Реклама / Ads
0| 2886 |09.08.2022 СВЯТ

Блинкън пристигна в Киншаса

.
Антъни Блинкън
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Киншасатъни , втори етап от дипломатическата му обиколка в Африка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 

По време на тази визата властите на Демократична република Конго и гражданското общество там очакват от дипломат номер едно на Вашингтон да осъди подкрепата на Руанда за бунтовниците в източната част на нейната съседка.

 

Блинкън пристигна на летище "Нджили" и беше посрещнат от външния министър Кристоф Лутундула, съобщи президентството на ДР Конго. Среща на четири очи с президента Феликс Чисекеди е планирана за по-късно днес в президентския дворец, се добавя в краткото изявление.


Президентът планира да обсъди с ръководителя на американската дипломация напрежението между ДР Конго и съседна Руанда, обвинявана в подкрепа на бунтовниците от "Движение 23 март". Кигали да подкрепя тези твърдения.

 

19 конгоански и американски организации призоваха в изявление Блинкън да осъди твърдо действията на Руанда и да заяви, че САЩ ще наложат санкции на високопоставени служители на правителството и на други лица, подкрепящи въоръжените групи в източната част на ДР Конго.

 

Неправителствената организация "Хюмън райтс уоч" заяви, че по време на посещенията си в Руанда утре и в ДР Конго днес държавният секретар на САЩ трябва "да изрече ясно истината, колкото и неприятна да е тя", както и "да осъди публично, с най-твърди думи, нападенията на М23" и "да предупреди Руанда за последствията от нейната подкрепа за това бунтовническо движение". 

 

Правозащитната организация подчерта, че също като през 2012 г., М23 извършва военни престъпления срещу цивилни в източната част на ДР Конго, като добави, че разполага със свидетели, които са описали екзекуциите на най-малко 29 души.

 

М23 е съставена предимно от тутси и бе победено през 2013 г., но отново започна военни действия в края на миналата година, като обвини Киншаса в неспазване на договорките за прекратяване на огъня.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4855 |11.03.2022 Камала Харис пристигна в Букурещ . 3| 3192 |29.10.2021 Джо Байдън пристигна в Рим за срещата на Г-20 . 2| 3835 |18.04.2021 Македонска депутатка с COVID-19 пристигна в парламента в скафандър и с линейка . 0| 5146 |12.05.2020 Туристите, пристигнали в Испания - две седмици под задължителна карантина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads