Петък, 24 Ноември 2017, 23:55
Frognews
0| 2479 |19.10.2016

Нинова: ГЕРБ предава националния интерес срещу визи

.
Корнелия Нинова
„ГЕРБ сменят визи, срещу предателство на национален интерес”. Така коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова реакцията на управляващото мнозинство и гласуването в зала на предложението на левицата за проект на решение във връзка с търговското споразумение с Канада.
Българските фирми и работници, чиито интереси се представляват от синдикатите и които ще бъдат засегнати явно не са важни за вас. Тя попита и защо членовете на икономическата комисия от ГЕРБ са подкрепили предложението. „Питайте тях, защо са го направили и се замислете”, обърна се тя към управляващите.„СЕТА ще доведе до масови фалити на евроейски фирми и загуби в десетки милиарди евро”, заяви в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев.  Той обясни, че в споразумението с Канада става дума за безмитен допуск на американски фирми в Европа, които вече се регистрират в Канада. „Канада заема под 2% от търговския оборот на ЕС. Очевидно става въпрос за американски фирми, които се региртират в Канада и даваме зелена безмитна светлина за водещите американски корпорации”, обясни той.  Социалистът допълни, че производителността на труда в САЩ е с около 30% по-висока от тази на ЕС и можем да очакваме масови фалити на европейски фирми, особено в по-слабо развитите страни, като България.

Проф. Гечев подчерта, че според това споразумение американските корпорации ще могат да съдят европейските правителства, но не и обратното. „Става въпрос за милиарди евро компенсации за засегнати глобални корпорации”, коментира зам.-председателят на ПГ на левицата.

Гроф. Гечев заяви, че със СЕТА се улеснява вносът на генномодифицирани храни, в чието производство САЩ имат водеща роля. „Това ще има два пагубни ефекта за България и Европа – масови фалити на евроепйски фирми от селскостопанската и хранителната индустрия; допуска се огромен риск за здравето на хората при консумацията на генномодифицирани храни. Недипустимо висок е рискът и за дисбаланс на природната среда”, заяви проф. Румен Гечев.

 „От ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ искаме да бъде изготвен пълен анализ и оценка на въздействието и очакваните последствия върху българската икономика и граждани от подписването на това споразумение”. Това заяви от парламентарната трибуна медийният секретар на ПГ на левицата Жельо Бойчев. Той подчерта, че този анализ трябва да включва и преките и косвените последици от него. Той обясни, че големите въпроси са докъде стигат правомощията и задълженията на ЕС и на националните държави. „Не става ясно как и кои услуги ще подлежат на пълна либерализация. Трябва ясно да са записани и ангажиментите, уреждащи и търговските спорове и обществените услуги, както и защитата на националните производители и ясно гарантиране на социалните и трудовите права”, заяви Бойчев. Той бе категоричен, че правителството трябва да се противопостави навременно прилагане на това спорезумение и то да влиза в сила само, ако се ратифицира от всички държави членки.

„Българската икономика по всички данни е най-слабата в ЕС по всички показатели и не може да се подкрепят споразумения за свободна търговия, които ще доведат до допълнително разрушаване на вътрешния пазар и ще доведе до фалита на българските производители, търговци и инвеститори”. Това каза народният представител от левицата Валери Жаблянов. Той подчерта, че канадските компании имат основно присъствие в българския рудодобив и в резултат на това споразумение ще получат още по-благоприятни условия от тези, които в момента са им предоставени.

 „След Брекзит няма никакви анализи как ще се отрази това споразумение не само на България, но и на цяла Европа. Липсва защита на малкия и средния бизнес”, заяви депутатът от левицата Филип Попов. Той обясни, че на срещите в Брюксел по повод на споразумението са представени интересите единствено на големите корпорации и същите са пропити от лобизъм, а според българското законодателство търговията с влияние се преследва от закона.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се срещне със служители на предприятие в София 0| 6260 |08.11.2016 . Владимир Тошев, ГЕРБ - Видин: Не можем да позволим езика на омразата да бъде водещ там, където трябва да говорим за политики 0| 6388 |08.11.2016 . Ген. Радев: Цачева се опитва да превърне личната си загуба в национална трагедия 10| 10743 |07.11.2016 . Ген. Радев: В безсилието си опонентите ми търгуват със страха 0| 6332 |07.11.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах