Реклама / Ads
0| 3396 |08.10.2016 Президентски избори 2016

Корнелия Нинова: Промяната идва със спечелването на президентските избори

.
„Благодаря ви млади хора за това, че сте тук, за да станете лицата, говорителите на силната кандидат-президентска двойка Румен Радев, Илияна Йотова. Благодаря ви и за това, че благодарение на вас получихме едно прекрасно начало на кампанията.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на обучение на млади активисти, организирано от ПЕС и БСП, чиито модератор бе членът на ИБ на левицата Кирил Добрев.
 

По думите й, Радев и Йотова са носители на промяната в България. „Българско производство, работни места, образование, обвързано с икономиката и здравословен начин на живот са важните неща, които ще правим, когато спечелим предсрочните парламентарни избори. Първата стъпка към тази промяна в държавата обаче е спечелване на президентските”, категорична бе Нинова.

 

Пред събралите се младежи, лидерът на БСП описа Румен Радев и Илияна Йотова като почтени хора, открити, подготвени за постовете, за които са издигнати. Според нея, изборите се случват в една изключително напрегната обстановка. „Затова сигурността и социалната тема са водещи”, коментира тя. Нинова обясни, че първата тема е част от правомощията на президентската институция – и вътрешната и външна сигурност.

 

„В последните месеци правителството на Борисов извърши тежко предателство, спрямо националния интерес на България. Случаите са много. Както този с кандидатурата на Ирина Бокова, совалките на Борисов между Турция и Европа и предложението му да паднат визите за турски граждани, без Турция да изпълнява условията по договора”, посочи тя и допълни, че темата с бежанците става изключително опасна и ролята на президента е много отговорна. „Каквото и да се говори, заселването на бежанци е факт. С постановление българската държава ще заселва бежанци в общини с тежки демографски проблеми”, заяви тя. Според нея погрешно е и отношението на управляващите към санкциите срещу Русия.

 

По думите й, социалната тема също е ключова. „Президентът може да решава проблеми и по тази тема, налагайки вето. Росен Плевнелиев не наложи вето на нито един антисоциален и антиконституционен закон. Не наложи вето и на здравната реформа. Той обаче наложи вето на промените, засягащи търговските вериги, които ние предложихме, защото защитава лобистки интереси”, подчерта лидерът на социалистите. Тя припомни как президентът Плевнелиев е наложил вето на бюджета на Пламен Орешарски, когато се предвиждаше да се изтегли 1 млрд. дълг, но не го е направил, когато управляващите от ГЕРБ изтеглиха 16 милиарда. По думите й, това е послушно поведение от президент към партията, която го е издигнала. „Президентската двойка Радев-Йотова ще бъде абсолютен контрапункт на това поведение”, категорична бе тя.

 

„Президентската кампания е много важна за бъдещето на страната ни. Румен Радев и Илияна Йотова са много силна кандидат-президентска двойка. Те са с доказани качества и се допълват”, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред събралите се младежи. По думите му, вече се вижда как Румен Радев се приема много позитивно от хора, далеч надхвърлящи само левицата, защото той е достоен човек, с характер и отстояващ интересите на хората. „ГЕРБ сега са слаби”, категоричен бе Станишев. 

 

Според него, ГЕРБ искат президентска институция, която да бъде послушна. „С номинацията на Цецка Цачева за президент, премиерът Борисов дава ясен знак, че иска в президентската институция да стои човек, който да му бъде лоялен. Така направи и през 2011 г., когато показа, че Плевнелиев ще му топли мястото. Той иска послушна президентска институция, която да не води самостоятелна външна политика, различна от тази на правителството”, каза също лидерът на ПЕС и посочи като пореден тежък провал случая с кандидатурата на Ирина Бокова за ООН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6917 |03.10.2016 Нинова: Изборът на Цачева предполага измами на изборите . 4| 6109 |02.10.2016 Нинова: Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ е началото на края им . 3| 4922 |01.10.2016 Нинова: Основният опонент на левицата на тези избори е ГЕРБ, основен съюзник - избирателите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads