Реклама / Ads
11| 6513 |14.10.2021 НОВИНИ

Изследване: Вторият тур е неизбежен. Радев и Герджиков ще бъдат на балотаж

.
Проф. Анастас Герджиков, Румен Радев
Настоящият президент Румен Радев, който ще се бори за втори мандат на предстоящите избори на 14 ноември, е единственият политик с положителен рейтинг, при който одобрението е по-голямо от неодобрението. Това показват данните от национално представително изследване на нагласите преди старта на предизборната кампания, проведено от Центъра за анализи и маркетинг.
 

Имате ли доверие на следните политици/личности? На този въпрос за Румен Радев 54,7% от анкетираните отговарят с „по-скоро да“, а 39,1% с „по-скоро не“. За основния му опонент проф. Анастас Герджиков 30,8% от запитаните отговарят с „по-скоро да“, а отрицателен отговор дават 46,9%.

 

„Рейтинги и одобрение не значат непременно гласове за избор на дадена позиция“, уточни от своя страна Юлий Павлов, директор на центъра, цитиран от БГНЕС.

 

Проучването е проведено в периода 6 – 10 октомври, а в него са участвали 812 пълнолетни граждани, имащи право на глас.

 

Ако на изборите за президент се явяват следните кандидати, за кого ще гласувате? Ето как отговарят анкетираните: Румен Радев – 49,5%; проф. Анастас Герджиков – 22,3%; Мустафа Карадайъ – 9,1%; Лозан Панов – 7,5%. Певицата Луна Йорданова пък събира 1% от одобрението на запитаните, изпреварвайки доц. Милен Михов, който е с 0,7%.

 

„Вторият тур е неизбежен. Румен Радев и проф. Анастас Герджиков ще бъдат на балотаж. Как точно ще се развие балотажът, ще бъде обект на по-нататъшни изследвания“, допуска Юлий Павлов.

 

Служебният кабинет също се ползва с висок рейтинг, но не може да достигне степента на доверие, която има президентът Румен Радев. Дейността на служебното правителство се приема „по-скоро положително“ от 38,3% от анкетираните, 36,2% „противоречиво“, а 20,9% приемат работата му „по-скоро отрицателно“.

 

Интересни са и данните за оценката на хората за работата на предходния парламент. 30,5% смятат, че законодателният орган е свършил нещо полезно като е приел актуализацията на бюджета и повишаването на някои пенсии, но 57% отговарят, че депутатите най-вече са се карали, без да свършат нищо в полза на хората.

 

Кой носи най-голямата отговорност за това, че 46-тото Народно събрание не излъчи правителство? „Всички са виновни“ – така отговарят 41,6%, а 29,1% сочат за конкретен виновник партията на популярния телевизионен водещ Слави Трифонов – „Има такъв народ“.

 

Общо 54,7% от анкетираните заявяват, че ще гласуват за същата политическа формация, за която са гласували на предходния вот на 11 юли.

 

Ето каква моментна картина за предсрочния парламентарен вот според данните на изследването: ГЕРБ-СДС – 24,2%; „БСП за България – 15,8%; „Продължаваме промяната“ – 12,8%; „Има такъв народ“ – 11,7%; ДПС – 11%; „Демократична България“ – 10,3%. Малко под 4-процентовата бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

 

„Има такъв народ“ търпи най-големи щети, само 45% от техните гласоподаватели биха повторили вота си“, уточни още директорът на Центъра за анализи и маркетинг.

 

„Това е моментна снимка към 10 октомври, разлики от 1-2% могат да предизвика съществени изменения в подреждането. Две неща ми се струват невъзможни да се променят. Първо – ако видим какви са евентуалните разпределения по депутатски места, ще видим, че няма начин да се състави правителство, в което освен ГЕРБ и ДПС, да може да бъде изолирана и друга политическа сила. Това няма да бъде възможно. За да се състави правителство, ще трябва да има или коалиция между останалите 4-5 партии, или правителство на малцинството, но подкрепено от останалите партии. Картината в следващия парламент няма да бъде много по-различна“, коментира още резултатите от проучването Юлий Павлов, според когото предстоят тежки преговори.

 

Той прогнозира, че за да има правителство, то най-вероятно трябва да се излъчи с мандата на „Продължаваме промяната“ – формацията на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Две трети от анкетираните пък казват, че правителство трябва да бъде излъчено от 47-ото Народно събрание дори и с цената на големи компромиси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5029 |12.10.2021 Адв. Владимиров: Пише се трагичната история на българската морска администрация. Първият том – „Бадр“, вторият – „Вера Су“ . 33| 7798 |07.10.2021 Николай Младенов е вторият изплувал от Pandora Papers . 9| 61266 |05.10.2021 Кадиев: Вторият политик от ”Документите Пандора” очаквам да е бивш премиер или министър . 6| 3173 |01.04.2021 Вторият изгонен руски дипломат напусна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads