Реклама / Ads
19| 5964 |29.06.2010 СВЯТ

Арестуваха 11 руски шпиони в САЩ

.
В САЩ са арестувани 11 агенти на чуждо разузнаване. Според съобщение на американското правосъдно министерство, става дума за шпиони, които са работили за руското правителство, съобщава Associated Press.
 
Осем от предполагаемите служители на чуждо разузнаване са били арестувани още в неделя, но задържането е пазено в тайна повече от 24 часа. По данни на американското контраразузнаване, задържаните от дълго време са работили за службите на Кремъл под прикритие.

Другите трима са арестувани в понеделник вечерта. За тях се съобщава, че са част от групата на десетте. На мсички от разкритата група вече са повдигнати обвинения. Ако вината им бъде доказана, разкритите разузнавачи могат да получат по 5 години затвор.

До момента не е ясно от каква националнност или гражданство са арестуваните. Все пак Associated Press споменава, че всички от групата са офицери от руското разузнаване.

Според euromar.livejournal.com руските разведки са се занимавали и с „пране” на пари и били следени от близо година. Предполага се, че между тях има и три жени.

До момента няма реакция от Москва.

Само преди няколко дни в доста приповдигнато настроение премина първото посещение на руския президент Дмитрий Медведев в САЩ. Държавният глава на Русия по програма посети ресторант за бързо хранене. Американският му колега Барак Обама реши да го изненада и го заведе в любимата си закусвалня Ray's Hell Burger в град Арлингтън. Там двамата най-влиятелни президенти хапнаха чийзбургери.

Ден след като Медведев отлетя, американските служби предприеха арести на руски шпиони, което изненадва доста анализаторите на отношенията между двете страни. Те обаче предполагат, че от Москва ще има ответна остра реакция. Припомня се също, че такъв масов арест не е имало от годините на "студената война", но тогава всичко се е вършело тайно и причините в немалко случаи са били идеологически.

Имената на агентите под прикритие са:

"Michael Zottoli"
"Patricia Mills"
"Mikhail Semenko"
"Donald Howard Heathfield"
"Tracey Lee Ann Foley"
"Christopher R. Metsos"
"Richard Murphy"
"Cynthia Murphy"
"Vicky Pelaez"
"Juan Lazaro"
"Anna Chapman"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6189 |22.06.2010 Лукашенко спря руския газ, иска 217 млн. долара . 1| 5135 |14.06.2010 Над 700 убити в Киргизстан, арестуваха политик за вдигнатия бунт . 0| 4788 |15.04.2010 Прелом в полско-руските отношения? . 0| 5266 |19.03.2010 Убиха известен руски журналист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads