Реклама / Ads
0| 5027 |26.02.2016 СВЯТ

100 бунтовнически групи със споразумение за примирие в Сирия

.
Владимир Путин
Близо 100 бунтовнически фракции са подписали споразумението за примирие в Сирия, съобщи Ройтерс, като цитира източник от преговорите в Женева. Съгласно споразумението срокът за отговор на опозиционните групи изтичаше днес, съобщи БНР.
 

Руският президент Владимир Путин също потвърди, че Москва е получила уверение от сирийските фракции, че ще спазват примирието. Според Путин примирието ще даде импулс за политическото решаването на конфликта:

 

Разбира се, отлично разбираме и си даваме сметка, че това ще е сложен и вероятно дори противоречив процес на примирие, но друг път, освен мирното урегулиране, не съществува.

 

Путин потвърди, че спирането на огъня няма да се отнася за ударите срещу терористичните групировки.

 

Никой не може да даде 100 процента гаранция, че планът за примирие в Сирия ще бъде изпълнен, коментира руският външен министър Сергей Лавров:

 

Споразумението е постигнато и ще бъде одобрено днес от Съвета за сигурност на ООН, но това не означава, че ще се изпълни само. Успехът му зависи от много фактори. Но на първо място това е способността на всички участници да поставите интересите на сирийския народ, на стабилността на региона, над собствените си неоимперски и геополитически амбиции.

Лавров също така призова Съединените щати и техните съюзници да избягват "неяснотата" относно евентуален план Б за Сирия и да се откажат от всякаква идея за провеждането на сухопътна операция там.

 

В същото време лидерът на свързания с Ал-Кайда Фронт ал Нусра Абу Мохамад ал-Голани заяви, че войната в Сирия не е приключила. В аудио съобщение, излъчено по арабска телевизия, Ал-Голани отхвърля договореното от Съединените щати и Русия примирие и призовава за ожесточаване на бойните действия. По думите му войната ще се разпростре в целия мюсюлмански свят в рамките на десетилетие.

Съгласно споразумението Фронтът Ал-Нусра и "Ислямска държава" са изключени от прекратяването на огъня и руските и съюзнически удари срещу техните позиции ще продължат. Споразумението за прекратяване на огъня, договорено от Русия и Съединените щати влиза в сила от полунощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4661 |21.02.2016 "Фигаро": Споразумението между Лондон и ЕС е предсмъртна целувка . 1| 4504 |19.02.2016 Камерън и ЕС сключиха проектоспоразумение . 0| 4538 |24.10.2015 Убиха лидер на терористична групировка в Сирия . 0| 4365 |14.10.2015 Палестина мисли за излизане от мирното споразумение с Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads