Реклама / Ads
0| 4118 |23.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 24 февруари

.
Вестниците пишат за ареста за Факири и Силоваци, ятаци на Наглите; за Масларова = 2.5 Хамстера; за това, че ДАНС дала на "Лев инс" достъп до секретна информация.
 

Арест за Факири и Силоваци, ятаци на Наглите, оповестява 24 часа.

Антимафиоти арестуваха във вторник шестима "силоваци" от различни престъпни групировки. През последните 3 г. те се занимавали с отвличания, рекет, пране на пари и сплашване на свидетели. Поне трима от задържаните са свързани с бандата на Наглите, разкриха разследващи. Смята се, че са им помагали с информация и логистика. Други двама били "специалисти" в побоища и заплахи на собственици на малки и средни търговски фирми с цел кражба на бизнеса им. Проверява се дали някой от тях не е свързан с Октопода на Алексей Петров. По същото време в София командоси и полицаи при операция "Факирите" закопчаха банда от десетима автокрадци с тартор Стоян Дългия. За тях има данни, че са откраднали повече от 100 коли в цялата страна през последната година.

Масларова = 2.5 Хамстера, изчислява 24 часа.

Гаранцията, която прокуратурата поиска от Емилия Масларова, е рекордна. Тя е точно 2,5 пъти по-голяма от гаранцията на Хамстера, заподозрян в съпричастност към бандата за отвличания на Наглите. На теория размера на гаранцията се определя от риска обвиняемият да се укрие от правосъдието и разходите, които би направила държавата, за да го залови отново, обясниха юристи. Парите, които трябва да внесе за свободата си бившата министърка са 5 пъти повече от сумата, която трябваше да плати за свободата си бившият зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа. Той отърва ареста срещу 10 000 лв., след като стана следствен с бизнесмена Росен Маринов по дело за рекорден подкуп от 100 000 лв. Друг обвиняем - бившият земеделски министър Валери Цветанов, е с мярка "подписка" по дело за 5 договора за заменки. Очаква се до седмица то да бъде внесено с обвинителен акт в съда.

Комисията „Кушлев” нокаутира Епщайн с иск за 62 млн. лв., пише Дневен Труд.

Комисията за отнемане на престъпно имане нанесе поредния си рекорден удар. Агентите на проф. Стоян Кушлев предявиха най-големия си иск досега за конфискация на имущество за 61 848 397 лв. срещу осъдения за подкуп бизнесмен Виктор Епщайн от Русе. “Делото срещу Епщайн е постъпило в окръжния съд, но още не е насрочено”, съобщи вчера зам. окръжният прокурор на Русе Валентина Личева. Ако Темида признае 42-годишния предприемач и бивш общински съветник за виновен, в полза на държавата ще се отнемат негови десетки имоти, автомобили и авоари. Кушлев протяга ръка към 3 апартамента в столичния кв. “Лозенец”, 5 апартамента в Русе, 3 снек-бара, 9 магазина за хранителни стоки в крайдунавския град, 2 мандри в град Ветово и село Семерджиево, 3 дворни места с построени и незавършени жилищни кооперации и 6 поземлени имота с административни сгради. Освен недвижимо имущество са описани и 6 автомобила. Интересното е, че веднага след образуването на производството срещу него Епщайн успял да продаде “Ферари”, две поршета и “Бентли”.

ДАНС е дала на "Лев инс" достъп до секретна информация, информира Дневник.

Свързваната с арестувания в операцията "Октопод" бивш агент и съветник в ДАНС Алексей Петров застрахователна компания "Лев инс" работи с класифицирана информация и нейни служители имат разрешение за достъп до нея. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Стефан Софиянски на пресконференция в понеделник. По думите му и в момента "Лев инс" обслужва поръчки, свързани с класифицирана информация. Той не успя да отговори кога и откъде компанията е получила такъв достъп, като обясни, че не може да провери в документите, защото тече разпечатване на офиса им. Той беше затворен на 10 февруари също в рамките на операция "Октопод" и от него бяха иззети документи и сървъри.

ДАНС влиза в болниците, съобщава Стандарт.

ДАНС разследва търгове и конкурси в болниците, обяви здравният министър Божидар Нанев. Той съобщи, че ведомството му е изготвило доклад за злоупотреби в здравните заведения от 2006 г. до сега. В Комисията за защита на конкуренцията пък е подаден сигнал за картелно споразумение между лечебниците. Започват масирани проверки в здравеопазването, за да се спрат течовете от системата, заяви пък финансовият министър Симеон Дянков. Той и Нанев се срещнали с премиера Бойко Борисов, за да набележат конкретни мерки за ограничаване на злоупотребите в медицинското обслужване.

18 лева за лична карта, научаваме от Дневен Труд.

Осемнадесет лева ще струват новите лични карти на българите. Увеличението с 80% ще бъде одобрено от правителството днес. Старите документи струваха 10 лева. Поскъпването на личните карти е заради въвеждането на биометрични данни. Според МВР себестойността на пластиката дори щяла да е по-висока - около 25 лева, но разликата щяла да се компенсира от приходите от таксите за бързи и експресни поръчки.

Разчистват кръстовищата от просяци, твърди Новинар.

Специални групи с представители от няколко институции ще се занимават с просещите деца в София. Деветте екипа ще бъдат сформирани от експерти от МВР, дирекция „Социално подпомагане” и Агенцията за закрила на детето, съобщи директорът на дирекция „Социални дейности” в Столична община Мина Владимирова. Засега няма регистър, в който да се вписват децата, които просят по улиците. Просията на обществени места е забранена с наредба на столичното кметство. Глобите са между 10 и 50 лв. Деветте екипа ще обикалят територията на столицата и най–вече местата, където има просещи непълнолетни. Ще бъдат проверявани натоварените кръстовища в центъра на София.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4344 |22.02.2010 Пресата на 23 февруари . 0| 4116 |21.02.2010 Понеделнишката преса на 22 февруари . 0| 4130 |18.02.2010 Петъчната преса на 19 февруари . 0| 4330 |17.02.2010 Пресата на 18 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads