Реклама / Ads
1| 5369 |06.05.2011 СВЯТ

Ал Кайда пранирала атентат на 9 септември в САЩ

.
Осама бин Ладен
Ал Кайда е подготвяла атентати срещу железопътната система на САЩ по повод 10-тата годишнина от 11 септември. Доказателствата сочат, че терористите планирали да отбележат годишнината от най-страшния атентат в историята на САЩ, като ударят американската железница на 9 септември.
 

Това заявиха от американското разузнаване, позовавайки се на доказателства, събрани от имението на Осама бин Ладен в Пакистан.

След като ликвидирали Осама, спецчастите събрали компютърни доказателства и други материали, които показват, че "Ал Кайда" е обмисляла да "проведе операция срещу влакове на неуточнено място в САЩ.

Нямаме данни за каквито и да били терористични заплахи за железопътния сектор, но бихме искали да уведомим нашите партньори за този заговор, поясниха от разузнаването.

В същото време американският генерал Ричард Милс заяви, че елиминирането на Осама ще има ефект върху талибаните в Афганистан. "Ако бях Молла Омар, със сигурност щях да съм притеснен", заяви генералът, командвал в продължение на година силите на НАТО в афганистанската провинция Хелманд, най-опасната в страната.

Вчера американският президент Барак Обама определи ликвидирането на лидера на „Ал-Кайда" като послание към терористите, че САЩ никога няма да забравят атентатите от 11 септември 2001 година.

Обама пристигна в Ню Йорк, за да посети мястото на атентата от 2001 година. В хода на визитата си той направи непредвидено посещение в пожарната служба на Манхатън, където заяви, че чрез смъртта на бин Ладен е изпратено послание към неговите поддръжници. „Когато казвахме, че никога няма да забравим, имахме предвид точно това", заяви Обама пред пожарникарите.
Властите в САЩ разкриха още подробности около операцията по ликвидирането на терористичния лидер. Според официален източник, пожелал анонимност, американските спецчасти, участвали в атаката срещу укритието, са открили автомат „Калашников" и пистолет в стаята на бин Ладен.

По думите му оръжията в стаята са били повече от едно, а бин Ладен не се е предал. Въоръжен обаче бил само един човек от намиращите се във вилата и единствено той е стрелял по американските командоси. Това бил куриерът на Осама.
Междувременно стана ясно, че агенти на ЦРУ са наблюдавали резиденцията на Осама бин Ладен от охранявана къща в Аботабад. Според американски високопоставени източници агентите събирали данни и работата им в крайна сметка е довела до операцията „Джеронимо." Една от задачите на тайните агенти е била да добият представа за начина на живот в заобиколената от високи стени резиденция, като събирали информация от местни информатори и други източници.

Една от съпругите на Осама разказа, че „терорист номер едно" живеел във вилата в Аботабад през последните 5 години. Освен това жената споделила, че самата тя 5 години не е излизала от стаята, в която бе убит бин Ладен. Тя пояснила, че по време на атаката на американските спецчасти била ранена, малко след което загубила съзнание. По-късно дъщеря й разказала как видяла убийството на своя баща.

На този етап властите не назовават  името на жената. Знае се, че пакистанските власти са заловили три от съпругите на терориста, като една от тях е гражданка на Йемен.

Пакистанските власти откриха във вилата на бин Ладен 13 деца - 2 момичета и 11 момчета. Засега обаче не е ясно кои от тях са деца на терориста.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5997 |05.05.2011 Извършиха неуспешен атентат срещу Ердоган . 11| 4935 |05.05.2011 „Ал-Кайда” се запъна с избора си за нов лидер . 2| 5797 |02.05.2011 Хирург наследява Осама бин Ладен в „Ал Кайда” . 3| 12030 |18.04.2011 Атентаторите в Минск – 25-годишни съученици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads