Реклама / Ads
3| 5573 |16.06.2011 СВЯТ

Айман ал Зауахири оглави Ал Кайда

.
Айман ал Зауахири Източник: dw-world.de
Айман ал Зауахири е избран за лидер на „Ал Кайда” на мястото на убития Осама бен Ладен, съобщи телевизия „Ал Арабия”. 59-годишният египтянин обеща да продължи кампанията на „Ал Кайда” срещу САЩ и техните съюзници.
 

„Опитваме се с помощта на Бог да отправим призив за религия на истината и да подтикнем народа си към борба… чрез извършването на джихад срещу нашествениците… чийто главен ръководител е кръстоносецът Америка и неговия слуга Израел, както и останалите, които ги поддържат“, се казва в съобщението.

Осама бен Ладен беше ликвидиран при американска операция в Пакистан в нощта на 1 срещу 2 май. След смъртта на лидера за негови заместници бяха спрягани няколко видни представители на терористичната групировка, като везните се накланяха на страната именно на втория човек в организацията.

На 17 май за временен шеф на „Ал Кайда“ бе избран един от основателите на международната терористична мрежа Саиф ал Адел, с прякор Меча на праведния. Адел, който също е египтянин по произход, е сред приближените на идеолога на организацията Айман ал Зауахири и е отговарял за международните контакти.

Айман ал Зауахири е роден през 1951 г. във високопоставено семейство в Кайро – баща му е професор по фармакология, а дядо му е велик имам на „Ал-Азхар“ – една от най-важните джамии в арабския свят. През 1974 г. той се дипломира в едно от най-престижните медицински училища в Египет.

Зауахири е смятан за главен организатор на „Ал Кайда“ и най-близък съветник на Бен Ладен, с когото се запознават в средата на 80-те години в северозападния пакистански град Пешавар като поддръжници на муджахидините, сражаващи се със съветските войски в съседен Афганистан.

През 1973 година се присъединява към египетската организация „Ислямски джихад“, а когато през 1981 г. нейни членове, преоблечени като войници, убиват Ануар Садат, Зауахири е сред арестуваните над 300 души.
След атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. той е разпространил десетки послания, като в последното от март тази година призовава мюсюлманите да се сражават с НАТО и силите на САЩ в Либия.

Айман ал Зауахири е идвал в България през 1995 година с паспорт, който не е фалшив, но е под друго име. Останал е в страната ни по-малко от месец. Бил е отседнал в наета от негови близки – мюсюлмани, арабски граждани, къща в малък планински град. Престоят му тук е бил просто спирка по пътя на Запад.

Това сензационно разкритие направиха в средата на май бившият директор на Националната служба за сигурност Владимир Манолов и бившият главен секретар на МВР Георги Ламбов. Поради липса на договор за правна помощ с Египет, българското Министерство на вътрешните работи не е дало разрешение за предаването му на египетските служби.

Според Ламбов това не е единственото преминаване на Айман ал Зауахири през България. Той съобщава за негово транзитно преминаване през наша територия в края на 1995 година, когато той е летял със самолет от Австрия и е трябвало веднага да отлети за Турция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4986 |05.06.2011 Убит е Кашмири, важен деец на Ал Кайда . 0| 5300 |17.05.2011 Саиф ал-Адел оглавява временно „Ал-Кайда” . 2| 5286 |11.05.2011 Ал-Кайда: САЩ ще се моли за времената на Осама . 0| 4903 |10.05.2011 Ал Кайда обвини САЩ в лъжа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads