Реклама / Ads
0| 4905 |10.05.2011 СВЯТ

Ал Кайда обвини САЩ в лъжа

.
Интернет сайт разпространи видеозапис на терористичната организация „Ал Кайда" с обвинения срещу САЩ, че са излъчили фалшиви кадри на лидера им Осама бин Ладен. На тях Осама, който гледа телевизия, изглежда твърде стар, съобщи Франс прес.
 

„Трябва да сме бдителни: Америка лъже", твърди сайтът Shoumoukh al-Islam, който обикновено предава онлайн видеозаписи на „Ал Кайда".

Посланието било в отговор на видеозапис, разпространен от арабски и други медии, на който се вижда Осама бин Ладен да гледа себе си на телевизионен екран.

Според авторите му на записа личали разлики в ушите, брадата и очите на Бин Ладен и човека, заснет на записа.

Миналата седмица Пентагона публикува пет видеоклипа с Осама бин Ладен в убежището му в Аботабад, Пакистан.

Кадрите били иззети при операцията по ликвидирането на терорист № 1 на 1 май.

От Пентагона твърдят, че Бин Ладен задължително боядисвал и подстригвал побелялата си брада, преди да застане пред камера.

„Ал Каида" винаги се е опитвала да представи лидера си като безстрашен и властен свещен воин. От това домашно видео обаче се вижда един обикновен, остарял и самотен човек, който обича да се гледа по телевизията, коментираха тогава медиите по цял свят.

Междувременно стана ясно, че Пакистан ще позволи на САЩ да разпитат вдовиците на убития Осама бен Ладен, ако разрешение за това дадат държавите чиито граждани са жените, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на източник от пакистанското разузнаване.

По думите на източника, поне една от намиращите се под арест в Пакистан три жени е родена в Йемен. Според него, след като пакистанските власти ги разпитат, те ще бъдат депортирани в родните им държави.

Американските власти нееднократно са заявявали необходимостта от разследване и разкриването на възможна „система за поддръжка" на Бин Ладен в Пакистан.

Съветникът по национална сигурност на Белия дом Том Донилън заяви пред Ен Би Си, че Айман ал Зауахири, смятаният за №2 в йерархията на „Ал Кайда", „не е никъде в близост до укритието на Осама бин Ладен".

Той допълни, че „Ал Кайда" като организация ще трябва да организира някакъв вид наследяване след смъртта на лидера си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5155 |06.05.2011 „Ал-Кайда” готви отмъщение на света за Осама . 1| 5374 |06.05.2011 Ал Кайда пранирала атентат на 9 септември в САЩ . 11| 4940 |05.05.2011 „Ал-Кайда” се запъна с избора си за нов лидер . 2| 5800 |02.05.2011 Хирург наследява Осама бин Ладен в „Ал Кайда”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads