните оперативни програми да стартират максимално бързо. По думите му досега са подписани договори за 3 млрд. и 600 млн. лв. Според него много внимателно трябва да се прегледа административната организация като прехвърлянето на едни или други звена, които се занимават с еврофондове към нови структури. Защото това изисква доста сложни процедури на съгласуване не само с ЕК, но и с промяна на вътрешни правилници, което обективно може да ни забави, смята Станишев. След края на съвета Станишев поясни, че становището на КСНС било добре балансирано.

Владо Кисьов и Георги Кадиев в кметска битка за София, установява Новинар.

Икономистът Георги Кадиев е кандидатурата на БСП за кмет на София. Номинацията му бе направена на Градския съвет на партията вчера. Кадиев е подкрепен от районните организации на БСП в "Слатина", "Искър", "Младост", "Връбница", "Средец", "Красна поляна", "Надежда" и "Възраждане". Кадиев ще бъде утвърден окончателно на градска конференция на партията, която ще се проведе вероятно в началото на октомври. Сините вчера също обсъждаха своята тактика. Те трябваше да решат дали да се явят сами на кметската надпревара за София, или да подкрепят кандидатурата на ГЕРБ. Сред обсъжданите имена за собствени номинации са Иван Нейков и Владимир Кисьов. Хората на Костов най-вероятно няма да издигат отделна, а ще търсят обща кандидатура със СДС, в случай че коалицията реши да има свой играч.

Пускаш пешеходец, получаваш салам, коментира Новинар.

Ако сте шофьор и спрете пред пешеходна пътека, за да пропуснете минаващите, няколко метра по-нататък ще получите пръчка салам. Това не е шега, а реалност и от вчера се случва по софийските улици, а днес и шофьорите от други градове може да се облажат. Акцията е съвместен проект на Пътна полиция и фирма за колбаси, а в столицата на няколко места момичета раздаваха пръчка салам и дъска за рязане на колбаси на всички водачи, които са спрели на пешеходна пътека и са пропуснали хората. Пътни полицаи ще има до всяко училище от днес до средата на октомври. Катаджиите ще следят автомобилите да се движат с ниска скорост, когато преминават около училищата и да спират на всички пешеходни пътеки. Ако се налага, полицаите ще спират движението, за да пропускат групи деца, които трябва да преминат от другата страна на платното. Много често децата бързат и не се оглеждат на платното, защото искат да стигнат до приятелите си или дори до родителите си, казват от Пътна полиция. Такива реакции от страна на малчуганите често водят до инциденти около училищата.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4070 |13.09.2009 Понеделнишката преса на 14 септември . 0| 3926 |10.09.2009 Петъчната преса на 11 септември . 0| 4090 |09.09.2009 Пресата на 10 септември . 0| 4004 |08.09.2009 Пресата на 9 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads