Реклама / Ads
0| 5495 |04.07.2014 СВЯТ

Бомбаджията на Ал Кайда хвърля в ужас летищата

.
Кошмарът на въздушните превозвачи и на международните служби за сигурност си има име и лице - Ибрахим ал Асири, известен още като Абу Салех, 32-годишен саудитец, главен бомбаджия на "Ал Кайда на Арабския полуостров", съобщава Франс прес.
 

В момента, в който Вашингтон обявява засилване на мерките за сигурност на някои летища в Европа и Близкия изток, обслужващи полети до САЩ, всички погледи се насочват към южната част на Йемен и провинциите, в които защитен от враждуващи с централната власт племена, Ибрахим ал Асири вече години наред успява да се спаси от ударите на американските безпилотни самолети, които на няколко пъти опитаха да го ликвидират.

"Спомнете си за октомври 2010 г.", казва криминологът Кристоф Ноден, експерт по въздушна сигурност. "Тогава Ал Асири беше направил бомби, чиито експлозиви бяха скрити в тонери на принтери и изпратени с товарни самолети за Чикаго. Те бяха минали през проверките и бяха открити само защото саудитските тайни служби бяха внедрили свой агент в Ал Кайда на Арабския полуостров, който им съобщи номера на полета, маршрута и дори номерата на пратките.

Едната беше прихваната още на тръгване, а другата при транзитното й преминаване през Лондон. Ако ги нямаше тези разузнавателни данни, пратките щяха да се взривят", казва експертът.

Ибрахим ал Асири, който е учил химия, отдавна е разработил експлозив на основата на пентаеритритол тетранитрат /ПЕТН/, който е почти невъзможно да бъде засечен. Неговите бомби са с химически детонатор и не съдържат нито един метален елемент. Затова могат да минат безпроблемно през почти всички проверки по летищата.

Именно ПЕТН се съдържаше във взривното устройство, скрито през август 2009 г. в бельото на по-малкия брат на Ал Асири - Абдула, който се взриви в момента, в който се приближаваше към принц Мохамед ибн Найеф, саудитския заместник-министър на вътрешните работи, отговарящ за борбата с тероризма. В този атентат загина само камикадзето, чието тяло пое основната сила на взрива.

ПЕТН имаше и във взривното устройство, което беше прикрепил към бедрото си младият нигериец Омар Фарук Абдулмуталаб, който не успя да го задейства с химически детонатор на 25 декември 2009 г. в американски самолет, приближаващ се към Детройт.

"Ал Асири е много опасен, понеже той никога не опитва да направи нещо по един и същи начин", казва Кристоф Ноден. "Той извлича поука от провалите си и опитва нови неща. Със само 100 грама ПЕТН човек не може да унищожи самолет, но може да бъде много опасен", посочва експертът.

По Ей Би Си Нюз директорът на ЦРУ Джон Бренан каза за бомбаджията, създал взривни устройства, които да се укриват в дрехите: "Това е много опасен човек, който има добра подготовка и голям опит. Трябва да го намерим и да го изправим пред съда колкото може по-скоро".

Според поверителен доклад на американските тайни служби, цитиран през 2012 г. от седмичника "Нюзуик", Абу Салех се опитал заедно със сирийски лекар да разработи метод за имплантиране в човешкото тяло на експлозиви, които да са напълно неоткриваеми.

Американски длъжностни лица, цитирани, без да бъдат назовани, в сряда във в. "Ню Йорк таймс", твърдят, че Ал Асири, който се спаси на косъм от няколко обстрела с безпилотни самолети и който поне веднъж вече е бил обявяван за мъртъв, е подготвил екип от последователи, готови да заемат мястото му в случай, че умре.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5649 |13.09.2013 Лидерът на Ал Кайда зове за атаки над САЩ . 2| 5139 |20.08.2013 "Ал Кайда" подготвяла атентати по влакове в Европа . 3| 5296 |19.08.2013 "Ал Кайда" ще взривява европейски жп линии? . 1| 5509 |12.08.2013 Ал Кайда пое отговорност за атентатите на Рамазан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads