Реклама / Ads
0| 2857 |11.11.2021 ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2021

Екип от експерти на Възраждане анализира държавния бюджет и според него пари в държавата има, но не се изразходват правилно

.
Костадин Костадинов
Екип от експерти на Възраждане направи анализ на държавния бюджет и според него пари в държавата има, но не се изразходват правилно.
 

Общата годишна сума, която може да бъде преразпределена и пренасочена към по-ефективно използване, по предварителна оценка е между 7 и 10 милиарда лева годишно. Обобщените данни показват, че неефективността на изразходваните средства в бюджета е в три основни посоки:

 

·       Раздути разходи за заплати на държавни служители (3 млрд. лева на година)

·       Корупционни практики (между 3 и 6 млрд. лева на година)

·       Други, сравнително малки разходи (1 млрд. лева на година)

 

По обясними причини, по отношение на корупционните практики и загубите от тях за бюджета е доста трудно да се направи точна оценка. Различни международни доклади сочат до 30% корупция, което би означавало до 9 млрд. лв. загуби за бюджета. Екипът на Възраждане е по-консервативен в оценката си и позовавайки се на раздробена публична информация, оценява потенциалните корупционни загуби на сума между 3 и 6 млрд. лева. В бюджета ежегодно се залагат около 2,5 млрд лева за капиталови разходи, които са една от възможностите за корупция в сериозни размери. Изпълнителната власт заедно с общините, които се дофинансират от централния бюджет (4 млрд. лв на година), приближават общ бюджет от 10 млрд. лева на година. Бюджетът на здравната каса, осигурителните фондове и социалните дейности надвишават 10 млрд. лева. Ако съберем бюджетът на изброените звена, то можем да направим обосновано предположение, че корупционни практики се упражняват върху поне 25-30 млрд. лева. Неизвестното в случая е колко точно процента е корупцията, но ако приемем, че на това глобално ниво тя се свежда до 10-20%, то загубите за бюджета са между 3 и 6 млрд. лева, с уговорката, че може и да са доста повече. Възраждане обаче не желае да гради финансови разчети основани на предположения, затова за целите на финансовия анализ се спираме на най-консервативния вариант от 3 млрд. лева на година, изтичащи в корупционни схеми.

 

По отношение на останалите малки разходи, където оценката показва около 1 млрд. лв. на година неефективно изразходвани средства, то тук говорим не толкова за корупция, а за ненужни или неособено належащи разходи, свързани със сравнително малки проекти от по няколко милиона. Това може да са инфраструктурни проекти без особена добавена стойност, които се правят на парче, за да се усвои определена сума. Тези проекти често са и корупционни, но тук разглеждаме онази част от средствата, която наистина е отишла по предназначение, но просто е ненужна. Такива са голяма част от проектите по европейски програми. Поради огромния им обем и численост няма да ги разглеждаме тук, но можем да кажем, че 1 млрд. лева на година е консервативна сума, като се има предвид, че фондовете по програми на ЕС за 7-годишен период се падат средно на година по около 3 млрд. лева.

 

„Най-важно е да върнем реда и законността в страната и да въведем закон, чрез който хората, които имат достъп до държавнически постове и позиции да носят лична отговорност – имуществена и наказателна дори. Експертите на Възраждане изготвиха законопроект за промяна в съдебната система, чрез който ще се премахне „политическия чадър“ и ограбвалите страната ни ще могат да бъдат подведени под отговорност и изправени пред справедлив съдебен процес. Най-сериозният проблем в съдебната система в момента е окупирането на прокуратурата от предишния режим. Екип от юристи на Възраждане изготви законопроект за промяна на редица закони, така че да се уреди бърз и безболезен механизъм за отстраняване на главния прокурор в рамките на 3 месеца. Следваща стъпка би била закон за повече прозрачност, особено по ключови дела, включително излъчване на такива директно в електронен формат. Приоритет ще бъдат и законодателни промени, които да позволят увеличаване на капацитета на всички звена на съдебната система, така че да се ускори процесът на правораздаване“, коментира д-р Костадинов, кандидат за президент на Възраждане на среща с граждани.

 

България има нужда от Възраждане!

 

Възраждане е с номер 5 в бюлетината!

 

Купуването и продаването на гласове е престъплениею!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4259 |11.11.2021 Костадин Костадинов: Основното, за което „Възраждане“ се бори, е независимостта на нашата страна . 0| 3672 |10.11.2021 Елена Гунчева от Възраждане: Жилищната политика на общините е инструмент за справяне с демографската катастрофа . 1| 3317 |09.11.2021 Елена Гунчева от Възраждане предлага политика насочена към гражданите . 0| 2954 |04.11.2021 Гунчева от Възраждане: Тежестта на истерията ще се понесе основно от децата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads