Реклама / Ads

0| 2290 |10.11.2021 ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2021

Костадинов: Важно е да върнем нормалността в българското училище

.
Демографската криза и делегираните бюджети доведоха до затварянето на над 1000 училища в България през последните 20 години. Експертите на Възраждане разработиха програма за създаване на добри условия за връщане на българите от чужбина и финансиране на всички двойки с репродуктивни проблеми в България. Резултатът от тези мерки ще бъде и увеличаване на децата в България, а след затварянето на толкова много училища през последните години може да се окаже, че те няма къде да учат.

Поставяйки демографската катастрофа като основен проблем на страната ни икономическите експерти на Възраждане направиха оптимизация на държавния  бюджет, за да може да осигурят по-ефективното му използване.  

 

Заключението на екипа от икономически  експерти на Възраждане е, че средства в държавния  бюджет определено има, но не се използват по правилен начин. Оптимизацията на бюджета може да доведе до преразпределение на минимум 7 милиарда лева на година. Тези средства идват от преразпределението на средства по 3 основни направления:

 

раздути разходи за заплати на държавни служители (3 млрд. лева на година)
корупционни практики (между 3 и 6 млрд. лева на година)
други сравнително малки разходи по неефиктивни проекти в държавния сектор (1 млрд. лева на година)


По време на оптимизацията на държавния бюджет, беше отделено специално внимание на финансирането на образователната система в България. Основната цел на финансовия екип на Възраждане беше да осигури в бюджета цялото необходимо финансиране на образователната система, така че да не се правят никакви компромиси, свързани с обучението на нашите деца.

 

Анализът на експертния екип на Възраждане показва, че трябва да се отпуснат 2 млрд. лева допълнително, за да се осигури пълно финансово спокойствие на образователната система, като основните цели на тези средства са:

 

Премахване на делегираните бюджети на училищата. Учениците не трябва да носят финансиране на училищата, защото се стига до екстремни изкривявания в образователния процес. Всяко училище трябва да получи средствата, които са му необходими, за да функционира нормално и това не трябва да бъде функция от броя на учениците. Училищата с малък брой ученици ще бъдат финансирани както всяко друго училище, а там, където е необходимо и възможно, ще се отворят част от затворените училища. Този подход ще струва допълнителни 1 млрд. лева на година.


Ускорено подобряване на материалната база на училищата. Възраждане предвижда 500 млн. лева на година да се преразпределят към инвестиране в материалната база на училищата. В България има почти 2000 училища и за период от 4 години всяко от тях ще получи 1 млн. лева за модернизация на материалната база.


Достойни заплати за българските учители. В България има малко над 80 000 учители, за които експертите на Възраждане предвиждат увеличение на възнаграждението средно с 500 лв. на учител. Това ще струва на бюджета 500 млн. лева.


„В образованието има редица проблеми, които не могат да се решат с пари, но осигуряването на необходимото финансиране е задължително, за да се започне от една стабилна и добра основа за възраждане на българското училище. Необходимо е здравната криза да спре да се превръща в образователна, да върнем час по-скоро нормалността в ежедневието на децата ни и да бъде спряна пропагандата, която ги кара да мислят, че училището е опасно място.“, коментира за медията ни д-р Костадинов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2371 |09.11.2021 Румен Радев и Илияна Йотова на среща с Националния борд по туризъм: Необходима е коренна промяна в мисленето и отношението към туризма в България . 0| 2541 |09.11.2021 Търновци поискаха от Росен Миленов независима България! . 1| 2465 |09.11.2021 Елена Гунчева от Възраждане предлага политика насочена към гражданите . 2| 2692 |08.11.2021 Румен Радев: Не се предавам, когато каузата е за българския народ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ